'POŠTUJTE TE LJUDE!'

OPORBENI GRADSKI VIJEĆNICI SISKA OPTUŽUJU 'Vladajući SDP-ovci predvođeni Ikić Baniček odbili sisačkim herojima Domovinskog rata dodijeliti plakete'

Prva dragovoljacka postrojba ZNG, 57. samostalni bataljun Sisak, odlikovana je odlicjem reda Nikole Subica Zrinskog. Odlicje je Ivanu Celjaku, sinu poginulog dozapovjednika postrojbe, Marijanu Celjaku, urucio izalanik predsjednika Josipovica, brigadni general Vlado Sindler. Na slici: General Sindler i Ivan Celjak vezu odlicje na ratnu zastavu 57. bataljuna
 Mate Piskor / CROPIX

Nakon što su napustili sjednicu Gradskog vijeća i izazvali prekid sjednice jer više nije bilo kvoruma, a zbog neprihvaćanja njihova prijedloga za dodjelu priznanja poginulim braniteljima Siska Berislavu Pavičiću i Marijanu Šokčeviću, oporbeni gradski vijećnici u Gradskom vijeću Siska izdali su priopćenje.

Ističu kako je na sjednici Gradskog vijeća u petak, 31. kolovoza: „udarena pljuska herojima Domovinskog rata Berislavu Pavičiću, Marijanu Šokčeviću, Dubravku Pukšecu, ljudima koji su bez kompromisa, bez politike, bez interesa, stupili u obranu našega grada i spasili time tisuće drugih života. Dok drugi gradovi obilježavaju sjećanje na dane pogibije prvih pripadnika obrane u Domovinskom ratu, prisjetimo se Josipa Jovića, Tomislava Roma i brojnih drugih, Grad Sisak od svojih okreće leđa...“, stoji u priopćenju.

Nastavljau: „Sramotnom odlukom vijećnika vladajuće većine (SDP- MOST - HSS Braće Radić) nije dopušteno da se na Dnevni red sjednice uvrste prijedlozi da se sisačkim herojima Domovinskog rata: Berislavu Pavičiću te Marijanu Šokčeviću dodijele Plakete „Marijan Celjak - junak obrane Grada Siska u Domovinskom ratu“.

Pukovnik Berislav Pavičić - Bera, kao ratni dozapovjednik obrane Komareva, prve crte obrane grada Siska, bio je jedan od organizatora obrane Siska u prvim danima srpske agresije. Zajedno s drugim istinskim domoljubima, osnovao je prvu dragovoljačku postrojbu u Republici Hrvatskoj, 57. samostalni bataljun. Kao zapovjednik, išao je ispred svojih vojnika i nažalost, u jednoj takvoj akciji, izgubio je život.

Bojnik Marijan Šokčević - Šokac smrtno je ranjen u Hrvatskoj Kostajnici 19.9.1995. godine, a preminuo je 28.9.1995. godine u sisačkoj bolnici od posljedica ranjavanja. Ranjen je prilikom izvlačenja ranjenih suboraca, bio je dragovoljac Domovinskog rata i ratni zapovjednik pratećeg voda 57. SAMB-a, prve dragovoljačke postrojbe HV-a.

Uz navedene istinske heroje, HDZ je s koalicijskim parterima na sjednici Odbora za javna priznanja, predložio i poručnika Dubravka Pukšeca, kao i Antu Živkovića, Antu Bobetka te Vladu Hodalja, no ti prijedlozi nisu prihvaćeni.

Prema stajalištu vladajućih u Gradu Sisku i to predvođenih gradonačelnicom Kristinom Ikić Baniček, ovi heroji nisu zaslužili dobiti Plaketu Marijana Celjaka.

Ovo nije prvi slučaj da se minorizira hrvatske branitelje u Sisku, podsjetimo kako je nedavno na sjednici Gradskog vijeća Grada Siska, MOST-ova predsjednica gradskog vijeća Ivana Krčelić odbila prijedlog da se na početku sjednice održi minutu šutnje za preminulog generala Slobodana Praljka.

„Ironično je što po Berislavu Pavičiću - Beri u Sisku ulica nosi ime, po Šokčeviću je nazvan trg, Hodalj je dobio nagradu Grada Siska za životno djelo, a danas nisu zaslužili dobiti Povelju istinskog junaka koja se dodjeljuje u okviru Dana branitelja grada Siska u spomen na 3. rujna 1991. godine kada je oslobođena prva vojarna u Hrvatskoj.

Ovi sisački dečki, koji su iza sebe ostavili roditelje, ženu, djecu, prijatelje, koji danas uz sve sretne ali i tužne trenutke života, svog voljenog brata/muža/oca neće imati uza sebe. Dečki koji su do 90-ih godina, živjeli sasvim mirnim i normalnim životima. Da nisu otišli u obranu našega grada i Domovine, pitanje kako bi mi danas živjeli u gradu Sisku i pod kakvim uvjetima. Ono što je sigurno, da nije bilo njih i njihove žrtve ne bi se Sisak zvao GRADOM HRVATSKIH POBJEDA! Upravo su oni i njihove obitelji koje nose taj teški križ gubitka života, položili najveću žrtvu. Oko toga nema rasprave i oko toga nema pregovora!

Gospodo, nadmudrivanja preko leđa istinskih junaka Domovinskog rata, onih koji su ginuli za sve nas i vaše pozicije, ostavite za neka druga mjesta. Ovo su ljudi koji su nas zadužili svojim životima, poštujte to!“, stoji na kraju priopćenja kluba vijećnika HDZ-HSLS-HKS-nezavisni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:23