SUSTAVNO IŽIVLJAVANJE

Optužnica protiv bivšeg zapovjednika KOS-a: Vasiljeviću će se suditi zbog ratnog zločina u logorima

Aleksandar Vasiljević je u logore i zatvore u Srbiji slao svoje ljude kako bi mučili i ispitivali zatočenike

ZAGREB - Osječko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv nekadašnjeg zapovjednika KOS-a, general-majora bivše JNA Aleksandra Vasiljevića (73), tereteći ga za ratni zločin nad civilnim stanovništvom i ratnim zarobljenicima u srpskim logorima tijekom Domovinskog rata.

Optužnicom je obuhvaćen i njegov nekadašnji podređeni pukovnik KOS-a Miroslav Živković (62), kao odgovorni zapovjednik logora u Begejcima i Stajićevu.

Postavio svoje ljude

Na temelju dokaza prikupljenih tijekom istražnog postupka, tužiteljstvo tereti Vasiljevića da je kao načelnik Uprave bezbednosti tadašnjeg Saveznog sekretarijata za narodnu obranu, nakon osnivanja logora, postavio sebi podređene ljude za zapovjednike logora te slao oficire bezbednosti da ispituju zarobljene civile i ratne zarobljenike. Riječ je o logorima i zatvorima u Begejcima, Stajićevu, Sremskoj Mitrovici, Nišu i Staroj Gradišci.

Tužiteljstvo tvrdi da je preko svojih ljudi izravno dobivao informacije o zlostavljanju, mučenju i ubijanju zatočenih, kao i da je znao da zatočenicima nisu osigurani ni najnužniji životni uvjeti, počevši od vode i hrane.

U optužnici se navode imena 19 zlostavljanih i mučenih zarobljenika, koji su preminuli u logorima od posljedica stalnog batinanja i iživljavanja srpskih “ispitivača” i logorskih čuvara.

Ivan Kamerla, Božo Kelava, Zlatko Brajer, Branko Koch i Ivan Kunac umrli su u logorima u Begejcima i Stajićevu nakon što su ih mučili i premlaćivali čuvari logora. Jozo Boldiš, Zlatko Cvitković, Damir Kiralj, Antun Plivelić, Niko Šoljić, Ivan Švraka i Đuro Tvorak preminuli su od batina u Sremskoj Mitrovici. Pero Mesić do smrti je pretučen u logoru u Nišu, a u Staroj Gradišci ubijen je Marijan Raužan. Još pet zarobljenih iz KP doma Stara Gradiška, Mirko Tomljenović, Ilija Šandorović, Petar Antunović, Darko Sanjicki i Ivo lo, koje su čuvari predali pripadnicima lokalne milicije, ubijeni su u Okučanima u milicijskoj stanici.

Trajne posljedice

Lista zlostavljanih civila i zarobljenih pripadnika HV-a je poduža. Optužba protiv Vasiljevića i Živkovića odnosi se i na više desetaka slučajeva teškog ozlijeđivanja zatočenika, kao i na brojna zlostavljanja zatočenika uzrokovala trajne posljedice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 16:37