MIROSLAV ŠEPAROVIĆ

‘Optužbe da smo pod utjecajem vlasti odbijam, to je apsolutno krivo, mi smo neovisni‘

‘Ne možemo pristati na tezu da ćemo svoju vjerodostojnost dokazivati ukidajući odluke vladajućih‘, rekao je predsjednik Ustavnog suda

Miroslav Šeparović

 Bruno Konjevic/Cropix

Predsjednik Ustavnog suda Republike Hrvatske Miroslav Šeparović rekao je tijekom gostovanja u programu N1 Televizije da odbacuje optužbe da je to tijelo pod utjecajem vlasti te istaknuo da je Ustavni sud donio i niz odluka protiv vlasti.

Podsjetimo, Jutarnji je doznao da je Ustavni sud na sjednici koja se održala u utorak većinom glasova donio odluku kako primjena covid potvrda u zdravstvenim ustanovama i sustavu socijalne skrbi nije protuustavna.

- Sve se kod nas može politizirati i tumačiti ovako i onako. Prvi zahtjev smo dobili pred mjesec-dva, zadnji pred 15-ak dana i obećali smo da ćemo to brzo riješiti. Mislim da su dva mjeseca razuman rok, riješili smo ono što je bilo spremno, a o javnom sektoru ćemo kad dođe dokumentacija Vlade. Nismo htjeli donijeti odluku za vrijeme prikupljanja potpisa za referendum jer bi nas se optužilo da se miješamo u proces - rekao je Šeparović za N1.

- Optužbe da smo pod utjecajem vlasti odbijam, to je apsolutno krivo, mi smo neovisni, samostalni, ne sudimo ni kako bi htjela vlast ni kako bi htjela oporba. Donijeli smo niz odluka protiv vlasti, to se zaboravlja. Ukinuli smo, recimo, Poslovnik u Saboru. Ne možemo pristati na tezu da ćemo svoju vjerodostojnost dokazivati ukidajući odluke vladajućih. Ako mislimo da je odluka u skladu s Ustavom, potvrdit ćemo je, ako ne, ukinut ćemo je - dodao je predsjednik Ustavnog suda.

Šeparović je potom pojasnio današnju odluku Ustavnog suda.

- Prvo, postoji mogućnost izbora, nema obveznog cijepljenja. Ima izbor, a to je testiranje. To testiranje je bezbolno, može biti malo neugodno, ali nije prekomjerni sigurnosni teret za nikog od nas. Drugo, radi se o najranjivijim skupinama stanovnika i tu je opravdano ići s takvim mjerama. Ostvaruje se cilj, a to je zaštita zdravlja tih skupina. Drugo, mjera je nužna, nismo našli blažu koja bi mogla biti, a da se postigne ista svrha. Sud je ocijenio da su ove mjere donijete sukladno zakonu, da imaju legitimni cilj, da su razmjerne i da adresatima ne stvaraju prekomjerni teret - rekao je Šeparović.

Stožeru je ipak dodijeljena jedna “packa”, a to je da ubuduće mora detaljno obrazložiti svoje odluke.

- Dosad odluke Stožera nisu bile obrazložene. To nije bilo propisano, nije bilo nužno, mi smo tolerirali to pogotovo iz početka. Danas vidimo da su podjele u društvu velike, podjele među znanstvenicima, strukom, medijima, javnosti… I ocijenili smo da bi bilo dobro da Stožer objašnjava odluke. Da svi vide na temelju kojih argumenata su donesene odluke te da Stožer obrazloži zašto je ta mjera razmjerna. Ne mislimo da je to bio naš propust, dosad to nije bilo propisano, ali sada moramo upozoriti na to Danas su se bitno promijenili okolnosti. Ubuduće svaku odluku moraju obrazložiti, da imaju ovlast temeljem zakona, koji je legitimni cilj i obrazložiti razmjernost - rekao je predsjednik Ustavnog suda za N1.

Kaže da ova odluka ne znači da će ustavnom ocijeniti i odluku o covid-potvrdama u javnom sektoru.

- Ta mjera je nešto složenija, zato željno očekujemo obrazloženje Vlade. Nakon očitovanja ćemo donijeti odluku. Ovo ne znači da će ista odluka biti automatska za javni sektor. Ima puno iznimaka koje će Stožer morati dobro objasniti - rekao je Šeparović te da dodao da očitovanje Vlade očekuju do petka.

Ako ga ne dobiju, odlučit će i bez očitovanja. Odluka bi mogla biti, kaže Šeparović, sredinom ili krajem siječnja.

Osvrnuo se i na Zakon o prekidu trudnoće, za koji je Ustavni sud davno već upozorio Vladu da se on mora promijeniti.

- Ne gledamo dobro. Više puta sam rekao da to nije dobra odluka, da je to nepoštivanje Ustavnog suda. Nažalost, u ovakvim slučajevima mi nemamo mehanizme da natjeramo Sabor da donese novi zakon. Odredili smo Saboru rok od dvije godine koji on nije ispoštivao. I to nije dobro. I ovom prilikom pozivam Sabor da izvrši tu odluku jer na ovaj način dovodi u pitanje autoritet Ustavnog suda - rekao je Šeparović.

Upitan da komentira izjave predsjednika Republike Zorana Milanovića, Šeparović je rekao da suci Ustavnog suda “u pravilu ne komentiraju izjave političara" te da neće komentirati izjave predsjednika.

- Niti te izjave imaju bilo kakav utjecaj na rad i odlučivanja Ustavnog suda. Mi smo samostalni i neovisni i svatko mora poštovati naše odluke. I predsjednik i svi drugi političari, ma što oni o tome mislili i govorili - rekao je Šeparović.

Nije htio komentirati ni referendumska pitanja za koja je Most skupljao potpise.

- O referendumu ne bih htio ništa govoriti, to bi bilo neodgovorno s moje strane jer ćemo možda sutra biti u poziciji odlučivati o tome i to bi bilo apsolutno suprotno ustavnom zakonu. Jedino mogu reći da ove današnje odluke nemaju nikakve veze s tim referendumom. Ono što mogu reći je da smo više puta kritizirali i upozoravali da je sustav referenduma podnormiran, da nije dobar i niz problema koji se javljaju, je upravo zbog toga. Konačno bi bio red da Sabor i Vlada to pitanje u redu, da propišu jasna pravila - zaključio je predsjednik Ustavnog suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:11