OZBILJAN RIZIK

Opreza nikad dosta: U svježem povrću iz Turske otkriven zabranjeni pesticid opasan po zdravlje

Isti je pesticid, zabranjen u EU, u rujnu otkriven u Hrvatskoj u paprikama uvezenim iz Makedonije

Crvena paprika

 Ivo Ravlic/Cropix/Cropix

U svježem povrću iz Turske otkrivena je visoka koncentracija zabranjenog i toksičnog pesticida, javljaju u srijedu iz europskog sustava za brzo uzbunjivanje u prometu hranom.

Ostaci zabranjenog pesticida formetanata pronađeni su u svježim paprikama iz Turske, a rizik je ozbiljan, navodi se u obavijesti.

Srećom, pesticid je utvrđen kontrolom uzorka na granici, pa je pošiljka paprike vraćena pošiljatelju. Riječ je o proizvodu kategorije slatka paprika, prenosi portal Danica.hr.

Zemlja prijave je Bugarska, a paprika je trebala završiti i na hrvatskom tržištu. Ovaj put nije zbog strože budnosti inspektora na graničnom prijelazu s EU.

Isti je pesticid, zabranjen u EU, u rujnu otkriven u Hrvatskoj u paprikama uvezenim iz Makedonije. Pronađen je u paprikama koje su se prodavale u trgovačkim lancima.

Formetanat je, inače, iznimno učinkovit insekticid koji se koristi u proizvodnji voća i povrća. Mnoge ga zemlje i dalje koriste, ali zabranjen je na području EU zbog sumnje da može utjecati na zdravlje ljudi.

Visoko je akutno toksičan ako u organizam dospije oralnim putem, umjereno toksičan ako se udahne te ima nisku akutnu toksičnost ako dospije na kožu.

Brojne znanstvene studije dokazale su kako formetanat može biti toksičan putem inhibicije kolinesteraze. Aktivnost kolinesteraze prvenstveno se određuje kod jetrenih oboljenja, sumnje na trovanje pesticidima i atipičnog oblika enzima.

Klinički znakovi nakon akutne i kronične izloženosti formetanatu u štakora bili su smanjena tjelesna težina, a kod pasa pretjerano lučenje sline, hripanje, otežano disanje, drhtanje, povraćanje, kašalj i abnormalna tišina.

Zaključeno je kako je pesticid formetanat potencijalno neurotoksičan upravo zbog svoje sposobnosti da inhibira kolinesterazu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 11:31