POVJERENSTVO ZA INU

Oporba želi istražiti Plenkovićevu ulogu u upravljanju hrvatskim resursima: ‘Nezapamćena pljačka otvorila je niz pitanja‘

Da HDZ-a nema, pitanje je koliko bi u Hrvatskoj uopće bilo korupcije, rekao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin

Peđa Grbin

 Zeljko Puhovski/CROPIX

Nakon sastanka ujedinjene oporbe, od ljevice do desnice, predsjednik SDP-a Peđa Grbin izvijestio je u četvrtak da su se usuglasili oko pokretanja istražnog povjerenstva koje bi istražilo upravljanje hrvatskim resursima, ali i Plenkovićevu ulogu u zatvaranju sisačke rafinerije.

"Nezapamćena pljačka koja se dogodila u Ini otvorila je niz pitanja, a jedno od njih je upravljanje trgovačkim društvima u vlasništvu Hrvatske te upravljanje resursima, mineralnim blagom, naftom i plinom, koji su hrvatski proizvodi, a vidjeli smo da se njima nije upravljalo u korist ove zemlje i građana", rekao je Grbin novinarima.

"S druge strane, vladajući niti na jedno od tih pitanja ne žele odgovoriti, ponašaju se kao da se njih to ne tiče, a tvrde da se kao bore protiv korupcije. Da HDZ-a nema, pitanje je koliko bi u Hrvatskoj uopće bilo korupcije”, kaže Grbin.

Oporba ne želi dozvoliti da ta pitanja, za Hrvatsku izuzetno važna, završe "ispod tepiha", poručio je.

"Dogovorili smo se da ćemo kroz nekoliko dana inicirati istražno povjerenstvo u Saboru, koje bi trebalo odgovoriti na pitanje o upravljanju hrvatskim resursima, a pogotovo o ulozi Andreja Plenkovića u zatvaranju rafinerije u Sisku i omogućavanju da hrvatski resursi u bescjenje završe u tuđim rukama", najavio je predsjednik SDP-a .

Na pitanje o promjeni modela upravljanja Inom, Grbin kaže kako mu je teško zamisliti da bi se model, koji je krenuo krivim smjerom nakon dogovora Sanadera i Hernadija prije 15-ak godina, mogao promijeniti u šest mjeseci, koliko traje mandat hrvatskih članova Uprave do izbora novih.

"Pogotovo to ne mogu zamisliti kad je jedan od članova Uprave osoba koja je bila revizor u vrijeme kad se dogodila ova strašna pljačka. Tad to nije primijetio pa ne vidim otkud nekome ideja da će primijetiti ako se nešto slično ili isto događa sad", istaknuo je.

Osim toga, Nadzorni odbor (NO) Ine nije promijenjen, a radi se o NO-u koji nije vidio pljačku.

"Ministar koji stoji iza cijele te priče je isti kao prije nekoliko tjedana, a istovremeno onaj koji je sjedio u NO-u", dodao je.

Unatoč ne baš osobitim rezultatima ranijih istražnih povjerenstava, Grbin kaže da nemaju pravo šutjeti i ništa ne raditi. "Ako ništa drugo, pokazujemo koliko se HDZ boji i ne želi da istina izađe na vidjelo, a prije ili kasnije će izaći jer se istina o ovakvoj pljački ne može sakriti", poručuje Grbin.

Najavio je da pred istražnim povjerenstvom žele vidjeti članove Uprave Ine, NO-a i sve koji su upleteni u aferu. Oni će biti pozvani pred povjerenstvo, na što se po zakonu moraju odazvati, a mogu snositi ozbiljne sankcije ako pred povjerenstvom ne govore istinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2023 11:33