AMBASADOR NA ODLASKU

Oproštajni Kohorstov intervju: Naši su odnosi odlični! Avioni? Vaš posao s Izraelom nije propao zbog nas

Kohorst je govorio o ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, rekao je da se radi na tome, no treba prvo dovršiti neke procedure
Robert Kohorst
 Matija Djanjesic/Cropix

- Hrvatska i SAD imaju odličan odnos. On je dugotrajan i vrlo snažan. Uz vas smo od početka, od Domovinskog rata i nastojimo biti dobar partneri i saveznik, rekao je za Dnevnik HTV-a američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst kojem uskoro završava mandat u Hrvatskoj. Posljednji intervju uoči odlaska dao je Dnevniku HTV-a.

Kohorst je govorio o ugovoru o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, rekao je kako se radi na tome, no da treba prvo dovršiti određene procedure, dopisati dokumente i tada Washington treba pregledati neke lokacije. Za to će trebati, dodao je, još nekoliko mjeseci zbog koronavirusa, no svi rade na tome.

- Po tom pitanju i Washington i ljudi s hrvatske strane rade s velikim entuzijazmom. Trebat će još nekoliko mjeseci, COVID-19 nas je usporio, no to nije velika prepreka, bit će uskoro gotovo, rekao je.

Osvrnuo se i na LNG terminal u Omišlju, kaže da je od početka njegova mandata u RH prvi i najvažniji zadatak bio potaknuti hrvatsku Vladu da se taj terminal dovrši, u to je uložio mnogo energije. Smatra da je sjajno što će u siječnju biti dovršen. Govorio je o važnosti tog terminala za SAD - on cijeloj regiji daje dodatnu energetsku stabilnost i povećava konkurenciju.

Komentirao je i nabavku borbenih zrakoplova i situaciju kada je SAD u prosincu 2018. zaustavio prodaju izraelskih zrakoplova Hrvatskoj. Kaže da je "američka Vlada odobrila prodaju tih zrakoplova, no transakcija se raspala jer se hrvatska i izraelska Vlada nisu uspjele dogovoriti o nekim odredbama ugovora, no mi oduvijek podupiremo hrvatsku želju da nabavi te zrakoplove koje god želi".

Govorio je o daljnjoj gospodarskoj suradnji RH i SAD-a, rekao je da je međusobni gospodarski odnos snažan, ali nije dobar kao što bi mogao i trebao biti.

- Postoji snažna baza, imamo mnogo velikih američkih tvrtki koje su aktivne na hrvatskom tržištu, rekao je.

Smatra da Hrvatska ima još dosta posla kako bi postala prijateljskiji nastrojena prema poslovanju i Vlada zna što treba učiniti i radi na tome. Dodao je kako je ključno da se radi što brže kako bi Hrvatska postala mjesto koje je bolje za poslovanje za Amerikance jer će i oni tada doći u većem broju.

Na pitanje za kakvu BiH se zalaže SAD, Kohorst je rekao kako je BiH vrlo kompleksna zemlja i potrebne su joj reforme kako bi napredovala.

- Što se tiče SAD-a, prije svega BiH treba stvoriti reforme koje će je dovesti na put prema integraciji i EU. NATO i EU bili bi, kao organizacije, divno okruženje da im se BiH pridruži. Mi ne zagovaramo specifične reforme, ali želimo reforme koje će pogurnuti njihovu zemlju prema naprijed, rekao je.

Osvrnuo se na geostrateško pozicioniranje svjetskih sila na području jugoistočne Europe, rekao je da su SAD najsnažnija zemlja na svijetu i to je univerzalno prepoznato, a time dolazi i odgovornost da pruže mir, sigurnost, pojedinačne slobode i ekonomske slobode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2023 20:37