RASPRAVA O OPOZIVU

Oporba oštro napala Grlića Radmana, Bauk dao ironičan prijedlog: ‘A da ga premjeste u drugo ministarstvo...‘

Zgrnuo je ogroman novac na muci slavonskih seljaka zbog afričke svinjske kuge, rekli su saborski zastupnici Mosta

Gordan Grlić Radman

 Darko Tomas/CROPIX

Mostovi saborski zastupnici, koji su inicirali opoziv ministra Gordana Grlića Radmana, u srijedu navečer opetovano su ga prozvali da je na muci slavonskih seljaka zbog afričke svinjske kuge zgrnuo ogroman novac, a premijera da je organizator korupcije.

Nikola Grmoja je nabrajajući brojne afere u raspravi o opozivu Grlića Radmana ustvrdio da Andrej Plenković sad nije samo mecena i pokrovitelj korupcije, nego njezin organizator, onaj koji koordinira.

"Jasno je da je Plenković taj koji sve organizira i koji možda od svega toga ne samo da ima političku, nego i osobnu korist, jer štiti ovakve ministre, štiti Franu Barbarića, sve te kriminalne strukture koje su omogućile dodatno zgrtanje sredstava Pavi Vujnovcu može samo čovjek koji je dio te kriminalne hobotnice", rekao je Grmoja.

Most je predložio da Vlada odmah krene u osnivanje tvrtke s javnim ovlastima koja bi, umjesto Agroproteinke, tvrtke u kojoj je ministar suvlasnik, zbrinjavala uginule i usmrćene životinje.

"Predlažem da maknemo monopol obitelji Grlić Radman, a da ministar digne 2,1 milijun od dividendi koje nije prijavio u imovinsku karticu i posjeti slavonske seljake i to im podjeli", izjavio je Marin Miletić.

Miletić: Zaboravili ste prijaviti ‘sitniš‘

"Zaboravili ste prijaviti ‘sitniš‘ za koji bi običan građanin radio 200 godina, zar to nije sramota, nema sapuna koji to može oprati", poručio je Miletić ustrajavajući na ministrovoj političkoj odgovornosti.

Sandra Benčić (Možemo) smatra da nije problem samo to što ministar nije prijavio dobit, nego i podrijetlo tog novca.

"Ministar građanima poručuje da bi svi u zemlji trebali biti sretni, jer je i on sretan, jer je njegova obitelj izabrana u 200 bogatih", rekla je.

No Grmoja je uzvratio da je ministrovog oca Antu odabrao bivši režim, a nije ga odabrao netko 90-ih godina prošloga stoljeća.

Miro Bulj (Most) dodao je da je ministar sin čovjeka koji je bio direktor tvrtke u komunizmu, a njezinim vlasnikom postao je u Domovinskom ratu.

"Kad je padao Vukovar i drugi gradovi, u to se vrijeme borio da postane monopolist s javnim ovlastima", ustvrdio je Bulj, koji ministra vanjskih poslova proziva da nije riješio pitanje ratne odštete od Srbije, ali je "pjevao pjesmice ruskom šefu diplomacije Lavrovu".

"‘Ministre rado grli milijune eura‘, kako ćemo objasniti ljudima što se dogodilo, zašto ste napravili ovolike štete državi", upitao je Grlića Radmana.

Oporba: ‘Postoje dvije Hrvatske‘

Oporba ustrajava da postoje dvije Hrvatske, postkomunistička tajkunska i današnja, zarobljena Hrvatska, jedna u kojoj se krade i jedna u kojoj se živi pošteno.

Postoje dvije različite politike, odgovorna i neodgovorna, ona koja radi i ona koja priča, uzvratio im je Mato Franković (HDZ).

Iako ju je zatražio, Most ne vjeruje da je moguća politička odgovornost ministra vanjskih poslova, odnosno njegov opoziv.

"Tko bi to propitao njegovu političku i moralnu dimenziju - Ante Deur, Pupovac, Hrelja, Hrebak, od takvih ne očekujemo ništa", rekao je Grmoja i poručio da "vrijeme kaznene i političke odgovornosti dolazi i jako je blizu".

Arsen Bauk (SDP) zapitao je pak nije li oporba, možda, bila prestroga prema ministru tražeći njegovu smjenu.

"Možda bi bilo primjerenije da ga se premjesti u novo ministarstvo - mrtvih svinja i živih ovaca", zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 18:33