SUĐENJE U VUKOVARU

OPTUŽENI ZA RAZBIJANJE PLOČA SUCU 'U toj zgradi su gorjeli živi ljudi, a oni na nju stavljaju ploče s ćirilicom!?'

 Vlado Kos / Cropix

VUKOVAR - Zbog razbijanja dvopismenih ploča u Vukovaru 2. rujna prošle godine, na Općinskom sudu u Vukovaru u petak je počelo suđenje Igoru Smolčiću, Enveru Arnautoviću, Zvonimiru Kološnjaju i Ivici Staničiću.

Riječ je o prvom u nizu suđenja za nemile događaje i scene iz Vukovara s početka rujna prošle godine kada je Vlada postavljanjem dvopismenih ploča na zgrade državnih ustanova i institucija započela primjenu Zakona o pravima nacionalnih manjina. Tom prigodom u naguravanju s prosvjednicima nekoliko je policajaca lakše ozlijeđeno.

Sva četvorica optuženih izjasnili su se da se ne osjećaju krivima za kaznena djela koja im se stavljaju na teret - razbijanje i uništavanje državne imovine, rušenje ustavnog poretka, napad i ozljeđivanje službenih osoba..., a za što im prijeti kazna zatvora u trajanju od 1 do 8 godina.

Na prvoj raspravi sutkinja Branka Soldo prihvatila je prijedloge optuženih za saslušanje dodatnih svjedoka, ali i odbacila prijedlog da se snimke televizijskih kuća odbace kao valjani dokazi počinjenja kaznenih djela.

- Neka djela koja nam se stavljaju na teret niti ne smatramo kaznenim djelima. Ova zgrada je stratište, jer je 1991. godine gorjela, a u njoj su gorjeli i živi ljudi, pa stoga ni te ploče tu ne pripadaju, kao što ne pripadaju niti mogu biti na pročeljima drugih zgrada u Vukovaru - izjavio je nakon rasprave optuženi Arnautović, koji se brani sam, a najavio je i da se na presudu, kakva god bila, neće žaliti istaknuvši kako je riječ o politički montiranom procesu od ljudi koji su i donijeli odluku o postavljanju ploča.

Sljedeća rasprava zakazana je za 3. prosinca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 06:26