RASPRAVA U SABORU

Oporba puno zadovoljnija ZPP-om nego ZKP-om: ‘Što je s tonskim snimanjem u sudnicama?‘

Izmjenama ZPP-a uvode se precizni rokovi za završetak postupka

Sabor/Ilustracija

 Damjan Tadic/Cropix

Saborska oporba imala je u srijedu puno manje prigovora na prijedlog izmjena Zakona o parničnom postupku (ZPP) nego ranije na izmjene Zakona o kaznenom postupku (ZKP), pri čemu ih je najviše zanimalo kada će sudnice biti spremne za uvođenje obveznog tonskog snimanja rasprava.

Zakonskim izmjenama uvodi se obvezno tonsko snimanje ročišta, a zapisnici će se voditi samo o najbitnijim radnjama poduzetim na ročištu, što bi trebalo skratiti trajanje samog ročišta.

Riječ je o dugotrajnom procesu jer se svaka sudnica morati tehnički opremiti, plan je do 2024. povući sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, kazao je državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave Josip Salapić.

U prvoj fazi previđeno je oko 50 milijuna kuna, a do 2024. to će biti puno više, odgovorio je Salapić na upite o troškovima opremanja sudnica.

Velika novost je preciziranje rokova za završetak parničnih postupka. Izmjenama ZPP-a uvode se precizni rokovi za završetak postupka - tri godine za prvostupanjske, a godinu za drugostupanjske (žalbene) postupke.

Kod sporova male vrijednosti propisuje se rok od godinu dana u prvom stupnju i šest mjeseci za žalbeni postupak.

Uvodi se rok za održavanje pripremnog ročišta

Uvodi se i rok za održavanje pripremnog ročišta - ubuduće bi se moralo održati u roku tri mjeseca, a glavna rasprava najkasnije u roku šest mjeseci, naveo je Salapić.

Važna novina je uvođenje plana upravljanja postupkom. Sud će, naime, na prvom ročištu definirati hodogram aktivnosti u postupku s utvrđenim i spornim činjenicama i pravnim pitanjima, dodao je državni tajnik.

Ante Kujundžić (Most) prigovorio je jer su rokovi za sve vrste parničnih postupka određeni jedinstveno, iako nisu svi postupci jednako složeni niti svi sudovi jednako opterećeni.

Mišel Jakšić (SDP) ocijenio je kako je riječ o iskoraku da se nešto promijeni na bolje, ali bi volio da su promjene puno šire. Pozdravlja digitalizaciju i plan upravljanja postupkom, ali je skeptičan hoće li to biti dovoljno za ubrzanje postupaka.

Ovo je puno prihvatljiviji prijedlog nego onaj ranije, smatra Željko Sačić (Hrvatski suverenisti).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:48