GLASOVANJE

Oporba pesimistična oko obnove; Vladajući: Izbor Branka Bačića je dobar potez

Bačića i Erlića Sabor je potvrdio glasovima 77 zastupnika, nakon čega su prisegnuli da će svoje ministarske dužnosti obnašati časno
 Damjan Tadić/Cropix

Saborska oporba u utorak je do samog glasovanja o povjerenju novom ministru graditeljstva, u čijem je resoru i obnova, ponavljala pesimizam glede obnove, pitajući se može li samo kadrovska promjena nešto pomaknuti, no vladajući su pak uvjereni kako je izbor Branka Bačića dobar potez.

Bačić je jedina osoba s autoritetom na ovoj poziciji da se obnove Banovina, Zagreb, Krapinsko-zagorska županija, kazao je Predrag Štromar (HNS).

Željko Reiner, šef HDZ-ova Kluba, odbacuje oporbene teze da se radi samo o kadrovskoj promjeni, jer je Bačić jasno iznio svoj plan i viziju ubrzanja obnove na Banovini.

Reiner: Želi li oporba uistinu da se obnova ubrza

Zapitao se i želi li oporba uistinu da se ubrza obnova na Banovini ili joj to služi kao jedni argument koji se može stalno reciklirati i kojim se može napadati većinu, vladu, premijera...

Ne glasovati za nekoga tko je jasno iznio program, meni je neshvatljivo i čisto je politikanstvo, poručio je kolegama.

„Imena će se mijenjati, rezultati će ostati nikakvi“, ustvrdio je Peđa Grbin (SDP), navodeći da unatoč smjeni ministra, u obnovi nema rezultata, a slično je, tvrdi i u fondovima EU.

Najmanje koristimo te fondove, Šime Erlić još nije zasjeo u fotelju, a već je pod paskom Olafa, izjavio je Grbin o novom ministru regionalnog razvoja i fondova EU.

„Ako je Branko Bačić tako dobro rješenje, zašto ga nismo imali prije godinu, dvije“, zapitao se Nino Raspudić, koji na smjenu u Ministarstvu regionalnog razvoja gleda kako na dio odnosa u HDZ-u. Proistječe da su trenutno dvije najopasnije žene Nataša Tramišak i Shakira, latino pop pjevačica, izjavio je.

Vi ste šesti čovjek, dolazite nakon Horvata, Paladine, Vanđelića, Medveda, Henžeka, rekao je Bačiću Ivan Penava (DP) i najavio da DP neće dignuti ruku za njega. Naš stav ne shvatite osobno, on će biti odnos prema rukopisu premijera, kazao je.

Pavliček: Bačiću će trebati čarobni štapić

Sandra Benčić (ZLB) kaže kako je upitno koliko i jedan ministar može ubrzati obnovu, ako ona nije premijerov prioritet. Da je premijer u obnovu uložio deset posto energije koju je uložio u šengen, sam bi u dvije godine napravio više od šest zamjenskih kuća, rekla je zastupnica.

Andrej Plenković je promijenio više ministara, nego obnovio kuća na Banovini, kazao je Marijan Pavliček (HS) i kao niz mu oporbenih kolega poručio da Bačića ne može podržati, ali da mu želi svu sreću da se obnova pokrene. Trebat će mu čarobni štapić da u idućih pet mjeseci utroši 777 milijuna kuna, kazao je.

Domagoj Hajduković (Socijaldemokrati) dodaje pak da naša vlada ima više članova nego je obnovljenih kuća na Banovini, pa u sporu oko imena tog područja predlaže da se zove Neobnovljevina.

Oporba je ocijenila i da premijer nije trebao smjenjivati ministricu Natašu Tramišak. Za njeno se ime nisu vezale nikakve afere, ako je premijer mislio mijenjati ministre bilo je puno boljih kandidata, primjerice ministri zdravstva i poljoprivrede, kaže Hajduković.

Bačića i Erlića Hrvatski je sabor potvrdio glasovima 77 zastupnika, nakon čega su prisegnuli da će svoje ministarske, te dužnost potpredsjednika Vlade, obnašati časno, poštivati Ustav i zakone i zauzimati se za svekoliki napredak Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2023 08:48