AFERA 5.0

Oporba o Sanji Musić Milanović: ‘Kao prvo, to ne činiš svom djetetu, sigurno se sada kaje‘

‘Kada sam ja bila ministrica, moj sin je bio srednjoškolac i nisam išla na informacije, nego je to radio moj suprug‘, kazala je Mrak-Taritaš

Sandra Benčić, Marijan Pavliček, Anka Mrak-Taritaš, Nikola Grmoja

Saborski oporbeni zastupnici složili su se u utorak da se profesori i nastavnici nalaze pod velikim pritiskom roditelja zbog ocjena njihove djece istaknuvši da to treba mijenjati, te poručili da osobno ne bi postupili na način kako je to učinila predsjednikova supruga Sanja Musić Milanović.

Musić Milanović poslala je tjedan dana po završetku nastave mail ravnateljici škole u kojem je izrazila nezadovoljstvo predmetnom nastavnicom nakon čega su njezinom sinu već zaključene ocjene iz četvorke promijenjene u petice.

Sustav ocjena je nakaradan

Sandra Benčić (Možemo!) kazala je da je predsjednikova supruga vjerojatno pogriješila jer nije išla putem koji je propisan, no da je cijeli sustav ocjena nakaradan i da se nešto mora dubinski mijenjati.

Naglasila je kako Milanović Musić jedina koja piše i radi pritisak na ravnatelje ili nastavnike za ocjene svoje djece i dodala da smatra kako ocjene ne mogu biti jedino mjerilo uspjeha.

"To što se događa u osnovnim školama, posebno u višim razredima je postalo nepodnošljivo. Pod pritiskom ocjena su djeca i roditelji jer se dijete s dvije četvorke ne može upisati u željenu srednju školu, a onda se pritisak radi i na profesore. Stava sam da djeca do četvrtog razreda uopće ne bi trebala imati ocjene. Jer, što radimo od njih, odmah ih dijelimo na dobre i loše. Četvorka ili trojka se smatraju neuspjehom, što je apsurdno. Djeca su frustrirana kada dobiju bilo koju ocjenu manju od pet, to nije normalna situacija, pod stresom su i to utječe na njihovo mentalno zdravlje. Ako se cijeli sustav valorizira samo na temelju ocjena, a ne znanja, u debelom smo problemu."

Poručila je da osobno ne bi postupila na način kako je to učinila Milanović Musić ocijenivši to neprimjerenim.

"Nije dobro da ulazimo u takve pritiske oko ocjena djece, to nije dobra poruka, ali je to posala opća praksa među velikim brojem roditelja", kazala je Benčić i poručila da javne osobe moraju postavljati drugačiji kriterij ponašanja i to pokazati svojim primjerom.

Dio građana imat će razumijevanje za Musić, ja to nikad ne bih napravio

Nikola Grmoja (Most) ocijenio je da je Musić Milanović najveću štetu napravila svom suprugu, predsjedniku RH, svojoj obitelji i svom djetetu te da se sada vjerojatno kaje.

Generalno kao profesor mogu potvrditi da su profesori i nastavnici pri kraju školske godine izloženi velikom pritisku roditelja, jer je sustav posložen tako da je samo ocjena mjerilo, a ne znanje.

"Generalno imamo problem velikih pritisaka na prosvjetne djelatnike oko ocjena, ocjene su postale jedino bitno u obrazovnom procesu a ne stjecanje znanja i to treba mijenjati", izjavio je Grmoja u Saboru.

Ističe mora se vratiti ugled onima koji su stup obrazovanja.

"Većina profesora i nastavnika ne želi sebi probleme i gdje god je nekakva ocjena koja je između većina će, da nema problema i na vratu roditelje, zaključiti veću ocjenu, većina će ići linijom manjeg otpora", kazao je.

Dodao je da on kao profesor nije imao većih problema iako je bilo pritisaka, no da je uvijek omogućio djeci da odgovaraju za veću ocjenu. "Ja sigurno ne bih popustio pritisku ako bih smatrao da dijete nije zaslužilo veću ocjenu ili ako nisam nešto pogriješio u svom radu", poručio je i kazao kako smatra da će dobar dio građana imati razumijevanje za suprugu predsjednika jer se i sami susreću s pritiskom ocjena.

"Osobno to nikada ne bih napravio, ali i sam je predsjednik rekao da ne bi ni on", zaključio je Grmoja.

Da se ne radi o obitelji predsjednika, ovo i ne bi bilo u medijima

Siniša Hajdaš Dončić (SDP) kazao je kako u pismu Musić Milanović ne vidi nikakav pritisak već samo ukazivanje na nepravilnosti.
"Ja to nisam vidio kao nekakav pritisak već kao obično pismo u kojem se ne zalaže za veću ocjenu nego samo ukazuje na neke nepravilnosti koje je uočila", kazao je.

Hajdaš Dončić smatra da mame imaju veliki senzibilitet prema muškoj djeci te je poručio da se osobno ne bi na taj način obraćao školi "ali ne zna što bi napravila njegova žena".

Dodao je i da se ne radi o obitelji predsjednika Republike, ovo vjerojatno i ne bi bilo u medijima.

‘To ne činiš svom djetetu‘

Anka Mrak-Taritaš (GLAS) kazala je kako su joj kad je vidjela mail i priču u koju je uključena Sanja Musić Milanović, na pamet pale tri stvari.

"Kao prvo, to ne činiš svom djetetu. Drugo, kada sam ja bila ministrica, moj sin je bio srednjoškolac i nisam išla na informacije, nego je to radio moj suprug. Naravno, to ovdje nije slučaj. I, treće, svi ostali građani se mogu pitati: kako ću ja pomoći djetetu ako nisam prva dama?"

Nedopustivo je da prva dama vrši pritisak na profesore

Marijan Pavliček (Suverenisti) kazao je kako je zgrožen i kako je nedopustivo da prva dama vrši pritisak na profesore.

"Radio sam u školstvu deset godina u strukovnoj školi i gimnaziji i mogu svjedočiti da su ogromni pritisci roditelja. No, apsolutno je nedopustivo da prva dama vrši pritisak na profesore. Pala je na banalnoj razini i potpuno sam zgrožen. Razumijem majčinske osjećaje da želiš da ti je dijete najbolje moguće, ali kao osoba na toj funkciji sramotno je da nema povjerenja u institucije ove države. Uostalom, kakvu poruku šalje ‘običnim‘ roditeljima, da samo oni s pedigreom imaju pravo na ocijene? Zbog ovoga nam građani i napuštaju državu, jer smo društvo nejednakih. Da živimo u nekoj drugoj državi, predsjednik bi se u najmanju ruku ispričao, a vjerujem dio njih i dao ostavku. U svakom slučaju, sramota, velika moralna sramota", zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:06