ŠTO JE SANADER IZBJEGAO REĆI

Optužbe protiv Sanadera nisu pobijene, opet će mu se suditi

 Damir Krajač/EPH

Bivši premijer Ivo Sanader prvi je put nakon svjedočenja pred arbitražnim sudom u Londonu javno progovorio o tome i iskoristio priliku da još jednom javno porekne sve optužbe koje mu se stavljaju na teret. No, pritom je vješto izbjegao odgovore na nekoliko važnih pitanja, izvrnuo nekoliko poznatih činjenica sebi u korist te se tko zna koji put predstavio kao žrtva političkog progona. U nastavku navodimo nekoliko činjenica koje pobijaju ono što je Sanader rekao i odgovore koje je izbjegao dati.

Sanader - “Nisam bio svjedok MOL-a. Ja sam svjedočio na poziv predsjednika arbitraže.” On vas je predložio? “On me je pozvao.”

Pojašnjenje: Sanader izbjegava odgovoriti na pitanje koja ga je strana u postupku predložila kao svjedoka. Sud svjedoke poziva na prijedlog neke od strana u sporu, a Sanader je odbio odgovoriti tko ga je predložio kao svjedoka.

Sanader - “Arbitraža se vodi na temelju odluke Milanovićeve Vlade da se ona pokrene na temelju nepravomoćne presude, a koja se temelji na optužbi Ježića da sam primio 5 milijuna eura.”

Pojašnjenje - MOL je taj koji je prvi pokrenuo arbitražu protiv Hrvatske, i to zbog neispunjavanja odredbe iz dodatka ugovoru iz 2009. o plinskom biznisu. Tek kao odgovor na to Vlada pokreće arbitražu pred UNCITRAL-om s tvrdnjom da je MOL stekao upravljačka prava na osnovi koruptivnog djela te se traži poništenje ugovora iz 2009. Dakle, riječ je o odgovoru Vlade na arbitražu koju je pokrenuo MOL.

Sanader - “Ježić je u u rujnu 2012. kazao da će uplatiti 5 milijuna eura, a to do danas nije učinio. Ježić laže. Ne postoji mito. Nisam primio 5 milijuna mita.”

Pojašnjenje - Točno je da se Ježić na sudu obvezao da će novac platiti u roku od tjedan dana. No onda su se kao zapreka pojavili mogući Ježićevi problemi sa švicarskim vlastima ako isplati 5 milijuna eura. Kada je 2014. godine Sanaderu izrečena pravomoćna presuda u slučaju Ina - MOL, Državno odvjetništvo krenulo je u postupak sa švicarskim vlastima oko isplate tih 5 milijuna eura. No, u međuvremenu je Ustavni sud poništio presudu i suđenje kreće ispočetka. Ako pravomoćna presuda ponovno bude glasila da je Sanader kriv, pokrenut će se proces povratka novca.

Sanader - “Jedna Vlada je donijela odluku da se 25 posto Ine proda MOL-u. Moja Vlada je poštovala činjenicu da je MOL u međuvremenu kupnjom dionica na burzi došao do 48 posto i postao većinski vlasnik u smislu većeg broja dionica nego što ih ima Vlada i logično je bilo da kroz pregovore stvorimo novi odnos koji je takav kakav je.”

Pojašnjenje - Ugovorom o prodaji 25 posto dionica Ine određeno je da apsolutna upravljačka prava u Ini može steći ona strana koja stekne više od 50 posto dionica tvrtke. No, ugovorom iz 2009. MOL dobiva 4 člana Uprave i upravljačka prava u Ini iako nema ni 50 posto dionica tvrtke. Dakle, baš i nije bilo logično da MOL stekne upravljačka prava kakva ima danas.

Sanader - “Sve optužbe protiv mene su pobijene.”

Pojašnjenje - Sadander u ovom trenutku nema niti jednu pravomoćnu presudu koja ga oslobađa u bilo kojem procesu. Ustavni sud je ukinuo presude bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučajevima Hypo i Ina-MOL. Pritom se Ustavni sud nije bavio pitanjem je li Sanader kriv za ratno profiterstvo i primanje mita jer je to posao redovnih sudova. Procesi su vraćeni na ponovno suđenje. U slučaju Fimi-Media presudu je poništio Vrhovni sud i vratio na ponovno suđenje. U slučaju Planinska čeka se novo vještačenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:17