DANAS PROSVJED

Oreščanin: ‘Imamo jedan prijedlog za premijera‘; Aladrović: ‘Vrlo konstruktivno, kao i obično...‘

Udruga Glas poduzetnika organizira danas u 10 sati prosvjedni skup na Trgu bana Jelačića u Zagrebu
Dražen Oreščanin
 Screenshot HRT

Udruga Glas poduzetnika organizira u srijedu u 10 sati prosvjedni skup na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Na prosvjed su se odlučili zbog neadekvatnih ekonomskih mjera i diskriminatornih odluka prema dijelu poduzetnika. Pozvali su poduzetnike, obrtnike, zaposlenike i građane da im se pridruže.

'Dosta nam je nepravde koju poduzetnici trpe od početka krize, dosta nam je najvećih poreza u Europskoj uniji, dosta nam je dvostrukih mjerila i dosta nam je diskriminatornih odluka. Zašto Hrvatska ne bi bila zemlja puna mogućnosti, pravde, prilike za rad i blagostanja. Smatramo da imamo sve što je potrebno kako bismo bili prosperitetna i konkurentna zemlja, ali vrijeme je da Vlada Republike Hrvatske konačno posluša stručnjake i poduzetnike', navode u pozivu.

Hrvatsko gospodarstvo pretrpjelo je znatne posljedice zbog pandemije koronavirusa, a najviše to osjećaju mikro, mali i srednji poduzetnici. Dio njih u srijedu prosvjedovati na zagrebačkom glavnom trgu. Nezadovoljni su ekonomskim mjerama, smatraju da je dio poduzetnika diskriminiran i traže reformu cijelog sustava.

'Premijera treba biti sram'

Izvršni direktor udruge Glas poduzetnika Dražen Oreščanin govoreći o današnjem prosvjedu u emisiji 1. programa Hrvatskoga radija 'U mreži prvog' osvrnuo se na izjavu premijera Andreja Plenkovića koji je rekao da potiču na neposluh i kršenje mjera. Poručio je premijeru da ga treba biti sram.

- Mi ne potičemo na kršenje mjera, cijelo vrijeme se držimo epidemioloških mjera i poštujemo sve uredbe koje je Stožer donio. Vezano za današnju akciju više puta smo naglasili svim našim članovima i ljudima koji će doći da se drže epidemioloških mjera i da u izjavama koje će davati da budu iskreni, ali korektni, rekao je.

Oreščanin je rekao da će na današnjem prosvjedu biti i poduzetnici iz Gline i Petrinje. Zamolio je ministra da premijeru prenese jedan od prijedloga - dok god su radnici na minimalcu od 4000 kn, da i svi dužnosnici primaju plaću od 4000 kuna da vide kako je to i na taj način oslobode sredstva.

- Taj prijedlog je kao i obično od Glasa poduzetnika vrlo konstruktivan, poručio je ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec rekao je kako HOK štiti interesa obrtnika te da takve stvari rješavaju institucionalno.

- U zaštiti obrtničkih prava mi imamo snagu argumenata i ne bavimo argumentima snage. Ja osobno ne mogu podržati ovakav prosvjed jer je cijela Europa u istoj poziciji. Naše mjere daju rezultate i ovih desetak dana koliko je potrebno da se strpimo, mislim da nema potrebe za akcijom. Razumijem ljude koji imaju problem s egzistencijom, ali ovo nažalost ništa neće riješiti, rekao je.

Aladrović je istaknuo je da je Vladi jasno da postoji nezadovoljstvo i bijes poduzetnika.

- Od početka krize imamo otvorene razgovore sa svim udrugama poslodavaca i sindikata. Sve mjere je Vlada donijela u dogovoru sa svim asocijacijama koje zastupaju poslodavce i radnike, i u skladu sa svojim fiskalnim ograničenima. Mi iz te kože ne možemo pobjeći, poručio je Aladrović dodajući da su brojne mjere Glasa poduzetnika prihvatili.

Ekonomija ispred zdravlja

Ne slaže se s tvrdnjom da je prosvjed u ovom trenutku potreban. Smatra da se na ovaj način zdravlje stavlja na drugo, a ekonomiju na prvo mjesto.

- Imamo izdašne ekonomske mjere i bolju epidemiološku situaciju, moramo održati još određene broj dana da bi otvorili ekonomiju. U Europi 17 od 27 zemalja ima policijski sat, jesmo li mi u Hrvatskoj o tome razmišljali?, upitao je. Aladrović je naglasio da se pažljivo odmjerava svaka mjera da bi zadovoljila epidemiološke standarde, ali da ne ugrožava ekonomiju.

