PROCEDURA OPOZIVA

Oporba sasula kritike Horvatu: ‘Obnove neće biti dok je on ministar. Njegov odlazak je pitanje higijene‘

Oporba je objavila da u saborsku proceduru šalje prijedlog opoziva ministra graditeljstva zbog sporosti u obnovi Zagreba i Banovine

Emil Daus, Marija Selak Raspudić, Katarina Peović, Anka Mrak Taritaš, Ivana Posavec Krivec, Damir Bajs, Sandra Benčić, Peđa Grbin
 

 Damjan Tadic/Cropix

Ujedinjena oporba objavila je u petak da u saborsku proceduru šalje prijedlog opoziva ministra graditeljstva Darka Horvata zbog sporosti u postpotresnoj obnovi Zagreba i Banovine i nedovoljnom povlačenju sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije.

Čelnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš ustvrdila je da su svi građani u Hrvatskoj svjesni da ministar Horvat ne može odraditi posao obnove.

"Pokazao se vrlo učinkovit u nečinjenju, u lijepoj priči, ali obnove nema. Jedan jedini čovjek u Hrvatskoj, Andrej Plenković, branit će Horvata, ali u dubini duše i on je svjestan toga da on taj posao ne može odraditi. Sve dok je ministar Horvat na tom mjestu, obnove neće biti. Oporba, od ljevice do desnice, bori se za obnovu, za sve one ljude na Baniji koji su u kontejnerima, za svaku onu zgradu u Zagrebu koja vapi za obnovom, za sve one građane koji samo žele znati kada će obnova krenuti i kada će doći na red", kazala je na zajedničkoj oporbenoj konferenciji za novinare inicijatorica opoziva Horvata.

Do sada 55 potpisa

Od potresa u Zagrebu prošle su dvije godine, od onog na Baniji godinu dana i za to vrijeme se puno pričalo, a nije se radilo. Došlo je vrijeme da se radi, a da bi se radilo - ministar Horvat treba otići, poručila je Mrak Taritaš, kazavši da su do sada prikupili 55 potpisa oporbenjaka za opoziv.

image

Emil Daus, Marija Selak Raspudić, Katarina Peović, Anka Mrak Taritaš, Ivana Posavec Krivec, Damir Bajs, Sandra Benčić, Peđa Grbin

Damjan Tadic/Cropix

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin smatra da je 'ovo pitanje odgovornosti prema ljudima koji su izgubili dom, koji su ostali bez krova nad glavom i koji već dvije godine žive u kontejnerima, prema svim građanima čiji će se novac koristiti za obnovu'.

"Horvat nije sposoban i nije u stanju voditi obnovu, a Plenkovića za to boli briga. Činjenica je neosporna da javnih i privatnih zgrada ima toliko da bi sredstva Fonda solidarnosti mogli potrošiti nekoliko puta, ali zbog nesposobnosti Horvata i Plenkovića da shvati da je obnova u ovom trenutku jedan od najvećih prioriteta, ona stoji i ne događa se ništa", ocijenio je.

Grbin: Civilizacijsko je pitanje da Horvat ode

Grbin je kazao da oporba mora pokrenuti opoziv ministra Horvata, jer je to, ističe, pitanje higijene i civilizacijsko je pitanje da on ode jer šteta koju on u ovom trenutku čini za Hrvatsku je nemjerljiva.

To je sada, dodaje, već postala i koruptivna afera. Nesposobnost da se provedu natječaji, a s druge strane ponovno se pojavljuju određene firme koje istražuje Ured europskog javnog tužitelja zbog korupcijskih afera, kao oni koji će dobiti milijune iz postupka obnove. To je opet tipična HDZ-ovska priča i tome mora doći kraj, zaključio je Grbin, naglasivši da će 17. lipnja, kada se podvuče crta, razgovarati i o odgovornosti Plenkovića.

Sandra Benčić iz Zeleno-lijevog bloka kazala je da je '15. siječnja ove godine, dakle, ove 2022. godine, Vlada slavodobitno pustila vijest da na proljeće kreću prva rušenja kuća stradalih u potresa u Krapinsko-zagorskoj županiji, točno dvije godine nakon potresa.

image

Emil Daus, Marija Selak Raspudić, Katarina Peović, Anka Mrak Taritaš, Ivana Posavec Krivec, Damir Bajs, Sandra Benčić, Peđa Grbin

Damjan Tadic/Cropix

"Ako to nije razlog za ostavku glavnog koordinatora obnove, ja ne znam što bi drugo trebalo biti. Tek sada su dobivene dozvole za rušenje one kuće na uglu Đorđićeve u Zagrebu koja ugrožava prolaznike. Ne samo da obnova nije krenula nego Horvat nije mogao realizirati ni uklanjanje građevina koje svakodnevno prijete sigurnosti naših građana. Početak obnove je onaj trenutak kad ministar Horvat ode", ustvrdila je.

