NAGRADA KOJE NEMA

Oprez, i Hrvati su na meti globalnih SMS prevaranata

 Goran Vugrinec

Globalna SMS prevara stigla je i u Hrvatsku: više stotina građana na svoje je mobitele dobilo poruku da su osvojili stotine tisuća funti u ovogogišnjoj promotivnoj akciji britanskog ureda Nokie.

U SMS poruci piše da dobitnik mora poslati svoje ime i prezime na e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

‘Prava’ Nokia je izdala i službeno propćenje u kojem upozorava korisnike da uopće ne reagiraju na takve poruke. Finska tvrtka naglašava da je ovaj tip poruke samo jedna od više SMS prevara koje kruže svijetom, te da oni s tim nemaju nikakve veze.

Također su se i ispričali svim svojim korisnicima, jer prevaranti u komunikaciji elektronskom poštom koriste i Nokijin službeni logo. Tvrtka je odmah pokrenula pravne akcije.

Dio telefonskih brojeva s kojih doaze poruke ima engleski pozivni kod, a dio ima pozivni broj iz Nigerije, koja je vrlo dobro poznata po dobro organiziranim grupama prevaranata koji po cijelom svijetu šire e-mail poruke u kojima vas obavještavaju o mogćim enormnim zaradama.

Prevara je organizirana tako da nakon što na navedeni e-mail pošaljete svoje podatke, stiže odgovor u kojem morate ispuniti ‘dobitnički obrazac’, odnosno od vas pokušavaju izvući što više informacija. Čak vas traže da im pošaljete fotokopiju putovnice. Kada sve to napravite, prelaze na glavni dio prevare, a to je zahtjev da uplatite oko 2500 kuna na njihov račun kako bi pokrili troškove obrade vašeg milijunskog dobitka. Dok to ne napravite, nagrada neće biti isplaćena.

Prevaranti vas još i upozoravaju da obavijest o ‘dobitku’ držite u tajnosti jer inače neće biti isplate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 19:35