RAZGOVOR U BANSKIM DVORIMA

ORBAN 'Bilo je i vrijeme da dođem u Zagreb, ja sam uvijek bio prijatelj predsjednika Tuđmana. Mađari su sentimentalan narod, cijene prijateljstvo'

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Hrvatska je domaćin dvodnevnog sastanka na vrhu Srednjo-europske inicijative. U Zagreb je tim povodom u Banske dvore stigao i mađarski premijer Viktor Orban, koji se s premijerom Andrejem Plenkovićem obratio novinarima. Plenković je istaknuo dobru trgovinsku razmjenu i 600.000 mađarskih turista koji su ove godine dali svoj obol uspješnoj turističkoj sezoni.

Premijeri su razgovarali i o položaju dviju manjina, te su zaključili da i jedna i druga zemlja svojim mjerama nastoji olakštati položaj manjina. Razgovarali su i o nizu pitanja koji se odnose na prekograničnu suradnju, kazao je Plenković te istaknuo kako misli da ima izvrsnih primjera gdje su se s obje strane granice stvorile dobri odnosi između ljudi.

Premijer Plenković napomenuo je da su razgovarli i o prometnoj suradnji, posebno o prometnom koridoru između Osijeka i mađarske granice, ali i o suradnji u energetskom sektoru, odnosno o namjeri da se diverzificira opskrba plinom i u Hrvatskoj i u Mađarskoj.

"Govorili smo i o odnosu INA-MOL koji je u proteklih 10 godina zakomplicirao odnose", kazao je Plenković i dodao kako postoji dobra volja da se ti problemi riješe.

U sklopu europskih tema, premijer Plenković istaknuo je želju Hrvatske za ulzak u Šengensko područje, te je spomenuo kako će se razmorititi modaliteti za otvaranje većeg broja malograničnih prijelaza.

Mađarski premijer Orban u svom obraćanju zahvalio se na pozivu i istaknuo: "Bilo je već i vrijeme. Nije normalno stanje da u slučaju dvije zemlje, saveznice i susjedne države, da hrvatski predsjednik vlade nije bio kod nas 6 godina, a ja nisam bio 7 godina."

Tijekom proteklih mjeseci vođeni su intenzivni pregovori, kazao je Orban i dodao da je danas došao u cilju promene ove situacije. Kazao je da ga ova sadašnja situacija "čini nesretnim": "Ja sam politički suradnju s Hrvatskom počeo 1990. godine, kad sam bio zastupnik dok se vodio rat i bio sam svjedok uspostave hrvatske države."

"Ja sam uvijek bio prijatelj g. predsjednika Tuđmana", istaknuo je Orban.

"Mađari su i sentimentalni narod, a sentimentalni narodi uvijek cijene prijateljstvo. Ne poznajem nijedan gospodarski problem koji bi mogao biti važniji od 800 godina naše zajedničke povijesti", kazao je mađarski premijer.

Orban je konstatirao kako su se pri susretu s premijerom Plenkovićem, složili da je suradnja dobra, raste trgvinska razmjena, sve više Mađara posjećuje hrvatsku, raste broj investicija u hrvatsku, kulturne veze su također dobre.

No, dodao je Orban, "obzor naših odnosa nije potpuno bez oblaka", misleći na pitanja oko odnosa Ine i MOL-a. "Kada zdrav organizam reagira na trn koji se zabio pod nokat, dogodi se upala", slikovito je prikazao svoje viđenje situacije premijer Orban.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Orban je o tome kazao: "Što se tiče pitanja Mola, Mađarska na to pitanje gleda kao isključivo međukompanijsko pitanje. Odluke se trebaju donositi na razini kompanije. Ako Hrvati i Mađari ne mogu surađivati na razini jedne kompanije, onda trebaju ići odvojeno. U ovom konkretnom slučaju to znači da bi Hrvatska trebala kupiti Inu."

Na pitanje o zahtjevu za izručenjem šefa MOL-a Zsolta Hernardija, Orban je kazao: "Što s tiče predmeta koji se vezuje uz predsjednika uprave MOL-a, mi to smatramo pravnim pitanjem, a mi se ne uplećemo u pravna pitanja. Neću sklapati nikakve tajne dogovore vezane uz nikakva pravna pitanja. Striktno podržavam potpuno razdvajanje međudržavnih odnosa i pravnih."

Hrvatski premijer Andrej Plenković je po pitanju plinskog terminala izjavio kako Mađarska razumije koliko je ovaj projekt važan ne samo za Hrvatsku nego i za Europu i energetsku diverzifikaciju. "Smatramo da će u sljedećim danima bit inastavljeni pregovori na ministarskoj razini, očekujemo pozitivan dogovor za projekt za koji je EK već dala 100 milijuna eura", kazao je premijer Plenković.

Što se tiče INA MOL-a, vodimo računa da je sa strane Ine angažirana država, a sa strane MOL-a kompanija - kazao je Plenković i zaključio da predstoje dodatni pregovori te da su trenutno stajališta nepromijenjena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:15