SABORSKA MATEMATIKA

Oporba se dogovorila: Miroslav Škoro mogao bi ostati bez mjesta potpredsjednika Sabora!

Most, Domovinski pokret i SDP novom klubu zastupnika, koji predvodi Hajduković, priznaju pravo na mjesto Škorinu funkciju
Miroslav Škoro
 Dragan Matić/Cropix

Pozicija Miroslava Škore na mjestu potpredsjednika Sabora postala je upitna istog časa kad su on i njegova sestra, saborska zastupnica Vesna Vučemilović, istupili iz Domovinskog pokreta i pridružili se Klubu Hrvatskih suverenista, jer je njihovim odlaskom Klub DP-a pao na osam zastupnika, koliko ih ima i Most.

Dakle, DP više nije bio druga po snazi oporbena snaga u Saboru nego je to mjesto počeo dijeliti s Mostom. Dodatni argument za odlazak Škore s mjesta potpredsjednika Sabora jest raspad Kluba SDP-a na dva dijela: na "službeni" koji ima 14 članova i novi Klub socijaldemokrata koji ima 18 članova.

Poslovnik Hrvatskog sabora ne propisuje eksplicitno tko ima pravo na mjesto potpredsjednika Sabora, kaže samo da se "tri potpredsjednika biraju na prijedlog parlamentarne većine, a dva na prijedlog parlamentarne manjine".

S obzirom na to da Poslovnik kaže kako (stranački) sastav saborskih odbora, odnosno svih radnih tijela "u pravilu odgovara stranačkom sastavu Sabora", logično bi bilo da jedno oporbeno potpredsjedničko mjesto zadrži SDP, a da na drugo umjesto Miroslava Škore dođe zastupnica ili zastupnik novog Kluba socijaldemokrata - sada najvećeg oporbenog kluba u Saboru.

Stranački sastav

S takvom matematikom problema, prema našim informacijama, nema nitko osim Hrvatskih suverenista. Iako su s pridošlicama (Vučemilović i Škoro) narasli s četiri na šest članova, po snazi ipak dijele tek peto mjesto među oporbenim klubovima.

- Miroslav Škoro za nas je i dalje potpredsjednik Sabora, i ostat ćemo pri toj poziciji. Bez obzira na to što se u međuvremenu promijenio brojčani odnos snaga u parlamentu - kaže predsjednik Kluba Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović.

Iz Mosta i Domovinskog pokreta jučer su nam poručili kako treba nastaviti djelovati u duhu Poslovnika. A to bi značilo da na mjesto potpredsjednika Sabora umjesto Škore bude imenovan netko iz novog Kluba socijaldemokrata.

- Stav SDP-a je da na to mjesto potpredsjednika Sabora ima pravo novoformirani klub - kaže potpredsjednik Kluba SDP-a Arsen Bauk.

Otvorena pitanja

Šefovi oporbenih klubova tijekom ovog tjedna morat će osim pitanja potpredsjednika Sabora riješiti i pitanje preraspodjele nekih mjesta po odborima s obzirom na nastanak novog Kluba socijaldemokrata, ali i smanjivanja DP-ova i povećanja Kluba hrvatskih suverenista.

- Nismo o tome još razgovarali. Nakon sastanaka Kluba očekujem da ćemo s ostatkom oporbenih klubova dogovoriti preraspodjelu mjesta po odborima - rekao nam je predsjednik Kluba socijaldemokrata Domagoj Hajduković.

Tko će biti šef Odbora za unutarnju politiku?

Dok će u nekim saborskim klubovima doći do korekcija koje bi prema Poslovniku trebale reflektirati novu realnost - smanjenje Kluba DP-a, povećanje Kluba suverenista te raspad SDP-ova na "službeni" i novi Klub socijaldemokrata - u Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost do promjene će doći silom zakona.

Naime, Zakon o sigurnosno-obavještajnom sustavu kaže da "radom odbora Hrvatskoga sabora nadležnog za nacionalnu sigurnost predsjedava zastupnik iz redova najzastupljenije oporbene stranke". A kako je predsjednik tog odbora Nikša Vukas nedavno izbačen iz SDP-a, prema toj odredbi zakona gubi pravo na mjesto šefa najmoćnijeg odbora, jer izbačeni SDP-ovci nisu osnovali novu političku stranku nego (samo) saborski Klub zastupnika.

- Prema zakonu koji to regulira, to mjesto pripada predstavniku najveće stranke, a to je SDP. Barem dok (iz SDP-a izbačeni, nap. a.) ne osnuju stranku u koju će se svi učlaniti - kaže Bauk.

Predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Nikša Vukas jučer je za Jutarnji list rekao: "Vidjet ćemo što će biti, a ja sam osoba koja poštuje zakone".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 11:14