RASPRAVA

Oporba: Tražimo od lokalnih jedinica etičke kodekse, a Sabor ga nema

Niže jedinice moraju imati etički kodeks, dok mi svoj nismo donijeli, kazala je Marija Selak Raspudić

Marija Selak Raspudić

 Damjan Tadić/Cropix

Saborska oporba poručila je u utorak vladajućima kako je licemjerno tražiti do lokalnih jedinica, odnosno njihovih predstavničkih tijela, da donesu etičke kodekse, kad Sabor to još nije učinio.

Niže jedinice moraju imati etički kodeks, dok mi svoj nismo donijeli, kazala je Marija Selak Raspudić (Most) u raspravi o novom zakonu o sprječavanju sukoba interesa po kojemu su predstavnička tijela županija, gradova i općina dužna donijeti kodekse u roku šest mjeseci od dana stupanja na snagu novog zakona.

U činjenici da će svaka jedinica donositi svoj kodeks, Barbara Antolić Vupora (SDP) vidi moguće probleme.

U donošenju kodeksa moguće su velike razlike jer će se primjenjivati različiti etički standardi, o etičnosti će odlučivati većina, odnosno oni koji su u jedinici na vlasti, kazala je.

Vili Matula (ZLB) zapitao se zašto Sabor ne bi donio Etički kodeks sa novim zakonom? Kad već predstavnička tijela lokalnih jedinica moraju izraditi kodekse, nejasno je zašto ga Sabor još nema, kazao je Matula?

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković istaknuo je kako je za Etički kodeks zadužen Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

„Koliko znam oni na tome rade“, kazao je i izrazio uvjerenje da će Kodeks biti donijet u dogledno vrijeme.

Anka Mrak Taritaš (Glas) podsjetila je kako je Sabor pokušao donijeti Etički kodeks prije desetak godina, ali nije uspio.

Kad je bio napravljen nekakav okvir, svi su bili protiv njega, kazala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 07:25