Oreščanin kaže kako Udrugu Glas poduzetnika žalosti što Vlada njihov rad pokušava zaspinati na to da stavljaju ekonomske probleme ispred zdravstvenih.

- Ovaj prosvjed nije protiv epidemioloških mjera, usmjeren je prema ekonomskim mjerama koje imaju tri ključna problema: diskriminatorne su prema određenim djelatnostima, drugo ljudi nisu pravilno obeštećeni, treća stvar - kašnjenje refundacija za minimalne plaće i način na koji se refundacija do sada radila. Kada se na to dodaju priče s parafiskalnim nametima i HGK, suglasje svih poduzetnika da zahtjevamo odlazak ministra Ćorića, mislim da je to dovoljno razloga za prosvjed, kazao je.

Ranogajec je poručio kako je Vlada po prvi puta u povijesti pomogla poslodavce tj. obrtnike koji sada imaju ista prava kao i zaposlenik.

- HOK se za to izborila. Vlada je ponudila 70 posto granicu, ja sam predložio 60, prihvaćeno je. Da svi koji imaju pad prometa veći od 60 posto imaju svi prava, rekao je Ranogajec dodajući da su na istoj strani kao i Glas poduzetnika, ali da imaju različit pristup rješenju i načinu njegova rješavanja.

- Žalostan što Vlada nije donijela zakon da se zakonskim putem regulira moratorij na leasing, kredite. Mnogi su zbog banaka, nerazumijevanja leasing kuća pali u nemilost, rate im ostaju, a oni prihoda nemaju, dodao je.

Aladrović: Nemamo ekonomski problem

Aladrović se osvrnuo na optužbe o diskriminatornim mjerama. Kaže da mjere treba gledati iz konteksta epidemiologije tj. zdravlja, a ne ekonomije. Naglasio je da je ovo najveća intervencija države u gospodarstvo, kao i da država imaju svoje fiskalne kapacitete koji su ograničeni.

- Zašto se ja duboko ne mogu složiti s gospodinom Oreščaninom da imamo ekonomski problem. Da je to tako, plaće bi imale strmoglavi pad jer bi poduzetnici dio tih sredstava pokušavali odvojiti za svoje poslovanje i mi bi imali rast nezaposlenosti, ali teze Oreščanina nisu točne jer plaće imaju blagi rast u 2020., što znači da se očuvala esencija poslovanja zbog državne intervencije, a nemate značajan pad nezaposlenosti. Jedini je sektor ugostiteljstva u kojem je pad nezaposlenosti veći od standarda, mi smo toga duboko svjesni i radimo sve da pomognemo, poručio je Aladrović rekavši da imamo pozitivnije trendove po pitanju tržišta rada nego druge europske zemlje.

Upitan hoće li se terase otvoriti 15. veljače, Aladrović je rekao da se nada da će što prije doći datum kada će mjere popustiti - ne samo zbog poduzetnika nego i zbog zdravlja nacije.

Ranogajec je istaknuo kako HOK traži da se rješavaju ovrhe.

- Novac koji je trebao biti transferiran prema djelatnicima kao poticaj za očuvanje radnih mjesta ne smije biti predmet pljenidbe. Mi se također bunimo da predugo traje procedura oko povrata refundacije novaca, rekao je.

Što se tiče reforme HGK i HOK-a, Ranogajec je rekao da politika skuplja poene i potpise, a HOK radi u interesu svojih radnika.

- Kada to dođe na red, dat ćemo argumente zašto je potrebno jedno takvo udruživanje. U Zagrebu u HOK-u radi 37 ljudi, ja nisam zaposlenik HOK-a. Naravno da nisam svemoguć, ali iz tog razloga nijedan obrtnik nije u radnom odnosu, mi smo sušta suprotnost HGK. Od 1. siječnja dvije godine nijedan novoosnovani obrt neće platiti ni kunu članarine, poručio je.

Aladrović je govoreći o gospodarstvu u Sisačko-moslavčakoj županiji rekao je da su za to područje kreirali poseban paket mjera.

- Vlada će iza Banovine stajati snažno kako bi sačuvala radna mjesta. Revitalizacija tog prostora uz infrastrukutur koja ne kreira radna mjesta nema budućnost, rekao je za HRT.

Što se tiče isplate potpora, kaže da je jedino mjesec studeni bio problematičan. Rekao je da su potpore za studeni isplaćene, a za prosinac će do kraja biti isplaćen početkom drugog tjedna. Isplate za siječanj su krenule, a Aladrović naglašava da kašnjenja više neće biti. Za Čačića koji je rekao da se radi o sporoj administraciji, kaže da je pogriješio informacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. studeni 2022 21:56