POSLJEDICE EPIDEMIJE

OPTIMIZAM U EUROPSKOJ KOMISIJI 'Znamo da postoje različita stajališta, ali dobri su izgledi da bude prihvaćen plan za gospodarski oporavak'

Charles Michel i Ursula von der Leyen
 AFP

Unatoč rezervama koje pojedine članice EU-a imaju oko predloženog Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) i plana za gospodarski oporavak, EK izrazila je u petak uvjerenost da je njezin prijedlog dobra osnova za dogovor i da ima sve izgled da bude usvojen.

"Prijedlog Europske komisije ima sve izglede da bude usvojen u Europskom vijeću i Europskom parlamentu. Znamo da postoje različita stajališta o tome prijedlogu, da treba postići dogovor, ali nismo izlazili s tim prijedlogom, a da pritom nismo bili uvjereni da je dobra osnova za dogovor", rekao je glasnogovornik Komisije Eric Mamer, zamoljen da komentira stajalište finske vlade.

Vlada u Helsinkiju je u četvrtak objavila da joj paket za oporavak nije prihvatljiv u obliku u kojem ga je predložila Komisija.

Komisija je 27. svibnja objavila novi prijedlog sedmogodišnjeg proračuna za razdoblje od 2021. do 2027. godine u visini od 1100 milijardi eura te plan za gospodarski oporavak od posljedica pandemije koronavirusa od 750 milijardi eura, od čega 500 milijardi kroz bespovratnu pomoć, a 250 milijardi kroz povoljne zajmove.

Finska vlada je objavila da je otvorena za razgovor o tom paketu, ali da traži da se smanje sredstva za bespovratnu pomoć i povećaju ona za zajmove.

Prije toga je i austrijska vlada, koja se u posljednje vrijeme prometnula u glasnogovornika "štedljive četvorke", u kojoj su još Nizozemska, Danska i Švedska, najavila da neće podržati paket u obliku koji je predložila Komisija.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel objavio je da će se o paketu Europske komisije razgovarati na sljedećoj video-konferenciji čelnika zemalja članica Europske unije 19. lipnja.

Na toj video-konferenciji ne očekuje se dogovor zemalja članica o predloženom paketu, a Michel to vidi kao "temeljitu pripremu za sljedeći samit, koji će, bude li moguće, biti održan kao fizički sastanak".

Neslužbeno se spominje da bi se fizički sastanak čelnika zemalja članica mogao održati u prvoj polovici srpnja. Michel ističe da "treba učiniti sve da do dogovora dođe prije ljetne stanke".

Da bi prijedlozi Europske komisije prošli moraju dobiti jednoglasnu potporu država članica i pristanak Europskog parlamenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:25