ZBOGOM PARTIJI

Oproštajno pismo Viktora Gotovca SDP-u: ‘Drugarice i drugovi namijenili su mi kamenovanje...‘

Gotovac već uvodno objašnjava zašto se neće u subotu pojaviti na Ibleru, pa tako kaže da se ‘čovjeka može samo jednom ubiti‘

Viktor Gotovac

 Ranko Suvar/Cropix

Viktor Gotovac, bivši predsjednik zagrebačkog SDP-a kojega je Predsjedništvo ekspresno smijenilo i izbacilo iz stranke, jer je zagrebački SDP raskinuo koaliciju s Možemo!, i to uoči stranačke Konvencije, zadnji put se kao SDP-ovac obratio stranci. Glavnom odboru, koji u subotu treba amenovati njegovo izbacivanje, poslao je podulje pismo koje uz emotivan i pomalo patetičan uvod sadrži i niz detalja koji bi ovo važno stranačko tijelo trebali navesti na razmišljanje koliko je obračun s njim proveden po kratkom postupku statutaran i demokratičan.

Gotovac već uvodno objašnjava zašto se neće u subotu pojaviti na Ibleru, pa tako kaže da se "čovjeka može samo jednom ubiti", a to je već napravilo Predsjedništvo SDP-a nakon kojeg je "doživio ljudsko razočaranje i političko "osvještenje" jer su mu ‘‘drugarice i drugovi namijenili kamenovanje i mrcvarenje".

Također kaže da se neće braniti, jer nema od čega, a onda se dao u "provlačenje" odluke Predsjedništva kojom je smijenjen i izbačen iz SDP-a kroz stranački Statut.

‘Toliko o Statutu‘

Kao prvo ističe da je zagrebačka organizacija imala pravo donijeti odluku o raskidu koalicije s Možemo!.

- GO SDP Zagreb imala je statutarnu samostalnost u donošenju odluka koje se tiču politika na području Grada Zagreba, ako slijedi Statut, Program, politike i odluke središnjih tijela SDP-a. A ništa od navedenog nije prekršeno, ne postoji nikakav prijestup, greška ili povreda! Toliko o Statutu - kaže Gotovac.

Drugo što je proanalizirao u pismu je obrazloženje o smjeni gdje se kaže da je "uoči održavanja tematsko izvještajne Konvencije, predsjednik GO SDP-a Zagreb Viktor Gotovac predložio raskid koalicije na nivou Grada Zagreba, koja je sklopljena uz suglasnost Predsjedništva SDP-a, a da prethodno o razlozima za raskid koalicije nije obavijestio vodstvo stranke niti koalicijske partnere".

Toj tezi suprotstavlja četiri argumenta: Koalicijski sporazum ne postoji, nikad nije sklopljen, ne kao koalicijski sporazum, već tek kao sporazum o suradnji Gradskoj skupštini Grada Zagreba; Ne postoji nijedna odluka, nijednog tijela SDP-a o nacionalnoj suradnji koju bi Gradski odbor GO SDP Zagreb ili on osobno prekršio; Nije točno da Predsjednik SDP-a nije upoznat s neodrživošću postojećeg modela suradnje; Primjedba da prije odluke Gradskog odbora GO SDP Zagreb nije obaviješten "koalicijski partner" je neprihvatljiva i politički opasna.

Ključni krimen

Treće navodi to što mu se kao ključni "krimen" zbog kojeg je isključen navodi – prijedlog. - Dakle, "Viktor Gotovac je predložio određeno postupanje na sjednici Gradskog odbora GO SDP Zagreb, a nije spomena vrijedno kako je taj prijedlog proizašao iz rasprave u kojoj je sudjelovalo desetak članova tijela, niti je bitno to što je za taj prijedlog glasalo 18 od prisutnog 21 člana‘‘ - napisao je Gotovac.

Osvrnuo se i na tajming odluke o raskidu koalicije navodeći "kako su vremenski okvir donošenja odluke o raskidu sporazuma o skupštinskoj suradnji i pristupanju pregovorima o nastavku suradnje, a što se u odluci Predsjedništva prešućuje, neposredno uoči Konvencije, odredili svojim postupanjem - Tomislav Tomašević i Joško Klisović". Njihovo zajedničko djelovanje i uvođenje u dnevni red Gradske skupštine moguće suspektnih sadržaja u zadnji tren bilo je, kaže Gotovac, presudno.

U "oproštajnom" pismu Glavnom odboru Gotovac ukazuje na to da nema samostalnosti u lokalnim organizacijama, čak ni kada se bore za vlastitu stranku ili organizaciju.

- Našem je Predsjedniku i Predsjedništvu Možemo! programska odrednica SDP-a, suradnja s Možemo! je načelo, jer Možemo! je vrijednost socijaldemokracije. Hajdete, drugarice i drugovi, učlanite se u Možemo!, ili barem konačno koalirajte, no ne ako smijete - nego AKO ONI ŽELE! Ovo je presudno –"herojski" čin kažnjavanja – povijesno je i veličanstveno djelo, nikada do sada dosegnuto, da jedna stranka kažnjava svoje ljude i svoju lokalnu organizaciju jer ona nije "po mjeri" neke druge stranke! - ciničan je Gotovac koji je zaključio da se SDP gradi kao stranka za one koji malo misle i puno šute.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:51