PROŠAO BEZ KAZNE

Orepić prekršio zakon jer je imenovao ljude u Agenciji za komercijalnu djelatnost bez prijedloga Vlade

Vlaho Orepić
 Boris Kovacev / CROPIX

Povjerenstvo za sukob interesa utvrdilo je u ponedjeljak da je bivši ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić povrijedio Zakon o sprječavanju sukoba interesa jer je u srpnju 2016. bez prijedloga Vlade na skupštini imenovao članicu uprave i članove nadzornog odbora Agencije za komercijalnu djelatnost.

S obzirom da za tu povredu zakonom nije predviđena sankcija, Povjerenstvo nije ni predložilo kaznu za Orepića. Bivši ministar unutarnjih poslova rekao je na sjednici kako ni u jednom trenutku nije bio u sukobu ni s jednom normom i da je trebao žurno reagirati jer bi proračun imao milijunske troškove.

Članovi Povjerenstva objasnili su mu da razumiju njegovu žurbu, ali da nema pravo postavljati članove upravnih i nadzornih tijela trgovačkih društava u kojima Hrvatska ima dionice bez prijedloga Vlade. Također su mu rekli da time nije povrijeđeno načelo djelovanja niti je bio u sukobu interesa.

Povjerenstvo je s 2000 kuna kaznilo pravobraniteljicu za djecu Helencu Pirnat Dragičević jer je jedno vrijeme istovremeno obnašala dužnost pravobraniteljice i funkciju članice školskog odbora Privatne klasične gimnazije Zagreb.

U očitovanju je priznala povredu, navevši da je nakon imenovanja na dužnost pravobraniteljice nastavila obnašati funkciju članice školskog odbora kao roditelj smatrajući da za to ne postoji zapreka jer nije primala nikakvu novčanu naknadu.

S tri tisuće kuna kažnjen je i član Upravnog vijeća Hine Bruno Dobronić jer je istodobno bio član Upravnog vijeća Hine i obavljao funkciju direktora tvrtke Krula te nije prenio upravljačka prava u toj tvrtki na povjerenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2022 06:54