PRIJETNJE ROMIMA

Optužnica protiv načelnika Škabrnje: Mještane je pozvao da se spreme na juriš čim se policija udalji

 Boris Kovačev, Jure Mišković/CROPIX

ZADAR - Županijsko državno odvjetništvo u Zadru podignulo je u ponedjeljak optužnicu protiv Luke Škare, načelnika Škarbnje, kojom ga terete za rasnu i drugu diskriminaciju. Škaru je prije točno mjesec dana kazneno prijavila zadarska policija zbog sumnje da je svojim ponašanjem, izjavama i postupcima počinio kazneno djelo rasne diskriminacije prema romskoj obitelji Đanija koja je na predjelu Vlačine kupila zemljište i doselila u Škabrnju. Nakon što su se mještani pobunili i romsku obitelj doslovno ogradili žicom, linču se priključio i načelnik Škara koji je Đanije javno prozivao da napuste mjesto.

- Mještane Škabrnje pozvao je da se spreme na juriš kada se policija, koja je uredovala, udalji te je dodao da će Rome otjerati pješice ako ih je Sarkozy mogao iseliti avionima.

Kako su prethodno mještani Škabrnje parcelu na kojoj su bili Romi ogradili žičanom ogradom, tako su to, kao i izgovorene riječi, kod Roma izazvale strah i uznemirenost zbog čega su napustili to mjesto- stoji u priopćenju zadarskog Županijskog državnog odvjetništva.

Romi su nakon dva dana prosvjeda početkom svibnja uz jako policijsko osiguranje napustili Škabrnju, a Škara je nakon policijske prijave za sve okrivio medije, ogorčen što "jedan Rom može posvaditi cijelu Hrvatsku". Sada ga čeka suđenja, a ukoliko ga proglase krivim, prijeti mu kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:39