TEMELJNO NESLAGANJE

Oporba: Trebamo Zakon o turizmu, ali ne ovakav; HDZ: Zakon je ozbiljan korak naprijed

Iz oporbe poručuju da Hrvatska treba zakon o turizmu, ali ne ovakav jer nije dobar i neće riješiti postojeće probleme

Turisti/Ilustracija

 Ivo Ravlic/Cropix

Saborska oporba ustrajala je u četvrtak da zakon o turizmu, kakav je predložila Vlada, nije dobar, da ne rješava postojeće, brojne probleme u domaćem turizmu, HDZ uzvraća da je zakon ozbiljan korak naprijed u razvoju kvalitetnog i održivog turizma.

Treba nam zakon o turizmu, ali ne ovakav, jer nije dobar i neće riješiti postojeće probleme, od onih na Plitvicama, preko prekomjerne izgradnje na otocima, do spavanja na plažama, kazao je Željko Pavić (Socijaldemokrati) u cjelodnevnoj raspravi o predloženom zakonu.

Zamjerke na zakon ima i Most, čiji Ante Kujundžić, ipak, nalazi i neke „pluseve“ u njemu. Kad zakon zaživi, lokalne jedinice i turističke zajednice dobit će odgovornost da upravljaju najvrjednijim što imaju, i više se neće imati iza koga skrivati, kazao je.

Turističke zajednice dobivaju veliku odgovornost, no njihovi kapaciteti nisu dovoljni, dodaje Sanja Radolović (SDP). Dobrim drži što je zakon usmjeren na održivost i zaštitu lokalnog stanovništva, no ističe da je nedovoljno propisano kako će se to provoditi.

Ivana Kekin (Možemo) kaže da predloženi zakon potiče negativne strane domaćeg turizma, rentijerstvo i apartmanizaciju, ovisnost o turizmu. Od svih članica EU, najovisniji smo o turizmu, imamo 0, 26 postelja po stanovniku, u ostalima ne prelazi 0, 1 postelju, kazala je.

Potpuno drugačiji pogled na zakon i domaći turizam, ima HDZ. Slušajući oporbu, ispada da je turizam problem, a da će ga ovaj zakon dodatno pogoršati, no to nije tako, kaže Jure Brkan (HDZ), pa nabraja dobrobiti koje je turizam donio Dalmaciji.

Zakon će puno toga urediti, on je ozbiljan korak u razvoju kvalitetnog i održivog turizma, ustrajava Brkan.

HDZ-ovi zastupnici poručuj i da se domaći turizam, koji je uz bok najboljima, nije razvio slučajno, da je ograničavanje kratkotrajnog najma, za što su se odlučili npr. New York i Amsterdam, put kojim i mi želimo ići.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 23:44