OBJAVIO VIDEO

Orban objasnio zašto je izišao iz dvorane kada se glasalo o Ukrajini: ‘Besmisleno, iracionalno, neispravno!‘

Izašao je kada se na sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu glasalo o početku pregovora

Viktor Orban

 Screenshot/

Mađarski premijer Viktor Orban objasnio je zašto je izišao iz prostorije kada se na sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu glasalo o početku pregovora o pristupanju Ukrajine Europskoj uniji.

"Osam sati smo proveli za pregovaračkim stolom na sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu i raspravljali o pristupanju Ukrajine Europskoj uniji. Mađarska je pozicija jasna: Ukrajina nije spremna za početak pregovora o pristupanju", rekao je Orban u videu koji je objavio na društvenim mrežama.

"Odluka o početku pregovora pod ovim okolnostima potpuno je besmislena, iracionalna i neispravna te Mađarska neće promijeniti svoje mišljenje. S druge strane, ostalih 26 država članica inzistiralo je na ovoj odluci. Stoga je Mađarska odlučila da one trebaju ići svojim putem, a da mi nećemo sudjelovati u ovoj lošoj odluci", dodao je.

Orban izašao iz dvorane

Mađarski premijer Viktor Orban izišao je iz dvorane kada se odlučivalo o pokretanju pregovora s Ukrajinom, potvrdio je navečer hrvatski premijer Andrej Plenković.

“Tijekom odlučivanja o tome, Orban je izišao iz dvorane”, rekao je Plenković novinarima. Na pitanje je li to u skladu s pravilima odlučivanja u Europskom vijeću, Plenković je odgovorio potvrdno.

Iz diplomatskih izvora se doznaje da je Orban “trenutačno bio odsutan iz dvorane na unaprijed dogovoren i konstruktivan način”.

Čelnici država članica odlučili su u četvrtak, prvi dan samita, otvoriti pristupne pregovore s Ukrajinom i Moldavijom, odobrili kandidatski status Gruziji, a s Bosnom i Hercegovinom pregovori će biti otvoreni kada se u potrebnoj mjeri uskladi s kriterijima za članstvo, objavio je predsjednik Europskog vijeća

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 02:55