FINANCIJSKI PROBLEMI

OPORBA U MINUSU: SDP za kredit založio imovinu, a da vrh stranke nije imao pojma

 Ranko Šuvar / CROPIX

Financijski problemi s kojima se najveća oporbena stranka suočava od početka godine, ponovo su jedan od izvora sukoba unutar SDP-a.

Prema informacijama koje nam je prenijelo više SDP-ovaca, njihova je stranka nedavno podigla kredit u Erste banci, a kao jamstvo da će ga vratiti založili su dio svoje imovine. Naši izvori tvrde da je u zalog dan stranački prostor u zagrebačkom Maksimiru, veličine od oko 400 metara četvornih, te SDP-ova nekretnina u Umagu.

Stabilno i zakonito

- Koliko mi je poznato, SDP do sada nije morao davati imovinu pod hipoteku. Banke su nam odobravale kredite bez posebnih jamstava. No, nije u tome suština problema, nego u tome da je stranka zadužena bez znanja Predsjedništva SDP-a i Glavni odbora, a time i bez njihova odobrenja - kaže nam sugovornik iz vrha stranke koji, kao ni ostali SDP-ovci s kojima smo razgovarali, nije znao reći o kolikom se i kakvom kreditu radi.

O čemu je riječ, pitali smo u vodstvu stranke, ali nismo puno saznali.

- Poslovanje SDP-a je stabilno i svi poslovni potezi su provedeni u skladu sa zakonima i propisima RH - glasi jedina rečenica koju smo dobili kao službeni odgovor stranke na sva pitanja oko kojih ovih dana raste sve veća nervoza. Pitali smo i nekoliko članova Predsjedništva SDP-a o čemu je riječ, ali su nam rekli da ni oni ne znaju.

- Na posljednjoj sjednici Predsjedništva Peđa Grbin je pitao je li točno da je podignut kredit u Erste banci, ali nije dobio odgovor, nego obećanje da će to saznati u utorak, na idućoj sjednici Predsjedništva - rekao je jedan od naših sugovornika. SDP-ovci s kojima smo razgovarali pomalo su zatečeni ovom situacijom i navode kako ne znaju je li se stranka našla u novim financijskim problemima s obzirom na to da su sve obaveze koje su imali za lokalne izbore podmirene.

- Svim lokalnim organizacijama na račune su sjela sredstva kojima su podmirile sve troškove - kaže SDP-ovac iz vrha stranke.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić i novo stranačko vodstvo već se na samom početku svoga mandata suočilo s velikim financijskim dubiozama koje im je ostavio bivši predsjednik Zoran Milanović. Glavni izvor problema su učestali izbori. Nakon redovnih parlamentarnih, u koje je stranka puno uložila, uslijedili su vrlo brzo izvanredni parlamentarni izbori, a u svibnju su došli još i lokalni. Budući da se stranke financiraju iz proračuna, i to prema broju osvojenih mandata, SDP-u su glavni prihodi bitno pali. Sa 61 saborskog zastupnika, s koliko su ušli u izbore 2015. godine, nakon redovnih izbora broj SDP-ovih zastupnika se smanjio na 42, a nakon izvanrednih je pao na 37, pa na 36. Za proračunske prihode to je značilo da su sa 22 milijuna kuna pali na oko 10,5 milijuna.

SDP je bitno podbacio i na lokalnim izborima, gdje su njegovi kandidati, osim što se nisu proslavili u osvajanju gradonačelničkih i načelničkih funkcija, bitno podbacili i u predstavničkim tijelima. Broj zastupnika SDP-a u gradskim vijećima i županijskim skupštinama (uključujući i Skupštinu grada Zagreba) bitno se smanjio, pa čak i u Rijeci, gdje su do sada uvijek bili premoćni, nisu uspjeli stvoriti svoju većinu u gradskom vijeću.

Rezanje troškova

Vrhunac financijske krize u SDP-u bio je u proljeće, pa je Bernardić odmah najavio da planira uštedjeti novom sistematizacijom, na reprezentaciji, uslugama, ali i plaćama zaposlenika. U travnju su se rezali troškovi u stranci, a reakcija je bila osnivanje sindikata, čime je SDP postao prva politička stranka u Hrvatskoj u kojoj je osnovan sindikat. Za sindikalnu povjerenicu izabrana je Karolina Leaković koja je Bernardiću bila jedan od protukandidata na unutarstranačkim izborima, a sada je članica radne skupine za izradu novog stranačkog programa.

Kao i o svim temama koje izazivaju skobe i raskole u najvećoj oporbenoj stranci, i o novom se kreditu kod Erste banke otvorila polemika na Facebooku. Prije nekoliko dana o tome je bila podulja objava jednog od njihovih članova koji je žestoko kritizirao politiku stranke, spočitavao vodstvu lošu komunikaciju s javnošću uz predbacivanje da plaćaju tri glasnogovornice, te zaključio kako probleme s kojima se suočava stranka i slabljenje njezina utjecaja kod birača vide i banke, koje im sve teže odobravaju kredite, a sada traže i da za njih jamče svojom imovinom. Uz kritiku u kojoj se nisu previše birale riječi, bio je objavljen i link na vlasnički list SDP-ove nekretnine u Maksimiru. No, vrlo brzo ta je objava nestala. Nije poznato je li ju uklonio sam autor ili ga je netko motivirao da to učini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 10:00