KALKULACIJE

Oporbeni gradski zastupnici: Hoće li lokalni izbori biti odgođeni? ‘Neki se očito boje rezultata‘

Anka Mrak-Taritaš još jednom je upozorila da će zbog koronavirusa biti teško skupiti potpise za kandidature
Matej Mišić, Anka Mrak-Taritaš, Tomislav Tomašević i Renato Petek
 Damjan Tadic/CROPIX

Neki oporbeni zastupnici u zagrebačkoj Gradskoj skupštini ocijenili su u srijedu kako je moguće da će se lokalni izbori odgoditi budući da Vlada još nije donijela odluku o njihovu raspisivanju.

Na to je prije upozorio i kandidat za gradonačelnika Zagreba Tomislav Tomašević (Možemo) te izrazio nadu da će izbori biti raspisani bez mogućeg kalkuliranja s obzirom na epidemiološku situaciju.

Gradska zastupnica Rada Borić (Nova ljevica) rekla je kako bi se moglo dogoditi da Vlada - ako HDZ procijeni da izbori neće imati dobar ishod - "odjednom donese odluku da se, eto, zbog epidemioloških mjera, izbori moraju odgoditi".

"Eventualno bi moglo doći do odgode zato što HDZ, osim u Zagrebu, ima problema i na drugim lokalnim razinama, posebice u Slavoniji", ocijenila je Borić te se upitala zar nije neobično da vrlo često Nacionalni stožer Civilne zaštite mijenja svoje odluke.

Borić smatra da HDZ u Zagrebu ima "alibi kandidata" Davora Filipovića umjesto Damira Vanđelića, koji je odustao od kandidature. Također, misli da je smrt Milana Bandića ipak najveću štetu napravila HDZ-ovu savezu sa strankom pokojnoga gradonačelnika.

Pavičić Vukičević: 'Katastrofične najave uzbunjuju građane'

Obnašateljica dužnosti gradonačelnika Zagreba Jelena Pavičić Vukičević ocijenila je da takve katastrofične najave imaju za cilj uzbunjivati sugrađane.

Podsjetila je da se u Hrvatskoj već u tri ciklusa održavaju opći lokalni izbori i da se održavaju treće nedjelje u svibnju, svake četiri godine.

"Prema tome, ne poštovati zakon mislim da nije moguće, a s druge strane, trebalo bi provesti saborsku raspravu, znači u Saboru raspraviti o datumu održavanja novih lokalnih izbora", rekla je Pavičić Vukičević te poručila da nema nikakvih indicija da će se to dogoditi.

Ne zna, kaže, što će se dalje događati s pandemijom, ali je ponovila da se izmjena datuma izbora može dogoditi jedino u Hrvatskom saboru.

"Nadam se da će nam epidemiološki uvjeti omogućiti da 16. svibnja svi izađemo na izbore i da se diljem Hrvatske izaberu novi ili stari čelnici u općinama, gradovima i županijama", dodala je.

Potpredsjednik Gradske skupštine Matej Mišić (SDP) rekao je da nikakav oblik odgode izbora nije prihvatljiv, a nije ni zakonski moguć.

"Ne vjerujem da bi HDZ, koji je na čelu Vlade, mogao uopće razmišljati o tome jer to bi bio ozbiljan udar na demokraciju", ocijenio je Mišić te dodao da se izbori u drugim državama održavaju neovisno o pandemiji, uz epidemiološke mjere.

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika HDZ-a Kazimir Ilijaš ocijenio je kako je bojazan od odgode izbora među nekim zastupnicima zapravo strah od izbornih rezultata te da neki "stalno nešto plaču".

"A plaču zato što su odlaskom gradonačelnika Bandića izgubili svaku svrhu i smisao postojanja. Oni se nemaju više za što hvatati, nemaju svoj program i nemaju što ponuditi građanima Zagreba", rekao je Ilijaš i dodao da su takvi već sad počeli tražiti opravdanje za poraz i volju građana na izborima 16. svibnja i 30. svibnja.

Predsjednik Kluba nezavisnih zastupnika Renato Petek rekao je kako - budu li rasle brojke zaraze koronavirusom - neće biti jednostavno skupljati potpise pa će Vlada možda morati reagirati. Ne misli da je zbog toga HDZ u panici i da će pokušati na taj način manipulirati.

Predsjednica Kluba gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a te kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Anka Mrak-Taritaš podsjetila je da je u Hrvatskom saboru već upozorila da će zbog koronavirusa biti teško skupiti potpise za kandidature, a Vladu je pozvala da smanji broj potrebnih potpisa.

Napomenula je da su Finska i Italija već donijele odluku o tome da lokalne izbore odgode za jesen, a HDZ to neće učiniti jer je toj stranci, kako je rekla, uvijek odgovarala mala izlaznost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2023 19:41