REMEĆENJE AMBIJENTA?

OPRAVDANA MJERA ILI UNIŠTAVANJE MEDITERANSKOG NASLIJEĐA? Pokušali smo doznati zašto sve više jadranskih mjesta vodi bitku protiv vidljivog veša

 
 Vojko Bašić / CROPIX

'Na prozorima i vratima, balkonima, ogradama i drugim dijelovima zgrade koji su okrenuti prema javno prometnoj površini nije dozvoljeno vješati ili izlagati rublje, posteljinu, sagove, krpe i druge predmete kojima se nagrđuje vanjski izgled zgrade.'

Ova rečenica iz članka 12. Odluke o komunalnom redu objavljena u Službenom glasniku Šolte, pojačana propisanom kaznom od 2000 kuna, početkom kolovoza izazvala je niz oprečnih komentara u dalmatinskoj javnosti.

Od onih koji odluku pozdravljaju i smatraju je opravdanom civilizacijskom mjerom do mnogih koji kažu da je to uništavanje dijela mediteranskog naslijeđa i dalmatinske tradicije. Nakon što se doznalo da su to učinili i Rijeka, Kolan na Pagu, Mljet i Kaštela, sličnu mjeru najavio je i gradonačelnik Splita. To se u Splitu već pokušalo 2008., ali tada su se građani pobunili, pa se sada razmišlja o određivanju ulica u Varoši u kojima bi to moglo ostati.

Tiramol je, za neupućene, naprava na kojoj se suši rublje, a sastoji se od dva usporedna konopa povezana malim koloturima između dviju kuća. Kako se konopci pomiču, rublje se približava ili odmiče (talijanizam tira: povuci + mola: potegni). Često bi navečer žene rublje povlačile s tiramola da ih ne bi urekle vještice ili da im netko ne bi ukrao mudante. Dogodovštine i ulogu tiramola u društvenom životu susjeda mogli ste pogledati u Velom i Malom mistu. Tiramol je privlačni motiv za turističko fotografiranje jer, uz uske kalete, kamene kuće sa zelenim škurama dodatno oslikavaju mediteranski štih. Tipična razglednica malog mista kakvu možete vidjeti i u Italiji, Portugalu, Španjolskoj, na Malti...

Autentični prostor

Kome i zašto smetaju tiramoli po malim mjestima i kako se provodi odluka, pokušali smo doznati od samih načelnika općina. Svi s kojima smo razgovarali kažu da je odredba donesena bez ikakve namjere da se remeti ambijent i ugođaj mjesta, a zasad, kažu, nitko nije kažnjen zbog kršenja tog propisa.

- Tiramola je kod nas bilo vrlo malo, i to po starim dvorima do sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Naše kuće su uglavnom kamene gradnje u kojoj se vodilo računa o tradiciji. Pa i sada kada se netko doseli na otok, on pri obnovi stare kuće traži mišljenje konzervatora o obnovi. Najvredniji dio nekog mjesta je autentični prostor i njega trebamo očuvati - kaže nam Nikola Cecić-Karuzić, načelnik Šolte.

Split, 070214.
Nakon visednevnih kisa centar grada, Get, Varos i Radunica osvanuli su puni boja jer su gospodje iskoristile suncan dan za susenje oprane robe i zracenje posteljine jer vec sutra meteorolozi najavljuju novu kisu.
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Duje Klarić / CROPIX

Na Mljetu je, kaže načelnik Đivo Market, odluka donesena u sklopu reguliranja drugih, daleko većih komunalnih problema u općini s Nacionalnim parkom, koja se sa zimskih 1000 ljudi u sezoni poveća na njih 5000 uz 300-tinjak brodova koji se sidre.

Kontinent

- Ovdje su kuće građene jedna do druge, a stanovnici koriste dvorišne balkone za sušenje. Nekada je to bio dio tradicije, ali vremena su se promijenila. Naselja su pretvorena u nešto drugo. Dosta smo reda uveli postavljanjem nadzornih kamera na mjesta gdje se ilegalno odlagalo smeće, a imamo i dva komunalna redara koji se o svemu brinu s čuvarima iz Nacionalnog parka. Nije kazna ta koja će riješiti problem, nego ljude treba educirati - kaže Market.

U Kolanu na otoku Pagu takvu je odredbu, kao i drugdje, izglasalo Općinsko vijeće kada se komunalni red usklađivao sa Zakonom o komunalnom gospodarstvu. Načelnik Kolana Marin Pernjak kaže nam da odredbu o tiramolima nisu ni trebali jer kod njih ih niti nema.

- Mi smo malo mjesto kroz koje prolazi magistralna županijska cesta s vrlo gustim prometom, u kojem se jedva mimoiđe kamion s autobusom. Tako se često dogodi da turisti koji ovdje borave na pločnik stave sušila s rubljem i onda se netko u njih zaleti. Upozorili smo iznajmljivače i sada je to rijetkost. To kod nas nije tradicija kao po nekim otocima i ja mislim da ih tamo ne bi trebalo dirati. Da ih imamo, ja ih sigurno ne bih zabranio - kaže Pernjak.

I na kontinentu su mnogi gradovi tijekom usklađivanja komunalnih propisa donijeli odluke kojima zabranjuju sušenje rublja na balkonima okrenutim na ulicu, regulira se i problem s klima-uređajima, a u Zagrebu se razmišljalo o ograničenju uzgoja cvijeća na balkonima samo za ukrasno bilje. U Osijeku je čak zabranjeno i ostavljanje posuda za hranu i hranjenje životinja, a kažnjava se i kopanje po smeću. Šibenik je lani donio uredbu o zabrani pijenja alkohola ispred dućana, na popularnom zidiću, a tamo radi i Samoposlužna praonica rublja Tiramola, gdje se rublje može i osušiti bez izlaganja i razvlačenja po zidovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:52