REAKCIJE NA INU

Oporba: ‘Premijer zna da je zbog HDZ-a od Ine ostala samo ljuštura‘; Ćorić: ‘Jalovi ste i frustrirani‘

Oporba se slaže da su posljednje odluke Vlade o Ini jedini mogući pravni potez, ali sumnjaju u motive da se uopće Ina otkupi

Tomislav Ćorić

 Matija Djanjesic/Cropix

Odluka Vlade da se stane s otkupom dionica Ine od mađarskog MOL-a te da se pred sudom u Švicarskoj pokrene revizija arbitražne presude oko dioničarskog ugovora i ugovora o plinskom biznisu izazvala je brojne političke reakcije.

I oporba se unisono praktički slaže da je ovo jedini mogući pravni potez hrvatske Vlade, ali jednako tako sumnjaju u motive da se uopće Ina otkupi. Prozivaju, jasno, HDZ za korupciju. Tako Nikola Grmoja, saborski zastupnik i potpredsjednik Mosta, kaže kako je HDZ i dalje prisiljen kopati po vlastitoj dubokoj rani korupcije zbog koje je bivši predsjednik te stranke i sama stranka pravomoćno presuđena.

- Odluka o pokretanju revizije i obustava procesa otkupa jedina je logična posljedica presude Vrhovnog suda za Ivu Sanadera. Ne možemo otkupljivati nešto što je netko stekao kaznenim djelom i korupcijom. Problem je da će svi ovi procesi nužno trajati još koju godinu dok ne dobijemo sve pravorijeke, tako da smo se sada našli u jednom zastoju i u mandatu ove vlade ništa neće riješiti do kraja - kaže Grmoja te zaključuje kako je ovaj slučaj s Inom još jedan pokazatelj koliko sporo i neučinkovito pravosuđe pod kontrolom jedne stranke može stvoriti štete koja se može mjeriti u milijardama za Republiku Hrvatsku.

'Srcedrapajuće je gledati Ćorićevo iskazivanje empatije'

Saborska zastupnica i politička tajnica SDP-a Mirela Ahmetović kaže kako je njoj, prije svega, neshvatljivo da se pravomoćna presuda čekala ovoliko godina, a radi se, smatra, o očiglednom i vrlo lako dokazivom kaznenom djelu koje je, uostalom, priznao i sam posrednik u njemu.

- Bjelodano je da je bivši premijer i predsjednik HDZ-a počinio veleizdajnički akt kad je po uobičajenom HDZ-ovom obrascu primio mito kako bi na štetu hrvatskih građana i hrvatskih nacionalnih interesa predao upravljačka prava Ine Mađarima. Time je Ina zastala u razvoju, zaustavila proizvodnju, MOL je isisao iz Ine sve što je vrijedilo, a istovremeno nije izvršio ni osnovni ugovor kojim je bio u obvezi modernizirati hrvatske rafinerije - poručuje Ahmetović.

Dodaje kako je bilo srcedrapajuće gledati kako Tomislav Ćorić jučer iskazuje empatiju prema hrvatskoj poziciji u ovom slučaju, a 2018. godine svojim je potpisom na tajni Memorandum predao kvalitetnu hrvatsku sirovu naftu MOL-u za mađarske rafinerije dok se sisačka rafinerija ugasila, a riječka polako umire.

'Ne bi me čudilo da je Plenkovićev nastup dogovoren s Mađarima'

- Što se otkupa Ine tiče, nakon sprinta na 100 metara koji je Andrej Plenković trčao od Badnjaka 2016. punih pet godina, on je sad odlučio zastati valjda kako bi razmislio kuda trči. Iako, Andrej Plenković jako dobro zna da je zahvaljujući njegovom i Sanaderovom HDZ-u od Ine ostala samo ljuštura. Ne bi me čudilo da je i jučerašnji scenarij nastupa Andreja Plenkovića oko Ine dogovoren s Mađarima jer je svaki korak mađarskog ovladavanja hrvatskom energetikom učinjen uz blagoslov HDZ-a, od Sanadera do Plenkovića, bez odstupanja - poručuje Ahmetović te dodaje kako ostaje otvoreno pitanje imaju li Mađari već danas više od 50 posto vlasničkog udjela u Ini, s obzirom da je moguće da su i udjeli na skrbničkim računima u njihovim rukama, pa je priča o prelasku Ine u hrvatske ruke zapravo samo bacanje pijeska u oči hrvatskim građanima.

Iz stranke Možemo! podsjećaju kako su odavno upozoravali da je trebalo ići u reviziju arbitražne presude kada je donesena presuda na hrvatskim sudovima vezana uz Sanadera i Zsolta Hernadija, kojom je potvrđeno da su ugovori o upravljanju sklopljeni koruptivnim kaznenim djelima.

- Naravno, pitanje je hoće li švicarski Visoki sud uvažiti naše argumente, ali definitivno treba ići u to. Pitanje je samo zašto je HDZ pet godina glumio da će otkupiti dionice Ine i zašto su dali golemi novac svim tim odvjetničkim i konzultantskim tvrtkama. Jer ponovno se postavlja pitanje zbog čega bi MOL prihvatio bilo kakav argument i po bilo kojoj fer cijeni prodao dionice kad je realno preuzeo kontrolu nad Inom pod uvjetima koji su bili puno povoljniji od cijene koju su platili - poručuju iz Možemo!

Ćorić: 'Jalova oporba koristi svaku priliku za prosipanje žuči'

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić je u razgovoru za N1 televiziju ponovio da odustajanje od otkupa Ine nije manevar i odbacio tvrdnju da je Vlada time pokazala kako nikada nije imala novaca.

- Zlonamjerni komentari oporbe koja je jalova i koja koristi svaku moguću priliku da svu svoju žuč i frustraciju prospe pred hrvatske građane su jedno, a realnost je nešto drugo. Naše namjere cijelo vrijeme su išle u istom smjeru – otkupiti mađarski udio za realan novac.

Novi pravni moment koji nas je u procesu zaustavio i određeni dio aktivnosti stavio ad acta je pravomoćna presuda Vrhovnog suda RH. Vodeći se tom odlukom pred švicarskim saveznim sudom pokušat ćemo osporiti arbitražnu odluku iz 2016. Držimo da su novi pravni momenti na našoj strani i da će naša argumentacija biti jača nego 2018. godine, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja za N1.

Istaknuo je kako je na njima da pokušaju.

Kaže da čine sve što mogu, ali nasljeđe koje su dobili 2003. i 2009. je dosta teško.

- Plenkovićeva Vlada je u posljednjih pet godina učinila sve da biznis Ine učini što optimalnijim… Svi koji kritiziraju polaze s jako lagodne pozicije. Na nama je odgovornost donošenja odluka i mi to radimo, poručio je Ćorić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 18:22