Smatra da bi premijer ovog puta trebao zauzeti drugačiji stav od onoga koji inače ima kada oporba traži opoziv ministara jer ovo nije vježbanje mišića, ovo je pitanje da li će naši građani treću, odnosno na Baniji drugu zimu za redom spavati u kontejnerima. Ovo je pitanje hoće li ova država zaista obnoviti manje kuća nego što je to napravila do sada jedna zaklada, konkretno, Solidarna, poručila je Benčić.

Most: Premijer preuzima odgovornost i 'stavlja glavu na pladanj'

Za Ivanu Posavec Krivec iz Kluba socijaldemokrata pitanje smjene ministra Horvata je i pitanje budućnosti Hrvatske.

image

Emil Daus, Marija Selak Raspudić, Katarina Peović, Anka Mrak Taritaš, Ivana Posavec Krivec, Damir Bajs, Sandra Benčić, Peđa Grbin

Damjan Tadic/Cropix

"Ako premijer Plenković nije spreman zamijeniti najslabiju kariku u svojoj Vladi, onda preuzima potpunu odgovornost, a svi koji budu glasali za njegov ostanak preuzimaju odgovornost nečinjenja. Stoga oporba danas jedinstveno poziva premijera na razum, ovo je zadnji trenutak u kojem je moguće zamijeniti najslabiju kariku da bi lanac ostao čvrst i da bi se obnova dogodila. Premijer je ovog puta na potezu", istaknula je Posavec Krivec.

image

Emil Daus, Marija Selak Raspudić, Katarina Peović, Anka Mrak Taritaš, Ivana Posavec Krivec, Damir Bajs, Sandra Benčić, Peđa Grbin

Damjan Tadic/Cropix

Marija Selak Raspudić iz Mosta kazala je da premijer mora biti svjestan da u trenutku kada dođe u Sabor pred građane braniti ministra "misleći da time demonstrira svoju moć prema oporbi, jer je ta igra moći, budimo realni, jedino što ga doista zanima", on direktno i nedvosmisleno potvrđuje da je zadovoljan dosadašnjim tijekom obnove i za sve ovo djelovanje ministra Horvata preuzima odgovornost i "stavlja svoju glavu na pladanj".

image

Emil Daus

Damjan Tadic/Cropix

Dok je nasilje u obitelji za vrijeme pandemije u cijeloj RH poraslo za tragičnih 40 posto, na Banovini je ta brojka još gora i dosegnula je nevjerojatnih 50 posto, upozorila je.

"U ovom trenutku dok mi razgovaramo o smjeni ministra Horvata možda je jedna žena dobila šamar jer nasilje eskalira u nemogućim kontejnerskim životnim uvjetima. Tako da je nedovoljno reći da ministar Horvat ništa ne čini, on svojim nečinjenjem čini i previše. Njegovo nedjelovanje ima direktne posljedice", ustvrdila je.

IDS: Dosta nam je!

IDS-ov Emil Daus poručuje: Dosta nam je!. "Nije pet do podne nego podne i pet. Na jadranskoj obali imamo drugi paradoks. Ovdje se ne gradi, a kao ministar prostornog uređenja također ima neuređeno zemljište diljem jadranske obale. Zadnja je ura da se smijeni ministra", kazao je.

image

Damir Bajs

Damjan Tadic/Cropix

Katarina Peović iz Radničke fronte naglasila je da je ministar Horvat, dok je još vodio resor gospodarstva, "najprije oduzeo ljudima pravo na rad, a sada im oduzima pravo na stanovanje". Riječ je, izjavila je, o ministru koji je jedna od "najvećih štetočina" u Plenkovićevoj Vladi i doista treba otići.

"Nije odgovoran samo zato što ništa nije činio nego i zbog onog što je činio. To je ministar koji je ključna karika u Plenkovićevoj vladi za prljave poslove, on je taj koji je na sebe preuzeo raditi one stvari koje nisu pretjerano popularne ili ne raditi ništa kada mu odgovara. Ali rezultati su isti. Nadamo se da će njegovom smjenom trka prema dnu prestati", zaključila je Peović.

image

Sandra Benčić

Damjan Tadic/Cropix

Neovisni Damir Bajs ističe da dinamikom obnove nisu zadovoljni ni u Vladi ni koalicijski partneri. "Ovo je prvi put da ministar koji ima opoziv ispred sebe ima samo uvjetnu potporu koalicijskih partnera pa i samog HDZ-a. Napravimo nešto i omogućimo ljudima da žive normalnim životom", apelirao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2022 02:09