POZDRAVILI PRIJEDLOG

Oporba: Zakon o sportu je korak naprijed, ali potrebno je bolje riješiti financiranje

Više je oporbenih političara predložilo da se PDV za sportske klubove i saveze smanji na pet posto

Emil Daus

 Damjan Tadic/Cropix

Vladajući i oporba u četvrtak su u Saboru pozdravili prijedlog zakona o sportu, pri čemu je oporba ocijenila da zakon ne donosi važnije novosti oko financiranja sporta te su istaknuli i važnost ulaganja u sport od najranije dobi, kao i organizirani rad s djecom od vrtića pa na dalje.

Rekavši kako predloženi zakon o sportu nije loš, Emil Daus (Klub IDS-a) smatra da bi se sportski klubovi trebali tretirati drugačije od ostalih udruga te bi se trebao promijeniti i Zakon o radu zbog oslobađanja sportaša od doprinosa.

Uz to, predložio je i da se izmjenama i dopunama Zakonu o PDV-u omogući da za sportske klubove i saveze PDV bude najviše pet posto, pri čemu se ne misli na investiranje i opremanje sportskih objekata koji su u pravilu u vlasništvu gradova i općina, već na opremu klubova (lopte, dresove i sl).

Daus drži i da je, među inim, do drugog čitanja potrebno razmisliti i o dodatnim olakšicama za gospodarstvenike koji pomažu sportske klubove kako bi ih se dodatno motiviralo da to čine, a posebno razraditi financiranje loptačkih i drugih sportova koji imaju ligaški način natjecanja te sportskoj inspekciji dati veće ovlasti u kontroli trošenja sredstava i upravljanja klubova.

Istaknuvši kako je prijedlog zakona generalno dobar, i SDP-ova Andreja Marić predložila je da se sportu stopa PDV-a smanji na pet posto. Vezano uz financiranje lokalnog sporta iz državnog proračuna ocijenila je da će možda biti više financiranja trenera i opreme za lokalne sredine, ali - to nije dovoljno.

No, smatra da zakon ne donosi važnije novosti oko financiranja sporta jer su osnova financiranja sportskih klubova i dalje državni i lokalni proračun za 90 posto klubova. "Sport je osuđen na politiku i novce poreznih obveznika. Nema poreznih olakšica ili poticaja za trgovačka društva koja doniraju sport", rekla je.

Marić je upozorila i da se nigdje u prijedlogu zakona ne spominje organizirani rad s djecom, od vrtića pa na dalje. Smatra kako bi trebalo osnovati predškolski sportski savez ili proširiti djelokrug rada pri školskom sportskom savezu koji će brinuti o potrebama bavljenja sportom djece, a svako dijete u zemlji bi trebalo imati besplatan pristup sportskim aktivnostima još od dječjeg vrtića.

Navevši da je ovim prijedlogom zakona napravljen korak naprijed, Anka Mrak Taritaš (Klub Centra i GLAS-a) podsjetila je da je bila predsjednica Hrvatskog jedriličarskog saveza te iz prve ruke zna što znači financiranje u sportu i što znači biti u sportu jer joj je sin bio europski prvak, treći na svijetu i olimpijski kandidat u jedrenju u kategoriji laser.

Drži da se u prijedlogu zakona napravio pomak u načinu financiranja sportskih klubova jer je bolje i pravednije nego je bilo do sada. No, osnovnim problemom drži što se u našoj zemlji premalo ulaže u sport i kulturu. "To je naš osnovni problem. Problem je u tome da bi se tu trebalo još iznaći nekakve načine", kazala je. I Mrak Taritaš poručila je da u sport treba ulagati od najranije životne dobi.

Prijedlog zakona korakom naprijed smatra i Ante Prkačin (Domovinski pokret) koji je upozorio na važnost sporta na zdravlje čovjeka. Uz to, istaknuo je, sport je iznimno važan i za afirmaciju naše zemlje u svijetu. Podsjetio je i da je u vrijeme teške borbe za hrvatsku državu nemjerljiv bio doprinos košarkaša Dražena Petrovića, Stojka Vrankovića, tenisača Gorana Ivaniševića.

"U jednom trenutku u svijetu je puno poznatiji bio Davor Šuker nego što je bila poznata hrvatska država", rekao je. Naglasio je i da je sport i uspjeh u njemu vrlo vrijedan i za homogenizaciju hrvatskog društva, a sport podiže i obrambenu sposobnost države i svakog pojedinca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 19:55