UNOSNI POSAO

OPREZ, PREVARANTI ISKORIŠTAVAJU BLAGDANE I ZARAĐUJU NA BOLESNOJ DJECI Legalnim biznisom organizirano prikupljaju preko 20 tisuća kuna u danu

 Screenshot / Promo

Prosinac je idealno vrijeme za prevarante, a predblagdanski raspoloženi građani puno su osjetljiviji i lakše ih je preveslati na račun emocija, bolesne djece, životinja… To je jedan od razloga zašto je ekipa emisije Provjereno istražila i otkrila što se krije iza prikupljanja humanitarne pomoći i donacija od strane posrednika. Radi se o vrlo unosnom poslu, organiziranom po cijeloj državi.

Tvrde kako skupljaju novac za bolesnu djecu, životinje. Mnogi neće ni razmišljati, već će odmah izdvojiti 15 kuna za plemenitu stvar. No, samo naizgled to je vrlo lijepa humanitarna gesta. Radi se o legalnim tvrtkama koje sklapaju ugovore s udrugama. Redakciji su se javili bivši zaposlenici koji su opisali posao.

‘Na dnevnoj bazi se znalo zarađivati čak i preko 20 tisuća kuna’, tvrdi jedan bivši zaposlenik. Napredovao je i shvatio da se vrti ogroman novac. ‘Svako jutro prije početka radnog vremena dolazili smo u firmu i zaduživali smo se. Slabiji prodavači su zaduživali do 50 čestitki, a jači su uzimali čak do 200, 300 čestitki, i onda bi krenuli na teren’, ispričao je.

Screenshot / Promo

Radi se po cijeloj zemlji. Prvotno su ih vozili vlasnici, a kasnije su zaposlili vozače. ‘To ti je Osijek, Rijeka, do Splita smo išli, do Dubrovnika, Zadar, Đakovo, svi gradovi. Kad dođeš tamo u grad ti ljudi te prvi put vide, tamo nema toliko udruga, onda oni kupuju k'o ludi’, ispričao je drugi bivši prodavač telefonom.

Favoriziraju udruge koje skrbe o bolesnoj djeci te s njima sklapaju ugovore

‘Nas su dva gospodina kontaktirala samoinicijativno i ponudila nam suradnju kada nam je najviše gorjelo u životu. Ponudili su nam suradnju da će prodavati neke proizvode i dio prihoda će uplaćivati udruzi. To je bilo 'wow' u tom trenutku’, rekla je Snježana Čop iz karlovačke udruge Zvončići. Potpisali su ugovor kojim im se tvrtka obvezala uplaćivati tisuću eura na mjesec.

Screenshot / Promo

No, da su znali kako zapravo funkcioniraju te tvrtke i koliko zarađuju na njihovoj djeci, ugovor ne bi nikada potpisali, tvrde u udruzi. Ista tvrtka i dalje posluje, našla je novu udrugu s kojom je sklopila ugovor.

‘Ma daj, kaj ti je, djeca niš' ne dobiju! Ugovor ti je bio s tom udrugom za terapijsko jahanje 15 tisuća, to im je ugovor mjesečno, a to im je dva dana, tri ako je loše, za toliko se to odradi.’ U tri dana srede obvezu prema udruzi, tvrdi sugovornica iznutra, ostatak mjeseca čista je zarada.

Screenshot / Promo

Jedan od bivših prodavača, koji je bio među boljima među njima, kazao je kako mu je prvi mjesec plaća bila oko 1500 eura, a kasnije je imao i više od 2000 eura.

Provjerite kome donirate

Slično iskustvo doživjela je i naša sugovornica u centru Zagreba. Izlazeći automobilom s parkinga dućana u Martićevoj ulici, put su joj zapriječila dvojica mlađih muškaraca, dotjeranih, s fasciklima i raznim papirima u rukama. Kad je spustila prozor da vidi o čemu se radi i zašto su je zaustavili, jedan joj je samo kroz prozor gurnuo papire i rekao da se radi o peticiji i donaciji za gluhonijeme osobe.

Ali, na formularima nigdje nije bio naznačen naziv niti jedne firme ili udruge kojoj bi išao novac ili kome točno pomaže potpis ako ga ostavi. Dosad su skupili tek nekoliko potpisa, osoba koje su zapisale svoje ime, prezime i mail adresu, a ni sami vjerojatno ne znaju zašto i kome. Na inzistiranje da joj kažu kome će točno otići novac koji donira, odmahnuli su rukom i krenuli na drugu stranu.

No, poanta nije da prestanemo donirati potrebite jer bolesna djeca trebaju svaku našu kunu. Stoga, prvo provjerite kome uplaćujete. Najpametnije je direktno na žiro-račun udruge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 11:22