MULJAŽE TEŠKE DESETKE MILIJUNA KUNA

Optužnica protiv bivšeg varaždinskog gradonačelnika Čehoka i Patafte vraćena USKOK-u

Prema optužnici, tvrtke u vlasništvu Davora Patafte pribavile su nepripadnu materijalna korist u iznosu od oko 35,8 milijuna kuna, a Grad Varaždin oštećen je za oko 49,5 milijuna kuna.
 Željko Hajdinjak / CROPIX

VARAŽDIN - Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odlučilo je optužnicu protiv bivšeg varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka i poduzetnika Davora Patafte te još tri osobe i tri Pataftine tvrtke vratiti USKOK-u. Tužitelji USKOK-a dobili su od Optužnog vijeća upute kako napisati novu optužnicu. Nakon toga, Optužno vijeće će se ponovno sastati i raspravljati o novoj optužnici.

Potvrdio nam je to i odvjetnik Vlado Sevšek, branitelj prvooptuženog bivšeg varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka.

- Još nismo primili pisani otpravak odluke Optužnog vijeća pa u ovom trenutku točno ne znam koje je upute dobio USKOK, ali u svakom slučaju optužnica im je vraćena - rekao nam je Sevšek.

- To je svakako dobro za mog branjenika, pogotovo ako se uzme u obzir da Optužno vijeće nije raspravljalo o svim našim prigovorima nego će o tome eventualno raspravljati tek nakon što bude podignuta nova optužnica usklađena sa uputama Suda - poručio je Sevšek.

Odvjetnik Ante Madunić, branitelj drugooptuženog Davora Patafte, rekao nam je da je očekivao takvu odluku Optužnog vijeća.

- Zadovoljni smo odlukom Optužnog vijeća. Optužnica je vraćena USKOK-u jer nisu dovoljno dobro objasnili optužbu da se radi o grupi koja se udružila za počinjenje kaznenog djela, a drugi važan element je taj da USKOK Sudu nije dostavio vještačenje sudskog vještaka koje im nije išlo u prilog nego drugog vještaka koje im je išlo u prilog - istaknuo je Madunić koji nije znao procijeniti koliko će USKOK-u trebati da podigne novu optužnicu.

Uloga Optužnog vijeća je ispitati materijalnu i pravnu utemeljenost optužnice koju je USKOK u prosincu prošle godine podigao protiv bivšeg varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka, poduzetnika Davora Patafte, direktora komunalne tvrtke Varkom Tomislava Kezelja, članice uprave Pataftine T7 Grupe Narcise Huljev i poduzetnika Hrvoja Vojvode te tri Pataftine tvrtke.

Sumnjiči ih se da su se u razdoblju od 2007. do 2011. godine povezali u zajedničko djelovanje u namjeri pribavljanja znatne nepripadne materijalne koristi tvrtkama u vlasništvu Davora Patafte, na štetu Grada Varaždina i tvrtki u vlasništvu Grada.

Prema optužnici, tvrtke u vlasništvu Davora Patafte pribavile su na taj način nepripadnu materijalna korist u iznosu od oko 35,8 milijuna kuna, a Grad Varaždin oštećen je za oko 49,5 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:07