NOVI SASTANAK IDUĆEG TJEDNA

OPTIMIZAM NAKON SASTANKA CAPPELLIJA S PODUZETNICIMA I PRIJEVOZNICIMA 'Imali smo šum u komunikaciji, ali nema više potrebe za oštrom retorikom'

 
Prosvjed u Zadru prije 7 dana
 Luka Gerlanc / CROPIX

Ministar turizma Gari Cappelli izjavio je u četvrtak da je zadovoljan sastankom s predstavnicima udruge Glas poduzetnika i povremenih prijevoznika, koji su također izjavili da su se složili oko važnih pitanja te sada više "nema potrebe za oštrom retorikom na prosvjedu".

Sastanak je održan u četvrtak ujutro u Ministarstvu turizma, uoči sjednice Vlade i najavljenog prosvjeda poduzetnika i njihovih zaposlenika u organizaciji udruge Glas poduzetnika i Inicijative povremenog prijevoza putnika, a osim predstavnika udruga i ministra turizma na njemu su bili i predstavnici drugih turističkih udruga, Hrvatske gospodarske komore (HGK) i drugi.

Predstavnici udruga i inicijative su na sastanku izvijestili o nezavidnoj situaciji u kojoj su se našli povremeni prijevoznici.

"Ovo smo neko vrijeme čekali. Imali smo šum u komunikaciji. Jako sam zadovoljan sastankom, bio je produktivan, otvorili smo niz tema i zadovoljan sam s informacijama koje smo dobili. Započeli smo jedan pravi poduzetnički dijalog. Svi smo na istoj strani. Sve strane su iskazale želju da radimo zajednički. Zakazali smo novi sastanak za sljedeći tjedan gdje ćemo rekapitulirati što se dogodilo i napravilo u proteklih tjedan dana i što će se čini u narednom periodu", rekao je predstavnik Inicijative povremenog prijevoza putnika Marko Slišković.

"Mislim da je sve ono što je bila inicijativa povremenog prijevoza putnika. Imamo konkretne indikacije da će svi ti zahtjevi biti ispunjeni, da ćemo spasiti bitnu granu turizma, da ćemo spasiti 20 tisuća radnih mjesta. Na idućem će nam se sastanku pridružiti i predstavnici leasing kuća. Kako smo načeli temu kamata, moratorija, otpisa i ostalog, mislim da je red da i oni dođu na idući sastanak", rekao je Slišković.

Na pitanje što se očekuje od narednih tjedan dana, Slišković je rekao da povremeni prijevoznici putnika očekuju da ministar turizma Gari Cappelli dobije informacije o bespovratnim sredstvima koja su predviđena od strane Europske komisije te da im Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture kaže kada će im biti dostupna sredstva i kojim će se modelom dijeliti.

"S obzirom na to da je i Ministarstvo (mora, prometa i infrastrukture) zatražilo određena bespovratna sredstva isključivo za svoj resor, očekujemo da se pridruže leasing kuće koje bi sudjelovale o razgovoru o kamatama. Očekujemo da se konkretizira potpora za očuvanje radnih mjesta", rekao je zaključio je Slišković.

Unatoč produktivnom sastanku, prosvjed povremenih prijevoznika putnika održao se i u četvrtak. Slišković je uoči prosvjeda rekao da je dobio informacije da će se na prosvjedu pojaviti i druge branše te oni koji podupiru prosvjed. "Ublažit ćemo retoriku jer nema smisla da nakon ovog sastanka budemo oštri", dodao je.

Neke leasing kuće su se očitovale o zahtjevima povremenih prijevoznika, no njihovi odgovori nisu zadovoljili prosvjednike. "Kada dobijete odgovor da oni već nude pakete svojim korisnicima, a mi koji koristimo te usluge znamo da ti paketi ne postoje, onda ste dobili odgovor bez odgovora. Nadam se da će i te leasing kuće koje do sada nisu pokazale razumijevanje odgovoriti na poziv ministra (turizma Gari) Cappellija", rekao je Slišković.

Predstavnici Glasa poduzetnika su kazali da očekuju bolje informacije i o mogućnostima sredstava iz EU fondova, a podršku je dao i predsjednik UHPA-e Tomislav Fain.

Ministar Cappelli je istaknuo da će se sastajati češće, ići će se korak po korak, te da svi žele riješiti probleme zajedno.

"Vidjet ćemo u kojem smjeru mogu ići nove mjere oko zaštite sektora i spasa radnih mjesta, ali ova je Vlada dokazala da se zna nositi s krizom, a i vjerujemo u mehanizme EU i EK za sufinanciranje sektora iz EU sredstava. Na tomu svi u EU rade i o tomu se razgovaralo i na jučerašnjoj konferenciji ministara EU-a, na kojoj se i posebno govorilo i o transportu", rekao je Cappelli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:03