KORONA PARTY

OPORBA TRAŽI OSTAVKU ŽUPANA ŽINIĆA 'Drsko je prekršio mjere državnog stožera za civilnu zaštitu'

Zbog drskog kršenja mjera državnog stožera za civilnu zaštitu oporba traži ostavku župana Ive Žinića i tvrdi: „Župan Žinić je elementarna nepogoda za Sisačko-moslavačku županiju”
Ivo Žinić
 Mate Piškor / CROPIX

Oporbeni vijećnici u Skupštini Sisačko-moslavačke županije iz redova MOST-a, HSS-a i HSP-a zbog drskog kršenja mjera državnog stožera za civilnu zaštitu traže ostavku župana Ive Žinića. U priopćenju kojeg je poptisao čelnik županijskog MOST-a Milan Brigljević kažu: „ Suočeni s najvećim prijetnjama opstojnosti države i naroda od Domovinskog rata, u trenucima kada građani ponovo pokazuju solidarnost, spremnost na suradnju i odricanje, ti isti građani doživljavaju ponižavanje i obezvrjeđivanje od onih koji bi najviše trebali voditi brigu o sigurnosti i poštovanju mjera.

Dok se građani odriču, dok gospodarstvo trpi ogromne štete, dok nam je glavni grad pogođen elelmentarnom nepogodom, dok nam građani susjednih zemalja od kojih smo s nekima bili u ratu, izražavaju solidarnost i potporu u nevoljama koje su nas snašle, naš župan Ivo Žinić i njegov sin Dario Žinić (koji je dogradonačelnik Gline i dojučerašnji predsjednik Kriznog stožera Gline) organiziraju dernek, pokazujući da pravila, obveze i upute vrijede za građane, ali ne vrijede za njih.

Dok većina političkih aktera više ne razmišlja o političkim borbama, već o tome kako se uključiti i pomoći potrebnima, kako prebroditi ovu veliku krizu uz što manje posljedice, dok odajemo priznanja našem ministru zdravstva Viliju Berošu zbog njegove stručnosti i profesionalnosti i našim institucijama koje su na vrijeme poduzele niz mjera koje će nas vjerojatno spasiti katastrofe, dok neki gradonačelnici i načelnici poduzimaju mjere da građani i službe budu opskrbljeni zaštitnim sredstvima i opremom kojih nema dovoljno, župan Ivo Žinić nam svima šalje poruku „Quod licet Iovi non licet bovi“ (Što je dopušteno Jupiteru nije ………).

Nakon što je do sada bahato i sustavno kršio sva pravila političkog ponašanja, ukinuo demokratske procese u županiji, bio sudionik mnogih neprihvatljivih radnji, sukoba interesa i afera, sada se zaista pokazao svima u pravom svjetlu. Poslao nam je poruku da u ovoj županiji ima dvije vrste ljudi. Ona koja mora slušati, žrtvovati se, solidarizirati se s drugima na jednoj strani i on i njegova kasta nedodirljivih na drugoj. Njih se ne dotiču zakoni, institucije i pravila. Jer oni su iznad toga.

Izgleda da se pravna država izgubila u bespućima povijesne zbiljnosti, kada građani moraju trpjeti ovakva drska ponašanja koja uglavnom prolaze bez posljedica. Dario Žinić je smijenjen s mjesta predsjednika kriznog stožera, ali postupak župana Ive Žinića nije detaljnije preispitivan.

Da smo moralno društvo gdje ne postoje jednaki i jednakiji, župan bi sam dao ostavku jer ovo je samo jedna u neprekinutom nizu afera. Ovako to moramo tražiti mi.

Zahtijevamo da župan podnese ostavku, da njegova stranka HDZ preuzme političku odgovornost za ponašanje svog župana i spasi građane Sisačko moslavačke županije od ponašanja ovog čovjeka koji je za županiju jednak elementarnoj nepogodi”, stoji u priopćenju županijskih oporbenih vijećnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:57