BDP U CRVENOM

Oporba o rekordnom padu ekonomije: ‘Vlada nema plan, premijeru važnije baviti se trivijalnim temama‘

Ahmetović se pita gdje su mjere jer banke neće davati kredite nijednom poslovnom subjektu koji ih nije sposoban vraćati
Mirela Ahmetović
 Damjan Tadic/Cropix

Rekordan pad gospodarstva u prošloj godini od 8,4 posto parlamentarna oporba u petak je, uz koronakrizu, pripisala izostanku adekvatnih mjera Vlade za pomoć poduzetnicima, ali i nespremnosti da ukine parafiskalne namete i uredi sustav javnih nabava.

Politička tajnica i saborska zastupnica SDP-a Mirela Ahmetović ustvrdila je da je to najveći pad od samostalnosti Hrvatske i sasvim je očekivan.

"Sada je važno kako će se Vlada ponijeti prema tom padu, što će učiniti da oživi gospodarstvo i hoće li u tome uspjeti. Jučer smo vidjeli nelagodu ministra financija Zdravka Marića kada mu je postavljeno pitanje o nastavku mjera, na što je odgovorio da 'ne prepoznaju situaciju'. Meni je žalosno da ministar financija i premijer ne prepoznaju situaciju iako se godinu dana nosimo s ovom situacijom", izjavila je Ahmetović novinarima u Saboru.

Oporba već dugo govori da je potrebno napraviti strategiju i plan što ćemo činiti kako se stanje bude pogoršavalo ili poboljšavalo, a o tome danas nema ni govora jer je premijeru "važnije baviti se trivijalnim temama i izborima jer mu je najvažnije ostvariti pobjedu na izborima kako bi mogao reći da je pomeo oporbu, a o tome što će pomesti zaposlene, o tome ni riječi niti o tome brine", ustvrdila je.

"Vlada nema suvisao plan što će učiniti s gospodarstvom. Već u ponedjeljak istječe moratorij na ovrhe na kredite, ugostitelji trebaju otvoriti terase, a nemaju novaca za platiti ni ljude, ni dobavljače, ni za podmiriti kredite, odnosno, ovrhe pred kojima se nalaze. Kako da oni sada pokrenu svoje poslovanje? Je li itko mislio na njih? Očito Vlada Andreja Plenkovića i ministar Marić nisu mislili na njih jer oni do danas ne znaju što će poduzeti", smatra Ahmetović.

Čitavu godine koronakrize gospodarstvo se otvaralo sukladno potrebi stjecanja političkih poena, zagrabilo se u proračun, izvlačile su se milijarde kako bi se reklo 'evo, mi vas čuvamo, mi osiguravamo sigurnu Hrvatsku', ocijenila je Vladino ponašanje tijekom jednogodišnje krize, zapitavši gdje su mjere jer banke neće davati kredite nijednom poslovnom subjektu koji ih nije sposoban vraćati što su postali mnogi tijekom krize, od povremenih prijevoznika do turističkih poduzetnika.

Na pitanje očekuje li brži gospodarski oporavak od onoga nakon krize iz 2009. godine, kako se iz Vlade najavljuje, uzvratila je: 'Vjerujete li Vladi koja zadnji radni dan prije isteka moratorija na kredite i ovrhe nema nikakav plan što će sutra napraviti. Vjerujete li Vladi kada ministar kaže da ne mogu prepoznati kako će se razvijati situacija? zapitala je, napomenuvši da ova situacija traje već godinu dana i nije nas zatekla.

"Rekli su sve o sebi i o tome koliko im je bitno gospodarstvo Republike Hrvatske", zaključila je Ahmetović.

Mostov zastupnik Nino Raspudić ističe da ne možemo kriviti vladajuće za koronu i ono što je donijela. No, dodaje, možemo razgovarati gdje su izgubljene one godine prije korone i zašto Hrvatska nije učinila i razvila se dovoljno u odnosu na druge zemlje u Europskoj uniji danas.

Ovo je prilika da raspravimo kako dalje, a mi smo predlagali ukidanje obaveznih davanja za HGK i HOK. Nije riječ o bilo kakvom ukidanju institucija jer te institucije na dragovoljnoj bazi jako dobro funkcioniraju od Slovenije pa naviše, poručio je.

U situaciji gdje je prigušeno gospodarstvo i vidimo da će se sredstva koja će se dobiti usmjeravati gotovo isključivo prema javnom sektoru, svjesni da nema razvoja Hrvatske bez razvoja poduzetništva, želimo ga maksimalno rasteretiti, prije svega, od parafiskalnih nameta kojih ima oko 500, naglasio je Raspudić.

Smatra da, uz to, treba i pročešljati sustav javne nabave jer ogromni novci nestaju u javnim nabavama ili mimo javnih nabava, u uređenje tog sustava bio bi značajan doprinos oporavku gospodarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:59