CIRKUS U SABORU

Oporba zbog Zekanovića prvo napustila sabornicu, a onda su pohitali nazad; Zadihani Grmoja: ‘Vidi se strah‘

Kako oporbe nije bilo u sabornici dio nje je izgubio pravo na govor

Hrvoje Zekanović

 Damjan Tadic/Cropix

Oporbeni zastupnici u subotu su iziritirani istupom Hrvoja Zekanovića (HDS) koji ih je vrijeđao napustili sabornicu dok ne završi, na što su HDZ-ovci počeli povlačiti svoje prijave za izlaganje a kako oporbe nije bilo u sabornici dio nje je izgubio pravo na govor.

Zekanović je u svom govoru u raspravi o plinskoj aferi za oporbu kazao da je to ekipa koja je proglasila bratstvo i jedinstvo i uvela ideološki moratorij, koja slavi lik i djelo Brucea Leeja, koja lažira članstvo u stranci, koja misli da HAARP izaziva potrese i oluje, koja čupa govornicu u Saboru, koja je govorila da su atomske bombe padale po Vukovaru zvane krmače...

Ubrzo nakon što je oporba napustila sabornicu predsjedavanje je preuzeo Gordan Jandroković, a HDZ-ovci počeli povlačiti svoje prijave za raspravu. Kako oporbeni zastupnici nisu bili prisutni počeli su gubiti pravo na govor.

„Kolega Borić povlači raspravu, Petrov nije ovdje, gubi pravo govora, Totgergeli se povlači, Raspudić, nije ovdje i gubi pravo”, nabrajao je Jandroković.

Na taj način desetak zastupnika ispalo je iz rasprave, na što su oporbeni zastupnici, kada su shvatili što se događa, potrčali nazad u sabornicu.

Nikola Grmoja (Most), uzdihan od trčanja, zatražio je povredu Poslovnika zaključivši kako se sada vidi strah i „tko su i što su” te da HDZ štiti lopovluk.

Jandroković je pojasnio da je riječ o poslovnički dozvoljenim stvarima i da je sve u skladu s pravilima, da oni koji nisu u sabornici gube pravo govora. "Nitko nije tražio da napustite sabornicu", poručio je.

Jeste li svjesni što radite, upitao je Nino Raspudić (Most) Jandrokovića približivši se njegovoj govornici ne želeći se maknuti. Jandroković ga je uputio da sjedne, no kako je raslo nezadovoljstvo u oporbenima klupama odredio je stanku.

Nakon stanke Miro Bulj (Most) se vratio u sabornicu i vikao da je ovo udar na demokraciju pa mu je Jandroković udijelio četvrtu opomenu što znači napuštanje sjednice. A kako Bulj nije htio napustiti sabornicu, Jandroković je sazvao još jednu stanku.

Oporba optužila Jandrokovića da je izveo manevar jer štiti kriminal

Gubitak prava na govor uslijed izlaska iz sabornice digla je u subotu na noge oporbu koja je optužila predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da je izveo manevar jer štiti kriminal u HEP-u.

Oporba je izašla iz sabornice za vrijeme govora Hrvoja Zekanovića (HDS) koji ju je vrijeđao s namjerom da se vrati kada završi, međutim HDZ-ovci su tu situaciju iskoristili kako bi skratili raspravu o plinskoj aferi a koja traje od jutra.

Predsjedanje sjednicom ubrzo je preuzeo Jandroković, a HDZ-ovci počeli povlačiti svoje prijave, a kako oporbe nije bio u sabornici dio nje izgubio je pravo na govor.

„Vratili ste se da biste ovo izveli jer izravno štitite kriminal u HEP-u, pokazali ste koliko putra na glavi imate", poručila je vidno iznervirana Ivana Kekin (Možemo) Jandrokoviću nakon stanke.

Da štiti kriminal Jandrokovića je optužio i Miro Bulj (Most).

Jandroković je takve tvrdnje odlučno odbacio ponavljajući da je postupio u skladu s Poslovnikom dodavši da je ranije dogovoreno da preuzme predsjedanje sjednicom.

"Umjesto da kažete da ste izgubili igru, optužujete mene da sam kriv za vaš potpuno pogrešan diletantski potez, priznajte pogrešku”, poručio je oporbenim zastupnicima.

Marko Milanović Litre (Suverenisti) smatra da je Jandroković sve iscenirao kako bi onemogućio zastupnicima Mosta, koji su otkrili aferu u HEP-u da raspravljaju.

„To je demokracija na HDZ-ov način”, ustvrdio je .

Ne radi se ni o kakvom gušenju rasprave o temi, uzvratio je Jandroković i naveo kako je još 30-ka prijavljenih za raspravu.

Urša Raukar Gamulin (Možemo) primijetila je da Jandroković nema kravatu "jer je nije stigao navući" te ga i ona optužila da štiti kriminal u HEP-u.

Od jutra ne nosim kravatu, odgovorio joj je Jandroković.

Andreja Marić (SDP) povlačenje rasprave HDZ-ovaca nazvala je pak „niskim i jadnim”.

