BLOKADA DRŽAVNOG VRHA U VUKOVARU

OPTUŽBE U SABORU 'Hrvatska je ugrožena iznutra. To ste vi gospodo iz HDZ-a i Stožera krivi'

 Bruno Konjević / CROPIX

ZAGREB - Oporbeni saborski klubovi zatražili su jutros stanku u radu Sabora zbog jučerašnje Vladine odluke da se izmijeni ugovor o zračnoj luci Zagreb, a zbog jednog novinskog teksta zahtjev za stankom zatražio je i nezavisni zastupnik Damir Kajin.

"Kontradiktorne su izjave u medijima što taj ugovor znači, postoje osnovane sumnje da će izmjene prouzročiti štetu", rekao je laburist Mladen Novak kojem su se u zahtjevu za stankom priključili HDZ i HDSSB.

Nezavisni saborski zastupnik Damir Kajin optužio je danas HDZ da izaziva kaos te da "politikom - što gore, to bolje, želi doći na vlast".

Kajin je, pozivajući se na tekst u Slobodnoj Dalmaciji o "četiri plana urote protiv državnoga vrha", ponovio da se na Dan sjećanja u Vukovaru, kad je vrh vlasti bio spriječen sudjelovati u Koloni sjećanja, dogodio "pokušaj puzajućeg puča".

"Blokadu državnog vrha u Vukovaru su isplanirali Stožer i HDZ. Ovako nije bilo 2001.", rekao je Kajin, nakon 10-minutne stanke u Saboru, koja je određena na zahtjev više klubova koji su željeli govoriti o različitim aktualnim temama.

Dodao je kako je "jasno tko ruši, tko destruira, izaziva kaos i politikom - što gore to bolje, kani se domoći vlasti".

"Hrvatska danas nije ugrožena izvana, od Srbije, Slovenije, Italije, ona je ugrožena iznutra i danas građani, ili su na braniku institucija i ustavnih vrijednosti, ili ste uz te pučiste", poručio je Kajin.

Događaje u Vukovaru usporedio je sa splitskom Rivom 2001. godine, a suglasan je s ocjenom hrvatskog predsjednika Ive Josipovića da su u Vukovaru zakazale sigurnosne službe.

"Kad bismo stalno stalno raspravljali o novinskim napisima, gdje bismo stigli", uzvratio mu je HDZ-ov Branko Bačić.

I Bačić smatra da bi trebalo preispitati rad sigurnosnih službi, "jer o istom događaju jedno mišljenje ima predsjednik Republike, a drugo predsjednik Vlade".

Kajinovo izlaganje pratila su dobacivanja iz HDZ-ovih klupa pa je predsjedavajući nenad Stazić pozvao na mir u sabornici.

"Kolega Đakiću, nemojte dobacivati. Nećete blokirati kolegu Kajina. Nismo u Vukovaru, u Saboru smo", poručio je Stazić HDZ-ovcu Josipu Đakiću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 04:18