OLAKŠANJE

Optimistični HDZ-ovci očekuju podršku zastupnika manjina

 Bruno Konjević / CROPIX

Iako je premijer Andrej Plenković kasno sinoć napustio ured u Banskim dvorima, iz vrha HDZ-a nitko nije želio potvrditi je li odmah nakon odluke središnjeg odbora HNS-a njihov šef stranke nastavio pregovore o kadrovskim rješenjima. Među istaknutim hadezeovcima osjećalo se olakšanje i zadovoljstvo zbog toga što je HNS uvjerljivo prihvatio koaliciju, što je dovelo do konačnog političkog poraza Vesne Pusić.

“Ona je bila glavni kočničar”, rekao nam je jedan visoko pozicionirani hadezeovac. Iako je samo večer prije - nakon istupa Ivana Vrdoljaka, koji je priopćio odluku predsjedništva HNS-a kako ne pristaje na koaliciju - među mnogim hadezeovcima vladala zabrinutost, sinoć se osjećao optimizam da će Vlada opstati. “Plenković je sve to vodio izuzetno dobro”, govorili su mnogi istaknuti članovi stranke, pa i oni koji su samo dan ranije premijeru upućivali i kritike.

Obrazovanje

Razgovori između HDZ-a i HNS-a nastavit će se danas punim intenzitetom, posebno oko dva osjetljiva pitanja - tko će voditi ministarstvo obrazovanja i pravosuđa. Navodno, u vrhu HDZ-a nisu zadovoljni prijedlogom da novi ministar pravosuđa postane Ranko Marijan, a ima i onih koji smatraju da se osjetljivi resor obrazovanja ne smije prepustiti HNS-u. Među hadezeovcima koji čvrsto zagovaraju da nastavak reforme obrazovanja bude pod kontrolom njihova ministra je i zamjenik šefa stranke Milijan Brkić i međunarodni tajnik Miro Kovač.

Pozitivan ishod

Sam premijer bio je vrlo ljutit na istupe nekih istaknutih članova stranke nakon što je Ivan Vrdoljak priopćio da je predsjedništvo odbilo koaliciju. Iako se u medijima nisu spominjala imena nekih članova predsjedništva koji su nakon te odluke HNS-a sasuli baražnu vatru na stranački vrh i način kako su vođeni pregovori s Vrdoljakom, vodstvo HDZ-a, pa i sam Plenković, ocijenili su da su takve reakcije bile krajnje nepotrebne. Na sastanku predsjedništva HDZ-a svi su jednoglasno podržali Plenkovića u njegovim naporima da se ostvari koalicija s HNS-om, a dobro upućeni u događaje tvrde kako je premijer bio posve uvjeren u pozitivni ishod cijele operacije. “Vjerovalo se da će ovako završiti pa je premijer zato i u Saboru bio miran i staložen”, kaže naš izvor.

U HDZ-u su nakon središnjeg odbora HNS-a mirno primili odluku koja omogućuje koaliciju. Prema mnogim mišljenjima, to je rješenje da Hrvatska napokon dobije stabilnu Vladu, a omogućuje i HDZ-u odmak od desnice. Na Brunu Esih i Zlatka Hasanbegovića više nitko ne računa, pa tako do sada i nije ostvaren kontakt s njima. Pomutnju je unijela reakcija Furija Radina koji je rekao da svi predstavnici manjina traže nove izbore, a Milorad Pupovac o tome se nije izjasnio. U HDZ-u vjeruju da će u novim okolnostima manjinci pristati podržati Plenkovićevu Vladu. Isto tako, očekivanja su vrha HDZ-a da se većini pridruže i drugi zastupnici, pogotovo ako već danas bude jasno da Plenković ima većinu za glasanje o novim ministrima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 14:53