Predsjednik Sabora ponavljao je kako je sve bilo u skladu s Poslovnikom, a da je oporba napravila tehničku pogrešku. Zastupnici su prozivani, nije ih bilo i izgubili su pravo govora, a neki su sami rekli da ne žele govoriti, nije bilo proceduralnog propusta, pojašnjavao je .

„Možda je u skladu s procedurom, ali nije ljudski i kolegijalno”, kazao je Marijan Pavliček (Suverenisti) ustvrdivši kako je riječ o ubijanju demokracije.

Svoje viđenje situacije iznio je i Furio Radin, koji je predsjedao kada je oporba izašla, a kojeg je zamijenio Jandroković.

Kazao je da je 10 minuta prije dobio obavijest da će Jandroković preuzeti jer je situacija izmakla kontroli.

Most nakon gubitka prava na govor zbog pristranosti prozvao predsjednika Sabora

Nakon što su zbog demonstrativnog izlaska iz sabornice izgubili pravo na govor, zastupnici Mosta prozvali su zbog pristranosti predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića te ustvrdili da je HDZ danas definitivno poražen.

Oporbeni zastupnici u subotu su iziritirani istupom Hrvoja Zekanovića (HDS) koji ih je vrijeđao napustili sabornicu dok ne završi, na što su HDZ-ovci počeli povlačiti svoje prijave za izlaganje a kako oporbe nije bilo u sabornici dio nje je izgubio pravo na govor.

Govoreći o istupu Zekanovića, Nino Raspudić je ustvrdio da ‘klaun izvan svog prirodnog konteksta može stvarati dojam velike neugode pa čak biti i zastrašujući". "Ovo je bilo zastrašujuće u iznimno ozbiljnoj situaciji teške, drske i bezočne pljačke državne imovine u HEP-u i jučerašnjeg dana štrajka djelatnica u pravosuđu", rekao je Raspudić.

Objasnio je da u vrlo ozbiljnom trenutku u državi nisu mogli tolerirati takvo ponašanje u sabornici pa su obavijestili predsjedavajućeg Radina da svi iz oporbe napuštaju sabornicu dok ne završi "stand-up s tužnim klaunom".

No, dodao je, potom dolazi do brze zamjene na mjestu predsjedavajućeg na koje je umjesto Radina došao Jandroković. HDZ-ovci ekspresno povlače svoje replike i govore i počinje prozivanje oporbenih zastupnika koji su bili na redu zbog čega ih je dobar dio izgubio pravo govora, rekao je Raspudić.

Ustvrdio je da se radi "o prizemnoj smicalici kojoj je cilj onemogućavanje rasprave u gorućem trenutku u državi".

Raspudić je novinarima odgovorio da ih Zekanović nije ‘preveslao‘. "Ovo je vrlo tužno po predsjednika Sabora i vladajuću većinu i sve one koji su spali na to u ovom trenutku. Očito se nalaze pred padom kad je njihova vedeta tužni klaun kojem će oni pljeskati, asistirati i stvarati taj zastrašujući smijeh u ovom teškom trenutku", ustvrdio je.

Selak Raspudić: Jandroković izvitoperio funkciju predsjednika svih saborskih zastupnika

Marija Selak Raspudić ocijenila je da je Gordan Jandroković kao predsjednik Sabora potpuno izvitoperio funkciju predsjednika svih saborskih zastupnika.

"Najgore što se danas dogodilo nije klaunovski ispad Zekanovića na koje smo već naviknuli nego funkcioniranje predsjednika Sabora koji trči kao oparen sa svoje stolice da bi de facto gurnuo sa stolice potpredsjednika Furija Radina da bi mogao manevrima i smicalicama onemogućiti Mostovce u nastavku rasprave", istaknula je.

Smatra da je to ispod svake razine za upravljanje i obnašanje tako odgovorne funkcije, a razlog je što su vladajući možda bojali da rasprava neće stati na plinu nego će se početi govoriti i o struji u HEP-u.

Nikola Grmoja rekao je da su sabornicu napustili jer je Radin dopustio Zekanoviću da govori izvan teme.

"Nije ovo nikakav poraz... Ovim manevrom nisu se spasili jer je sve rečeno i iznesena je istina u vezi HDZ-a i Pave Vujnovca i kontroli koju on ima nad Vladom i Plenkovićem", rekao je Grmoja.

"Oni mogu kratko likovati, ali danas su definitivno poraženi jer je nemoguće braniti lopovluk i pobijediti u tome”, naglasio je.

Božo Petrov rekao je da je to konačni poraz HDZ-a. "Oni su danas doživjeli poraz u debatama jer su svi argumenti koje smo iznosili dokazali da se dogodila krađa u HEP-u, a da su odgovorni za tu krađu u Vladi", kazao je.

"Zadnji manevar koji su napravili iz straha da se ne objave nove informacije i želje da građani ne gledaju njihovu bruku napravili su zadnji konačan sramotni potez. Ovo je njihov čavao u njihov lijes”, poručio je Petrov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:07