RASPRAVA U SABORU

Oporba oštro kritizira: ‘Vlada kupuje glasove umirovljenika i mladih isplatama pred izbore‘

Za razliku od oporbe, HDZ-ov Ivan Ćelić ne slaže se da je riječ o predizbornoj kupovini glasova
 Damjan Tadic/Cropix

Saborska oporba u četvrtak je najavu Vlade da će najugroženijim umirovljenicima ispaliti covid-dodatak te povrat poreza mladima u punom, odnosno 50-postotnom iznosu neposredno prije lokalnih izbora ocijenila predizbornom kupovinom glasova iz sredstava državnog proračuna.

SDP-ov Arsen Bauk izjavio je novinarima da je Vlada očito posložila svoje prioritete, a u ovom trenutku to je što bolji rezultat HDZ-a na izborima. "Sukladno tome, Vlada je složila sve svoje politike, financijske i druge. Što se tiče covid-dodatka, postoji politički nekorektna rečenica, a ona glasi 'da nisu krali, mogli su dati i više'. Podržavamo da umirovljenici dobiju dodatak, pa makar i pred izbore. Mislim da je hrvatska demokracija dovoljno zrela da to neće baš u masovnoj mjeri rezultirati glasanjem za HDZ", kazao je.

"Bilo bi nam draže da je to još malo pravednije raspoređeno pa da su se i korisnici socijalne pomoći, nezaposleni i drugi kojima potrebna pomoć države našli među prioritetima Vlade za ovu mjeru. Koliko god koštala, mislim da će to biti najskuplja predizborna kampanja u povijesti hrvatske demokracije od '90. godine naovamo", poručio je Bauk.

Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta naveo je da premijer Plenković često ističe svoj prezir prema populistima. "Ja vidim veliku dozu populizma u tajmingu ove mjere pa kada pogleda u ogledalo možda će vidjeti i sebe kao jednog populista koji na ciničan način pokušava kupiti dio birača. Mi smo svi u Hrvatskoj ravnopravni, međutim, očito su neke skupine ravnopravnije od drugih, pogotovo kada se približavaju izbori. Načelno nisam protiv toga da se pomaže umirovljenicima, ali način na koji Vlada provodi svoju politiku zapravo povećava cinizam u Hrvatskoj. Na žalost, u tome vidim predizbornu računicu i vrijeme će pokazati kako će birači reagirati", smatra Bartulica.

Mostov Božo Petrov napominje da su vladajući prije više godina obećali da će značajno porasti kvaliteta života i mjesečni prihod umirovljenika pa, predlaže, neka ove mjere ostanu trajne. "Ako ova mjera nije samo socijalna pomoć umirovljenicima, onda ih pozivam da ove mjere ostanu trajno i da ih mjesečno dobivaju i nakon izbora. Umirovljenicima ne treba socijalna pomoć i ne treba ih predsjednik Vlade ponižavati. Ti su ljudi, radeći desetljećima za ovu državu, dostojno zaradili svoju mirovinu. Ne želim mirovinu kao socijalnu pomoć. Danas je velika većina umirovljenika na rubu siromaštva i oni bi sada valjda trebali skakati od sreće jer im je netko jednokratno uplatio socijalnu pomoć. Po meni je to ponižavanje ljudi", naglasio je.

Svaka čast na ovom dodatku i na svakom idućem mjesečnom dodatku upravo u tom iznosu od Vlade i predsjednika Vlade za sve te umirovljenike. Pozivam ga da to napravi ako je faca i omogući im normalan život, a ne skapavanje od prvog do prvog u mjesecu, apelirao je Petrov.

Bojan Glavašević iz Kluba zeleno-lijevog bloka istaknuo je da "umirovljenicima i mladima, kao ranjivim skupinama, treba pomagati i to treba činiti sustavno, a ne prigodničarski, kao što je trenutačno slučaj". Dodao je da bi se ovo, po uzoru na božićnicu i uskrsnicu, moglo nazvati 'izbornicom'. "Dosta je očito što se događa i nisam siguran da će im to mnogo koristiti", zaključio je Glavašević.

Za Daliju Orešković iz Centra evidentno je da živimo u razdoblju koje bi, kaže, nazvala 'plenkorupcijom'. Ne treba čuditi isplata covid-dodatka umirovljenicima i povrat poreza mladima pred izbore jer Hrvatska tako funkcionira već 30 godina. "Zato sam rekla da je krajnje vrijeme da ovo prestanemo nazivati demokracijom, ovo je 'plenkracija', a jučer smo u raspravi o NPOO-u vidjeli da nije potrebno čak ni da Sabor, kao najviše predstavničko tijelo građana, dobije taj kompletan dokument. Dovoljno je da sveprisutan i svepametan Andrej Plenković kaže kako ćemo mi to živjeti i već ćemo se od same njegove pojave svi osjećati oporavljeno", ironizirala je.

To nije demokracija, kao ni sustav u kojem se tokovi novca ne mogu kontrolirati. Dakle, 'plenkracija' kao oblik vladavine i 'plenkorupcija' kao novi oblik zamračivanja novca. A i to što su se sada 'raspištoljili' pa se dijeli umirovljenicima za svaki pojedini glas, isto je jedan oblik korupcije, smatra Orešković.

Za razliku od oporbe, HDZ-ov Ivan Ćelić ne slaže se da je riječ o predizbornoj kupovini glasova. "Podsjetit ću da je Milanovićeva Vlada mjesec dana pred izbore davala vaučere za struju u iznosu 200 kuna tako da se onda i to može komentirati na način kao i covid-dodatak", istaknuo je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. prosinac 2022 06:52