OSTALI BEZ PRIJEVOZA I BOŽIĆNICE

OPORBA 'Vlada je učiteljima ukrala Božić'

Profesori će moguće ostati bez jedne cijele plaće, tvrdi Željko Stipić iz Školskog sindikata 'Preporod'
 Goran Mehkek/Cropix

ZAGREB - Saborski HDZ i HDSSB prozvali su danas hrvatsku Vladu da je profesorima i učiteljima, ali i liječnicima ukrala Božić, te je optužili da ponižava najugroženije u hrvatskom društvu, a to su prosvjetari.

Ovogodišnji Božić ukraden je profesorima i učiteljima, izjavila je Đurđica Sumrak (HDZ) referirajući se time na "beskrupuloznu" najavu Ministarstva obrazovanja upućenu učiteljima i profesorima da će im prosinačke naknade za prijevoz biti isplaćene tek u siječnju, te da ove godine neće biti ni božićnica, ni regresa.

Božić su ukrali i doktorima, dodao je HDSSB-ov Boro Grubišić.

"Božić u Hrvatskoj neće imati učitelji, kojima je beskrupulozno najavljeno da im prijevoz neće biti plaćen, zbog nesocijalne vlade, koja se kune u sve, a ne čini ništa, ponižava najponiženiji sloj u Hrvatskoj, a to su prosvjetari", rekla je Sumrak.

Upitala se i što se može očekivati od mlade generacije kada je ovaj Božić ukraden učiteljima i profesorima?

"Sramota, ukrali ste im Božić, sram bilo Vladu", poručila je Sumrak.

Ministra Jovanovića prozvala je što naknade za prijevoz ukida učiteljima, dok se Vlada nije sjetila ukinuti, npr. putne troškove svojim ministrima i zamjenicima.

No, neovisno o tome, dostojanstvo hrvatskih učitelja nećete ukinuti, poručuje zastupnica HDZ-a.

HDSSB-ov zastupnik Grubišić je uzvratio da će se malo djece ugledati u tako siromašne učitelje i sami poželjeti raditi u prosvjeti, "zahvaljujući ovakvom ministru, koji je sramotan, kao i njegovo djelovanje".

Ivanka Roksandić (HDZ) upozorila je, pak, da prosvjetarima neće biti uskraćene samo naknade na plaću, nego im se neće platiti ni dodatni rad u studenom i prosincu.

"Daj Bože da učitelji budu zadnji", rekao je Ivan Šuker (HDZ), dodavši, "teško državi koja sa par milijuna kuna krpa proračunske rupe da bi se spasila".

Željko Stipić iz Školskog sindikata 'Preporod' objasnio je što to znači za profesore, konkretno na primjeru profesora sa 15 godina staža, koji putuje na posao.

- Prema prvim našim izračunima ostat će moguće - bez jedne cijele plaće, Dakle, obistinilo se na neki način to da, kad se računalo u našem Ministarstvu, da se preračunalo i da zapravo nedostaje novca za prosinačku plaću. Kad smo upozoravali na to, prošle godine, onda su nam spočitavali da smo posvađani s brojkama. Tko je posvađan s brojkama vidi se najbolje danas, rekao je Stipić, a prenosi HRT .

Mihalinec (NSZSŠ): Ako bude potrebno, tužit ćemo Ministarstvo

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, Branimir Mihalinec, poručio je da će se takvoj odluci, ako bude potrebno, suprostaviti i sudskim tužbama, piše Novi list.

- Reagirat ćemo na odluku ministarstva i tražiti da se isplata naših prava izvoli provesti. Inače, svatko od zaposlenih u sustavu može sudski tražiti isplatu tog prava, i to s kamatama - upozorio je Mihalinec.

Ministarstvo: Djeca prosvjetara dobit će 500 kuna za Božić, ali novac za prijevoz stiže u siječnju

ZAGREB - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta odgovorilo je danas sindikatima prosvjete da im ne može isplatiti naknadu za prijevoz i prekovremene sate do kraja prosinca, pa je isplata odgođena za 20 dana, odnosno za prvi tjedan siječnja.

Naknada za prijevoz neće biti isplaćena ni zaposlenicima Ministarstva, agencija u sustavu obrazovanja i znanosti, visokim učilištima, niti institutima, kojima se prekovremeni sati već odavno ne isplaćuju, navodi se u priopćenju.

Djeci svih zaposlenika u sustavu obrazovanja i znanosti koja ostvaruju pravo na dar za djecu bit će u pojedinačnom iznosu od 500 kuna isplaćen u prosincu, najavljuju iz Ministarstva.

Kako se radi o ukupnom iznosu od oko 23 milijuna kuna koji je identičan mjesečnom trošku naknade za prijevoz, Ministarstvo je odlučilo u isplati troškova dati prednost djeci s obzirom na činjenicu da će troškovi prijevoza biti namireni u prvom tjednu siječnja te nitko neće biti zakinut za svoja prava.

"U svjetlu negativnih makroekonomskih kretanja, u izmjenama i dopunama Državnog proračuna za 2013. godinu Ministarstvu znanosti, obrazovanju i sporta odobreno je povećanje rashoda za 580 milijuna kuna. Uz dodatne uštede koje je Ministarstvo iskazalo na ostalim rashodima, u iznosu od 102 milijuna kuna, osiguran je novac za isplatu plaće svim zaposlenicima u sustavu znanosti i obrazovanja za mjesec studeni s isplatom u prosincu", podsjećaju iz Ministarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 09:33