PIŠE DUŠAN MILJUŠ

Optužbe vladajućih su ‘pucanj u prazno‘, građani imaju pravo znati kako se ponašaju nositelji vlasti

Dakako da novinari nikada neće otkriti izvor svojih informacija, no bitno je istaknuti kako ništa od onoga što je objavljeno u medijima ne kolidira sa onim što tvrdi USKOK

Tomo Medved i Andrej Plenković

 Goran Mehkek/Cropix

Po tko zna koji put politika je odapela strelicu prema medijima, ni prvi ni zadnji put. Po onoj drevnoj kako valja ubiti glasnika, nakon sastanka vrha HDZ-a, potpredsjednik Vlade ministar Tomo Medved je izrazio sumnju da su pojedini mediji na neovlašten i protuzakonit način u posjedu informacija iz istrage u čiju istinitost sumnja budući da ih je nazvao „poluinformacijama ili informacijama”.

Nakon što je premijer Plenković prigovorio DORH-u i USKOK-u za curenje informacija, to je učinio i ministar Medved, a također i predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić. Valja, međutim, podsjetiti kako je USKOK objavio sukus onoga što se stavlja na teret dojučerašnjem ministru Darku Horvatu i suokrivljenicima u aferi „po babi i stričevima”. Dakako, u priopćenju se ne navode sve pojedinosti koje su u međuvremenu objavljene u medijima.

Novinari su, radeći svoj posao, prikupili i objavili puno više informacija od onog što se spominje u priopćenju USKOK-a. U ovome slučaju u tome su bili uspješni jednako kao što su to bili u bilo kojoj drugoj aferi, uključujući i one koje imaju izravne političke posljedice.

Mediji na isti način dolaze do informacija i objavljuju ih neovisno o tome tko od toga ima političku štetu ili eventualnu korist. Jednako kao što se sada izvještava o slučaju Horvat, izvještavalo se o bivšoj ministrici Gabrijeli Žalac, o međimurskom županu Matiji Posavcu, SDP-ovcu Vinku Grgiću koji je „pao” u aferi Janaf, SDP-ovoj bivšoj županici Marini Lovrić Merzel i drugima.

Novinari se rukovode isključivo interesom javnosti koji je u svim spomenutim slučajevima neupitan. Građani imaju pravo znati kako se ponašaju nositelji bilo koje razine vlasti, a pritom su dovoljno precizni da rangiraju stupanj optužbe, odnosno jasno navode kada je netko pod sumnjom, kada je ta sumnja opravdana, kada je otvorena istraga, kao i kada je stupanj vjerojatnosti da je posrijedi kriminal takav da se podiže optužnica.

U slučaju donedavnog ministra Horvata mediji su prenjeli i informaciju kako je rješenje o provođenju istrage rezultat višemjesečnog istraživanja PNUSKOK-a. Dakle, riječ je o organizacijskoj jedinici u sastavu policije, čiji je ministar Davor Božinović, što potpuno opovrgava neizgovorenu, ali tezu koja bi se mogla iščitati između redaka političkih reakcija, kako je plasiranje pojedinosti o istrazi protiv Horvata rezultat komplota USKOK-a i medija.

Dakako da novinari nikada neće otkriti izvor svojih informacija, no bitno je istaknuti kako ništa od onoga što je objavljeno u medijima ne kolidira s onim što tvrdi USKOK.

Nisu mediji doveli u pitanje politički kredibilitet osoba koje su se našle pod istragom, već upravo njihovi kolege. Dakako da će oporba iskoristiti ovu situaciju, no na njima je procjena kako će reagirati na događaj kao što je i na USKOK-u procjena koga će nakon dovršetka izvida privesti, kome će pretresti stan, a za koga zatražiti pritvor.

Jasno, oni koji su prozvani imaju se pravo braniti pa tako ne čudi reakcija Borisa Miloševića koji je napisao: "ne bih želio komentirati neslužbene i neprovjerene informacije koje se objavljuju". Točno je da je većina informacija neslužbena, ali ih je svaki novinar dobro provjerio prije nego ih je plasirao u javnost.

Valja naglasiti da i on i svi ostali nisu krivi dok im se to ne dokaže pravomoćnom sudskom presudom. O tome hoće li se dokazati mediji će, jednako kao i svemu ostalome, izvještavati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:59