HOĆE LI IM USPJETI?

OPROST DUGOVA Vlada pripremila kriterije za spas građana u blokadi

Stručnjaci kažu da je puno nejasnoća oko oprosta dugova do 10.000 kuna i načina na koji će se model primjenjivati
 Goran Mehkek / CROPIX

Tim potpredsjednice Vlade Milanke Opačić završio je rad na izradi kriterija za oprost manjih dugova građana i ovog će ga tjedna uputiti Ministarstvu financija, potvrdili su nam u Vladi.

U Vladi nisu htjeli otkriti koje su kriterije skrojili za oprost dugova do najavljenih 10.000 kuna. Samo su nam kratko kazali da rad na tom projektu ide dalje.

- Iz prijedloga kriterija bit će jasno tko će ostvarivati pravo na oprost dugova, a tko neće - kratko nam je kazao izvor iz Vlade.

Nakon što se o prijedlozima očituje i Ministarstvo financija, najvjerojatnije će se održati još jedan sastanak s bankama i telekomima. Nakon toga, projekt bi trebao biti pretočen u zakonski prijedlog.

Oprost dugova manjih od 10.000 kuna jedna je od mjera kojima Vlada nastoji olakšati situaciju građanima čiji su računi završili u blokadi. Podaci Fine pokazuju da je u blokadi krajem srpnja bilo 317.163 građana, čija su nepodmirna dugovanja iznosila 28,37 milijardi kuna. Od sredine 2012. do sredine ove godine broj građana u blokadi mjesečno se, izračunali su u Fini, povećavao za 3.662, a iznos neplaćenih dugovanja za 0,54 milijarde kuna.

Ipak, upućeni upozoravaju kako tu stvari neće ići glatko. Među brojnim pitanjima koja su otvorena je i ono stvarnog imovinskog stanja dijela dužnika, ali i njihovih obitelji, kao i duljine trajanja blokade.

Vlada će se tu kretati po tankoj niti jer će morati pronaći formulu kojom će spriječiti zloupotrebe i istodobno pomoći onima kojima su doista socijalno ugroženi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 17:35