CIRKUS U SABORU

Oporba zazivala prijevremene izbore, Kekin provocirala Jandrokovića: ‘Je li vam se barem malo naoblačilo?‘

Iz oporbe su poručili kako se imenovanjem novog ministra graditeljstva ništa neće promijeniti

Ivana Kekin

 Damjan Tadic/Cropix

Saborska oporba zazivala je u srijedu prijevremene izbore te poručivala kako se imenovanjem novog ministra graditeljstva ništa neće promijeniti, sve će ostati isto, a korupcija će i dalje prožimati hrvatsko društvo.

„To što ministar Horvat više nije u fotelji i što je dobiveno produljenje roka iz Fonda solidarnosti ne mijenja ništa, ljudi i dalje žive u kontejnerima i ne znaju do kada”, kazala je Anka Mrak Taritaš (Klub Centra i GLAS-a) u slobodnom govoru.

„U pet dana sve se promijenilo ali i zapravo ništa se nije promijenilo, sada čekamo novog ministra i ako kriterij bude politička matematika umjesto stručnosti, za godinu dana imati ćemo ponovno raspravu o ministru graditeljstva ako ga prije toga ne uhapse”, dodala je

I Stephen Nikola Bartulica u ime Kluba Domovinskog pokreta kazao je da bez obzira tko će biti novi ministar stvari će ostati iste. I dalje ćemo imati disfunkcionalnu javnu uprava koja nije u stanju odgovoriti na potrebe građana, smatra.

Da smjena jednog ministra nije rješenje smatra i Ivana Kekin (Klub zeleno-lijevog bloka). Nije riječ o akutnoj upali zuba već kroničnoj neizlječivoj bolesti koja se zove korupcija i koja se može riješiti samo prijevremenim izborima, ustvrdila je.

„Je li vam se barem malo naoblačilo”, upitala je Kekin predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića te na kraju dodala „S vama na tu tu tu nam pomoći”.

Ivana Posavec Krivec (Klub Socijaldemokrata) kazala je da je korupcija obuzela sve pore hrvatskog društva i ušla u Vladu, da je Vlada izgubila legitimitet te da su potrebni prijevremeni izbori.

Isto zaziva i Emil Daus (Klub IDS-a) koji ističe da prijevremeni izbori nemaju alternativu i da ne smijemo zatvarati oči pred onim što se dogodilo posljednjih dana.

Peđa Grbin (Klub SDP-a) ustvrdio je da Hrvatska na ovaj način ne može funkcionirati i da su demokratski okviri narušeni te treba ići putem prijevremenih izbora. Poslao je i poruku koalicijskim partnerima HDZ-a da odluče je li im prioritet spašavati Plenkovićevu Vladu i HDZ ili spasiti Hrvatsku, naglasivši kako jedno isključuje drugo.

Marin Miletić (Klub Mosta) ustvrdio je pak da su političari slika naroda koji ih bira. „Vi ste odgovorni koji nas ovdje dovodite, mi smo vaša slika”, poručio je građanima Hrvatske.

Branko Bačić (Klub HDZ-a ) ponovio je stav svoje stranke da inzistiraju na neovisnosti pravosuđa i nultoj stopi tolerancije na korupciju. Podsjetio je i kako je oporba prije nekoliko mjeseci govorila da DORH treba demontirati jer je produžena ruka HDZ-a . "Predsjednik Vlade je doznao da mu je ministar uhićen onog trenutka kada se to dogodilo, je li se to moglo događati prije", upitao je Bačić optuživši oporbu da iskrivljuje informacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2022 07:16