EKSKLUZIVNO ZA JUTARNJI

‘Optužuju me da sam stotine Hrvata prevario za više desetaka milijuna eura. Sada ću vam reći pravu istinu!‘

‘Nisam u bijegu, ne pijem koktele po egzotičnim otocima. Ali, ne mogu vam reći gdje sam. Sklonio sam se da ostanem živ!‘

Luka Burazer, direktor riječke tvrtke BitLucky pod sumnjom za prevaru

 Screenshot, Društvene Mreže/

Nakon nekoliko godina uspješnog poslovanja riječka tvrtka BitLucky za trgovanje kriptovalutama u vlasništvu Luke Burazera i Eugena Travalje, u svibnju ove godine nenadano je doživjela kolaps.

Stotine investitora, koji su u kriptovalute navodno ukupno uložili više desetaka milijuna eura, ostale su bez svojih ulaganja, ali i informacije što se s njihovim novcem, ali i čitavom tvrtkom, stvarno dogodilo.

Naime, Burazer je 20. svibnja ove godine svim klijentima tvrtke poslao samo e-mail: "Poštovani klijenti, nizom loših trejdova i odluka nažalost doveo sam stanje firme u kriznu situaciju. U sljedećim danima ćemo imati više informacija", nakon čega je doslovce nestao. Kako je Jutarnjem listu izjavilo nekoliko klijenata tvrtke, Burazer je nakon objave isključio telefon, nije odgovarao na njihove e-mailove te je obrisao i sve profile na društvenim mrežama. Pojavile su se i glasine kako je čitava priča zapravo bila tzv. Ponzijeva shema, odnosno prijevara, te da Burazer uopće nije ulagao novac u trgovanje kriptovalutama već ulaganjem jednog klijenta isplaćivao dobit ranijim klijentima.

Niz klijenata je protiv Burazera podnijelo kaznenu prijavu zbog prevare, no zasad nije poznato gdje se Burazer nalazi niti u kakvom je formalno-pravnom statusu. Jutarnji list je nedavno uspio stupiti u kontakt s Burazerom, koji radi vlastite sigurnosti nije želio reći gdje se nalazi, a komunicirali smo prepiskom, odnosno Burazer nam je pisano odgovorio na nekoliko pitanja koja smo mu postavili. Također smo preko videopoziva i poruka dobili potvrdu kako je naš sugovornik autentičan. "Moje ime je Luka Burazer, odgovorio sam na pitanja za Jutarnji list i trenutno ne mogu otkriti svoju lokaciju", poslao nam je svoju snimku Burazer kako bi potvrdio da je zaista osoba koja je odgovarala na pitanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:46