KRIZNA SITUACIJA

Oporba suglasna nakon pada drona: ‘Javnost treba dobivati točne i provjerene informacije‘

Svjedočili smo velikom šumu u komunikaciji, kontradiktornim navodima i to se više ne smije događati, kaže Peđa Grbin

Peđa Grbin

 Tomislav Kristo/CROPIX

Saborska oporba nakon sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem oko pada bespilotne letjelice u Zagrebu poručila je u petak da javnost u kriznim situacijama treba dobivati pravodobne i točne informacije.

- Proteklih tjedan dana svjedočili smo velikom šumu u komunikaciji, kontradiktornim navodima i različitim tvrdnjama vezanima uz letjelicu i to se naprosto više ne smije događati - izjavio je nakon sastanak predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Znamo da letjelica nije bila praćena kao letjelica, nego kao odjek na radaru, da postoje problemi u praćenju i sustavu protuzračne obrane Hrvatske i da se radi na otklanjaju tih problema, znamo kad je dron udario i kojim je putem letio, naveo je Grbin.

A ono što ne znamo je koja je bila namjera njegova lansiranja niti lokaciju odakle je krenuo te tko ga je ispalio, dodao je.

Grbin kaže kako je istraga u tijeku te očekuje da će dati odgovor na pitanje o vrsti i količini eksploziva.

Za različite izjave dužnosnika NATO-a i premijera Plenkovića rekao je da je odgovorna Vlada odnosno Ministarstvo obrane koje je zaduženo za komunikaciju s NATO-om.

I Domagoj Hajduković (Klub socijaldemokrata) podsjeća da je u vrijeme pada letjelice vladala kakofonija različitih informacija, poluinformacija i dezinformacija.

Anka Mrak Taritaš (GLAS) ističe da javnost treba dobivati točne i provjerene, a ne krive informacije.

- Apeliramo na to da se s informacijama ne izlazi van dok nisu apsolutno provjerene i međusobno usuglašene - izjavila je Sandra Benčić (Možemo).

- Dobili smo informacije da zemlje članice kroz koje je letio dron nisu obavijestile jedna drugu, pa onda ni NATO - otkrila je Benčić ocijenivši kako je riječ o ozbiljnom sigurnosnom propustu.

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus naglasio je pak važnost koordiniranog pristupa svih članica EU-a.

Predstavnici oporbe pozdravili su održavanje zajedničkih sastanaka s predstavnicima Vlade o važnim temama, osim Mosta čiji je Božo Petrov izjavio kako njemu nitko ne treba držati predavanje o dronu i objašnjavati da je to ozbiljna stvar.

- Smiješno je da smo potrošili gotovo dva sata da bi netko sanirao svoju štetu i pravio PR-ovske sastanke, da bih slušao informacije koje 95 posto mogu pročitati u medijima - rekao je Petrov.

Sastanci bi trebali biti konstruktivniji i o ozbiljnim temama kao što su rast cijena, poljoprivreda, izdvajanja za obranu i slično, poručio je Petrov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:09