USTAVNI SUD TRAŽI IZMJENE

Oporba se posebno boji rješenja koje se dosad nije spominjalo

Ustavni sud zahtijeva izmjene, a plan da se ide u smanjenje broja zastupnika u Slavoniji naišao je na žestok otpor u vrhu HDZ-a

Andrej Plenković

 Goran Mehkek/Cropix

U HDZ-u i dalje ne govore da će ispoštovati odluku Ustavnog suda i izborne jedinice urediti tako da glas svakog birača podjednako vrijedi bez obzira na to gdje izlazi na biralište. Zbog smanjenja broja stanovnika i velike depopulacije pojedinih krajeva, nesrazmjer u vrijednosti glasa između, primjerice, IV. i IX. izborne jedinice je toliki da se dovodi u pitanje ustavnost izbora. Na to je upozorio predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović, rekavši kako ne vjeruje da bi se izbori nakon posljednjeg popisa stanovništva mogli provesti po aktualnom modelu.

Kako je najjednostavnije rješenje da granice jedinica ostanu iste, ali da se ne bira više u svakoj od njih po 14 zastupnika nego broj koji bi bio razmjeran broju birača, neprihvatljivo utjecajnijim HDZ-ovcima (osječkobaranjski župan Ivan Anušić odbija opciju po kojoj bi Slavonija, zbog depopulacije, ostala bez troje zastupnika, koji bi se prelili u Zagreb i Dalmaciju), oporba se počela bojati rješenja koje se dosad nije spominjalo.

Velike stranke

Kako doznajemo, pribojavaju se da bi HDZ mogao uvesti 21 izbornu jedinicu - 20 koje bi slijedile granice županija plus Grad Zagreb. Broj zastupnika birao bi se razmjerno broju stanovnika u županiji pa bi tako Ličko-senjska imala dva do tri mandata, a Grad Zagreb 28. Problem vide u tome što taj model najviše pogoduje najvećim strankama, prije svega HDZ-u.

Profesor na Fakultetu političkih znanosti Goran Čular kaže da bi to rješenje bilo potpuno ustavno jer bi glas svakog birača jednako vrijedio. Uostalom, u proporcionalnim izbornim sustavima je ono i najčešće. Administrativne granice županija ili regija su ujedno granice izbornih jedinica. Tako je u Španjolskoj, Švedskoj, Češkoj i brojnim drugim zemljama.

Visok prag

- U našem slučaju je problem što bi brojka od 21 izborne jedinice, s obzirom na 140 mandata u parlamentu, proizvela velik broj jedinica s malo mandata. Kod izbornih jedinica s malo mandata proporcionalnost u preračunavanju glasova u mandate, pogotovo uz D‘Hondtovu metodu, ima vrlo disproporcijske učinke koji u pravilu djeluju u korist najvećih stranaka. Čak bi bilo izbornih jedinica s 2, 3 i 4 mandata, a tu proporcionalni sustav daje efekte slične većinskom - kaže Čular.

To bi najviše odgovaralo HDZ-u, a najmanje manjim strankama jer često ne bi mogle uopće dobiti mandat, pa čak ni s 10 ili 12 posto osvojenih glasova u izbornoj jedinici.

- Male izborne jedinice s malo mandata stvaraju prirodni prag koji je puno veći nego prohibitivni koji je kod nas pet posto. Ako se u izbornoj jedinici biraju četiri mandata, stranke koje dobiju 20 posto glasova ne mogu osvojiti mandat - pojasnio je.

Proizlazi da u manjim županijama, kakva je većina, Most i Domovinski pokret ne bi mogli osvojiti mandate. Šanse bi im se svele na Zagreb i Splitsko-dalmatinsku županiju, koji su najveći. Profitirale bi regionalne stranke kao što je IDS i one koje su regionalno koncentirane, poput HNS-a i HSS-a.

Plenković: Svjesni smo promjene broja stanovnika, ima više opcija

Rasprava o korekciji Zakona o izbornim jedinicama (a možda i Izbornog zakona) u HDZ-u još nije temeljito provedena. Rekao je to jučer premijer Andrej Plenković, napominjući da do izbora ima još dvije godine.

- Moramo sve uzeti u obzir. Postoje različiti modeli, različite opcije. Svi smo mi svjesni činjenice da je popis stanovništva pokazao nove rezultate i da su odstupanja u broju stanovnika u pojedinim izbornim jedinicama ne tako mala - rekao je Plenković, uz opasku da ne bi posebnu pozornost posvećivao ovoj temi, a tako ni informaciji da se osječko-baranjski župan Ivan Anušić protivi rješenju po kojemu bi se u Slavoniji birala tri zastupnika manje nego sada.

- Kao župan Osječko-baranjske županije i politički i ljudski se ne mogu složiti s time da IV. i V. izborna jedinica gube saborske zastupnike. Svjesni smo promjene broja stanovnika po pojedinim izbornim jedinicama, odnosno županijama, ali nakon ukidanja Županijskog doma Sabora zastupnici bi trebali predstavljati ne samo građane nego i sve hrvatske krajeve, čime se osigurava ravnomjeran razvoj zemlje - rekao je Anušić u jučerašnjem priopćenju, dodajući da je "otvoren za pronalazak modela i metodologije kako bi poštujući izvješće Ustavnog suda pokušali pronaći rješenje problema".

Osvrnuo se na izjavu danu Jutarnjem kako ne prihvaća mogućnost da Slavonija ostane bez tri mandata, rekavši da je "možda interpretacija ove teme malo nespretno izvedena jer i predsjednik Vlade i on o interesima Slavonije, Baranje i Srijema imaju vrlo slično mišljenje".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:27