BURNO U SABORU

Oporba vladajuće optužila da ne štite građane i potrošače, HDZ: ‘Plaćamo najjeftiniju struju u Europi‘

Po zaštiti potrošačkih prava stojimo najlošije u EU, naglasila je Marija Selak Raspudić iz Kluba Mosta

Sandra Benčić (desno)

 Damjan Tadic/Cropix

Saborska rasprava o zakonu zaštiti prava potrošača počela je u četvrtak burno uz prozivke i opomene, oporba je prozvala Vladu da je propustila zaštititi potrošače u slučaju franak i prelaska na euro, a iz HDZ-a su uzvraćali da je činila upravo suprotno.

Po zaštiti potrošačkih prava stojimo najlošije u EU, naglasila je Marija Selak Raspudić (Klub Mosta) uoči rasprave o konačnom prijedlogu zakona o predstavničkim tužbama za zaštitu kolektivnih interesa i prava potrošača.

Kaže, kada je riječ o kolektivnoj zaštiti potrošačkih prava ne zanima ju prenošenje europskih direktiva već ono što se događa u praksi, a to je način na koji Vlada štiti potrošačka prava građana.

Kao primjer kako Vlada izbjegava zaštititi građane navela je to što ne želi objaviti sporazume koje je potpisala s bankama da su odustale od daljnjih tužbi. „Je li hrvatska vlada žrtvovala interese dužnika u švicarcima da bi pogodovala bankama”, upitala je Selak Raspudić.

Na tajne ugovore koje Vlada potpisuje s bankama osvrnula se i Katarina Peović (Klub HSS-a i RF-a) ustvrdivši da se štite strani investitori i kapitalisti.

Benčić: Građane smo izložili industriji agencija za naplatu potraživanja

Da Vlada ne štiti građane i potrošače smatra također Sandra Benčić (Klub Možemo).

Slučaj franak još uvijek nije okončan, nema još uvijek mišljenja Vrhovnog suda a zastara za potraživanje istječe za mjesec dana, ljudima nismo pružili adekvatnu pravnu zaštitu, građane smo izložili industriji agencija za naplatu potraživanja bez ikakvog nadzora, navela je.

Mišel Jakšić (Klub SDP-a) ocijenio je da, osim usklađivanja s europskim direktivama, potrebna je šira rasprava i veći zaokret kako bi zaštitili potrošače.

Na sličnom tragu je i Vesna Vučemilović (Klub Hrvatski suverenisti) koja je ukazala na inflaciju zbog pohlepe određenih proizvođača. Vlada ove godine nešto pokušava ali cijelu prošlu godinu nije napravila ništa da bi građane zaštitila od pohlepe i ratnog profiterstva, ustvrdila je.

Teze da Vlada ne vodi brigu o potrošačima Miro Totgergeli (Klub HDZ-a) nazvao je promašenima. Kaže, upravo je slučaj franak značajno utjecao na izradu predmetnog zakona kako bi se slično otklonilo u narednom vremenu.

Vlada vodi brigu o potrošačima, i tijekom prelaska na euro i tijekom rasta cijena energenata, plaćamo najjeftiniju struju, plin, dizel i benzin u Europi, nabrajao je Totgergeli.

Zbog neopravdanog pozivanja na povrede Poslovnika predsjednik Sabora Gordan Jandroković već početkom dana podijelio zastupnicima niz opomena, nazvavši to opstrukcijom koja ne služi ničemu i obijesnim narušavanjem rada Sabora.

Benčić mu je poručila kako će odsad detaljno pratiti primjenjuje li iste kriterije na sve zastupnike na što je Jandroković uzvratio da se „baš uplašio zbog toga”.

Odakle vam pravo povrede Poslovnika nazivati obijesnim, upitala ga je Selak Raspudić predsjednika Sabora, a Peović poručila da je arbitraran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:34