ENERGETSKA KRIZA

Opskrbljivači razgovarali s Vladom, uvjeravaju da neće biti nestašice goriva

Hrvatska je stabilna i sigurna u kvalitetnoj opskrbi naftnim derivatima i ne ostavlja se nikakva dvojba da bi bilo drugačije, kažu u Vladi

Zdravko Marić i Andrej Plenković

 Damir Krajac/Cropix

Premijer Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić jučer su koalicijske partnere uvjeravali da je opskrba gorivom stabilna nakon što je Vlada još jednom odlučila intervenirati u cijene naftnih derivata i to smanjenjem trošarina i marži.

Od danas će, podsjetimo, cijene benzina na crpkama biti za 36 lipa manje, dok će litra dizela koštati šest lipa manje i to zbog smanjenja trošarina na bezolovni benzin za 40 lipa, na dizel za 20 lipa, te smanjenja marži trgovaca za 10 lipa.

Zbog toga su neki opskrbljivači, poput Petrola, najavili moguće nestašice goriva na tržištu.

- Kao država, u smislu zadiranja u trošarinski sustav, tako i ograničenjem marži svi skupa dajemo doprinos da cijene ovaj tjedan ne rastu dodatno. Uz ovakav set mjera, koji traje mjesec dana, a vidjet ćemo kako će se razvijati situacija dalje, vjerujemo da ne bi trebalo doći do nekih poremećaja - rekao je Marić.

Ograničena ponuda

Iz Petrola su priopćili kako se zbog embarga EU-a na rusku naftu očekuju dodatni poremećaji u opskrbi i dodatni pritisak na maloprodajne cijene, smata im smanjena marža i promijenjen način obračunskog razdoblja. Visine cijene goriva, umjesto svakih tjedan dana, mijenjat će se svaka dva tjedna.

No, predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić nakon koalicijskog sastanka rekao je kako ih je ministar gospodarstva Davor Filipović izvijestio kako je razgovarao sa svim bitnim opskrbljivačima u Hrvatskoj, te da su ga oni uvjerili kako nikakvih nestašica neće biti, posebno s obzirom na sezonu koja nam se bliži.

- Ministar gospodarstva je obavio konzultacije i iz razgovora s glavnim opskrbljivačima potvrđeno je da nema dileme i sumnje i da neće doći do nestašice nafte. Hrvatska je stabilna i sigurna u kvalitetnoj opsrbi naftnim derivatima i ne ostavlja se nikakva dvojba da bi bilo drugačije. Ministar je rekao da su ga svi bitni igrači u naftnom biznisu uvjerili u takvu situaciju - poručio je Bačić.

Dodao je kako ministar nije navodio s kojim je sve opskrbljivačima razgovarao, ali da je situacija s opskrbom stabilna.

Uz napomenu kako nije stigao pogledati sve objave i priopćenja, Marić je pak rekao kako je logično da na takvu odluku stižu različite reakcije. Podsjetio je pritom da je prvim setom mjera, još krajem prošle godine, Vlada na rast cijena nafte i derivata reagirala administrativno te zamrznula cijene osnovnog benzina i dizela.

No, kada su cijene nafte na međunarodnim tržištima krenule rasti, Vlada je promijenila modalitet mjera i krenula u snižavanje trošarina odnosno ograničavanje marži, a ne administrativno regulirati ukupnu cijenu kako bi prevenirala upravo ono što se spominje - da ne bi došlo do ugroze opskrbe gorivima.

- Na tom tragu nastavili smo i dalje s mjerama. I ovim mjerama smirili smo tržište i mislim da možemo biti zadovoljni time - rekao je Marić.

S druge strane, dodao je, tko može predvidjeti što će se događati u tjednima ispred nas.

- Mi se, naravno, nadamo i vjerujemo i želimo vjerovati da će doći do određenog smirivanja. Ali koliko je to izvjesno i sigurno, to ćemo vidjeti. Cijeli set daljnjih mjera Vlada promišlja i analizira ovisno o potrebi - naglasio je ministar financija.

Nove mjere

Bačić je rekao i kako se razgovaralo i o mogućim novim mjerama, ali da nije rečeno ništa konkretno.

- I premijer i ministar financija upoznali su nas sa svim dosadašnjim aktivnostima u obuzdavanju rasta cijena enrgenata. Za očekivati je da bi moglo doći do daljnjeg rasta cijena nafte. I premijer nas je upoznao s mogućim aktivnostima i mjerama koje bi Vlada donijela ukoliko bi cijena išla dalje, ali zasad nismo konkretno navodili koje bi to bile mjere - rekao je.

Guverner : Inflacija bi mogla dosegnuti 9 posto, ali rast će i BDP

Guverner HNB-a Boris Vujčić jučer je rekao kako bi inflacija ove godine mogla dosegnuti oko devet posto, što je više od prognoze MMF-a od šest posto, ali i Vladinih projekcija od 7,6 posto. Istodobno, Vujčić smatra da će rast BDP-a biti iznad očekivanja MMF-a. Istaknuo je da inflatorni pritisci rastu iz mjeseca u mjesec, posebno kod cijena hrane i da se svijet, pa tako i Hrvatska, suočava s prvim većim inflatornim pritiskom nakon mnogo godina.

- Revidiranje projekcije inflacije naviše u znatnoj mjeri rezultat je viših cijena nafte i sirovina - rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:35