GUBI LI VLADA ARGUMENTE

Oporba zahtijeva izbore u srpnju: EU ne vjeruje u zaključenje pregovora s Hrvatskom u lipnju

Čini se da samo još hrvatska Vlada vjeruje u kraj pregovora u lipnju

BRUXELLES - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso ovog će tjedna posjetiti Hrvatsku, nakon čega će produžiti u BiH, Crnu Goru i eventualno Makedoniju. Barroso će svakako kurtoazno pohvaliti Hrvatsku za “sjajan napredak” u pristupnim pregovorima i ponoviti da je članstvo “nadohvat ruke”.

Zaključenje u listopadu

Ohrabrit će Hrvatsku da sada “udvostruči napore”, posebice u poglavlju o pravosuđu, kako bi “što prije” zaključila pregovore. Međutim, šef Europske komisije, koji u posljednje vrijeme rijetko spominje proširenje, najvjerojatnije neće reći ono što bi Zagreb volio čuti, a to je da se pregovori mogu zaključiti u lipnju.

Iako taj rok još nitko nije službeno isključio, u Bruxellesu kažu da ga “ionako nije postavila EU nego Hrvatska sama” pa po toj logici Europska komisija nema razloga potvrditi ili demantirati je li taj cilj ostvariv.

Ako je suditi po reakcijama njezinih službenika, Komisija računa na zaključenje pregovora u listopadu, a ne u lipnju. Zadnji privremeni izvještaj o poglavlju o pravosuđu, iako ne spominje datum, zaključenje pregovora u lipnju čini neizglednim. I Akcijski plan koji je Hrvatska poslala Uniji i državama članicama o tome što planira činiti pokazuje da i sama Vlada na neki način priznaje da u ožujku nisu bila ispunjena sva mjerila za zatvaranje tog poglavlja. Neka od njih Hrvatska planira, ako se plan ispuni, ispuniti tek polovicom svibnja.

Izvještaj o napretku

U EU se sada spominje nekoliko opcija. Jedna od njih je da EK u lipnju objavi još jedno privremeno izvješće o poglavlju o pravosuđu. To bi svakako bilo pozitivnije od onog objavljenog prije mjesec dana jer je i u odnosu na zadnji izvještaj već napravljen određeni napredak. Ako ne zatvori pregovore u lipnju, Komisija bi u tom mjesecu mogla dati poruku da će se pregovori završiti na jesen, uz određene uvjete jer EU ne želi Hrvatskoj dati povod za opuštanje.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:10