PRIJEDLOG SABORU

Oporba traži Istražno povjerenstvo: Provjerite pišu li se anonimne prijave u Klubu HDZ-a!

‘Imamo pravo znati što i kako radi policija, i što se događa kad nema nadzora nad njenim postupanjem’

ZAGREB - Je li iz Kluba HDZ-a u Saboru policiji ili ministru unutarnjih poslova upućena još koja anonimna prijava protiv bilo kojeg člana neke oporbene stranke i jesu li zastupnici HDZ-a ikada od ministra policije ili nekog drugog Vladinog dužnosnika tražili pokretanje istraga protiv članova oporbe - pitanja su na koja između ostalog odgovor traži Kukuriku koalicija.

Postizanje balansa

SDP, HNS, HSU i IDS uputili su u saborsku proceduru prijedlog o osnivanju Istražnog povjerenstva koje bi trebalo rasvijetliti ulogu ravnatelja policije Olivera Grbića u upućivanju anonimnih prijava protiv članova oporbenih stranaka, posebno u vezi nabave oružja u Rijeci.

U svom zahtjevu oporbeni savez se poziva na izjave nekadašnjeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, prema kojima je upravo Grbić zatražio da se radi postizanja balansa s prijavama protiv HDZ-ovaca podnose anonimne prijave protiv čelnika oporbe.

- Budući da je uistinu i podnesena anonimna prijava za pronevjeru 830 tisuća maraka, namijenjeih obrani Rijeke, potrebno je utvrditi je li postupanje policije bilo profesionalno ili takvo kako bi sumnja na počinjenje kaznenog djela ratnog profiterstva samo što duže održala u javnosti radi diskreditiranja istaknutog člana SDP - navode oporbenjaci.

Nema nadzora

- Tražimo istražno povjerenstvo jer javnost ima pravo znati što i kako radi policija, posebno što se događa kad nema nadzora nad njezinim postupanjem, kao i što i kako radi ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko - naglasila je potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić.

Iz Splita je poručila kako SDP ima dokaze da je anonimna prijava protiv njihova zastupnika Slavka Linića podnesena iz policijskih struktura, ali nije htjela otkriti koji su to dokazi.

Bitno je, naglasila je, doznati “kako su sve prijave protiv članova SDP-a upućene od HDZ-ovaca, a najveći broj je iniciran u Saboru”.

Kosor protiv prijedloga

Oporbena četvorka u deset je konkretnih točaka pobrojala sva pitanja koja bi Istražno povjerenstvo trebalo ispitati. Smatraju da Povjerenstvo treba ispitati je li policija ikada podnosila kaznene prijave protiv oporbenih dužnosnika koje je DORH odbacio.

Budući da su zahtjev pokrenuli nakon optužbi Polančeca i nakon što je policija počela postupati prema anonimnoj prijavi protiv SDP-ovca Linića, traži da Povjerenstvo ispita govori li Polančec istinu. Predsjednica Vlade i HDZ-a Jadranka Kosor već je najavila kako osnivanje Povjerenstva neće podržati .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 01:21