RATKO MLADIĆ: OPTUŽNICA ZA BIH

Optužen je za najteži zločin nakon raspada SFRJ: Genocid i 7000 mrtvih Bošnjaka u Srebrenici

Zločin u Srebrenici najteži je zločin nakon raspada Jugoslavije, a mnoge žrtve još nisu identificirane

ZAGREB - Više od sedam tisuća Bošnjaka ubijeno je u srpnju 1995. kad su Mladićeve snage zauzele dotadašnju zaštićenu UN-ovu zonu Srebrenicu.

Mirovni sporazum

Nekoliko tjedana organizirano su ubijani i zakapani, da bi kasnije njihove kosti bile premještane kako bi se zataškao zločin. Mirovnim sporazumom Srebrenica je pripala Republici Srpskoj, a ni petnaest godina od zločina mnoge žrtve još nisu identificirane.

Zločin u Srebrenici najteži je zločin u ratu devedesetih, nakon raspada Jugoslavije. Međunarodni sud pravde 2007. presudio je da je u Srebrenici počinjen genocid i da je Srbija za njega djelomično odgovorna, jer ga je propustila spriječiti i kazniti počinitelje.

SPECIJAL: Sve o uhićenju Ratka Mladića pročitajte ovdje

Samo Srebrenica je toliko težak zločin da se zavređuje nazvati genocidom, procijenio je Međunarodni sud pravde, UN-ov sud za sporove među državama, kad je 2007. odlučio o tužbi Bosne i Hercegovine koja je Srbiju tužila za genocid. Ratko Mladić je ipak na Haaškom sudu optužen za genocid počinjen i u drugim dijelovima BiH, u Banjoj Luci, Prijedoru, Zvorniku i drugim mjestima u Bosni i Hercegovini gdje je djelomično uništeno tamošnje muslimansko stanovništvo.

Pomaganje u genocidu

Prema haaškoj optužnici, odgovoran je za genocid i pomaganje u genocidu u Banjoj Lluci, Bosanskoj Krupi, Bratuncu, Ključu, Kotor Varoši, Prijedoru, Sanskom Mostu, Srebrenici, Vlasenici i Zvorniku.

Hrvati i Bošnjaci

Na području Banje Luke, Prijedora, Sanskog Mosta i Kotor Varoši živjele su i manje, stoljetne zajednice Hrvata, devedesetih gotovo potpuno istrijebljene, no optužnica se odnosi samo na genocid protiv Muslimana.

To ne znači da Mladić u BiH ne odgovara i za zločine nad Hrvatima: tereti ga se među ostalim za zločin progona s područja 24 općine u BiH, gdje odgovara jednako za zločine nad Hrvatima kao i Bošnjacima.

Mladić je bio optužen 1995. zajedno s Radovanom Karadžićem, ali su im optužnice razdvojene. Karadžić je uhićen u ljeto 2008. i još mu nije počelo suđenje na Haaškom sudu.

Mladić je optužen za zločine počinjene od početka do kraja rata u Bosni i Hercegovini: od svibnja 1992., kad je već bio postavljen za prvog čovjeka srpske vojske u BiH, pa do kraja 1995. kad je rat završen. Optužen je da je sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu s ciljem da se eliminiraju ili trajno uklone, silom ili drugim sredstvima, bosanski Muslimani, Hrvati i drugo nesrpsko stanovništvo iz velikih dijelova BiH.

Svi optuženi u Haagu

U zločinačkom pothvatu osim Ratka Mladića sudjelovali su Slobodan Milošević, Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić te generali Momir Talić, Stanislav Galić, Dragomir Milošević, Radislav Krstić. Svi oni optuženi su u Haagu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:00